GuidePedia

0

Συμμαχία Ρωσίας-Ελλάδας για να λυθεί το Κυπριακό καταγγέλλει η Τουρκία η οποία βλέπει τις προσπάθειες προσάρτησης της Κύπρου να σκοντάφτει στον Ν.Κοτζιά και την Ρωσία. Επιπλέον υπάρχει στοχοποίηση των ΥΠΕΞ και ΥΠΑΜ, Ν.Κοτζιά και Π.Καμμένου οι οποίοι χαρακτηρίζονται ως «αντι-τουρκικά  γεράκια» και ζητάει εμμέσως την παραίτηση τους.

Ταυτόχρονα αναφέρουν την «σύγκλιση» και την υποταγή του Ν.Αναστασιάδη στο Κυπριακό με μόνο εμπόδιο πλέον τον Ν.Κοτζιά.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο που δημοσιεύτηκε από σύμβουλο του Ρ.Τ.Ερντογάν.

«Όταν ο πρόεδρος της Κύπρου κ. Νίκος Αναστασιάδης πήγε στην Αθήνα εν όψει του δεύτερου γύρου των διακοινοτικών συνομιλιών στην Ελβετία, ο Α.Τσίπρας δήλωσε ότι η Αθήνα δεν θα παραστεί σε συνέδριο αν ο σκοπός  δεν ήταν η κατάργηση των εγγυήσεων. Αυτό ήταν σαφώς μια μη λειτουργική συμπεριφορά . Ο αρχισυντάκτης της  Cuprus Mail, Λουκάς Χαραλάμπους είπε:

«Με λίγα λόγια, ήθελαν αυτό το συνέδριο να έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα πριν καν συγκληθεί. Γιατί λοιπόν ακόμη πριν συγκληθεί το συνέδριο, δεν υπήρχαν θέματα προς συζήτηση;».

Γιατί έχει αλλάξει η Αθήνα την προηγούμενη θέση της; Δεν είναι μυστικό ότι παρά το ψυχρό πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και ΕΕ, ο Τσίπρας έχει διατηρήσει θερμές σχέσεις με τη Ρωσία.

Τόσο «θερμές» που  στην πραγματικότητα,  οι Δυτικοευρωπαίοι είναι απογοητευμένοι από την φιλορωσική στάση της  Ελλάδας που μάχεται υπέρ των ρωσικών θέσεων εντός του μπλοκ .
Η άρχουσα τάξη της Τουρκίας θα πρέπει να εξετάσει σοβαρά το ενδεχόμενο της ρωσικής επιρροής στην πολιτική της Κύπρου και την  Ελλάδας.

Σύμφωνα με την Τουρκάλα δημοσιογράφο «ποτέ δεν κατανόησε τη δημοτικότητα που απολαμβάνει ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας  στην Τουρκία.

Δεν είναι ότι δεν έχω κανένα ιδιαίτερο πρόβλημα με τους κομμουνιστές, αλλά και  στην πλειοψηφία των συντηρητικών της Τουρκίας ποτέ δεν  άρεσαν ακόμη και οι δικοί τους κομμουνιστές.
Η «πολιτική Τσίπρα », καθώς και η αντίδραση της Τουρκίας σε αυτήν, επιβεβαίωσε την ακλόνητη πεποίθησή μου ότι  Τούρκοι και  Έλληνες είναι εξίσου συναισθηματικοί, σε βαθμό που αυτό είναι παραληρητικό .

Πάρτε την περίπτωση, όταν ο Τσίπρας κάλεσε σε δημοψήφισμα το 2015 για μια συμφωνία με τους πιστωτές στην Ελλάδα, η οποία είχε περιγραφεί   ως  ταπείνωση. Οι Έλληνες είπαν «όχι» στη συμφωνία και επευφημούσαν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, αλλά στη συνέχεια παρακολούθησαν  το σιωπηλό  Τσίπρα να υπογράφει μια συμφωνία που ήταν λίγο διαφορετική  από ό, τι είχε προβλεφθεί πριν από το δημοψήφισμα.

Παρομοίως, η τουρκική άρχουσα τάξη αγαπά τον Τσίπρα  ενώ κάνει  τα στραβά μάτια στο γεγονός ότι  έχει τοποθετήσει «αντι-τουρκικά  γεράκια» στα υπουργεία  άμυνας και εξωτερικών.

Ο  Τσίπρας, λόγω της περιφρόνησης του στην Ευρώπη είναι φίλος της Τουρκίας ;  Εάν αυτό είναι ο υπολογισμός, αυτό πραγματικά δεν αποτελεί καλό οιωνό για τα εθνικά συμφέροντα της Τουρκίας.
Κοιτάξτε τι συμβαίνει στην Κύπρο. Η τουρκική και ελληνοκυπριακή πλευρά  της διχοτομημένης νήσου έχουν φτάσει σε πρωτοφανή επίπεδα σύγκλισης, ακόμη και για τα πιο ευαίσθητα ζητήματα.

Οι διαφωνίες για την εκ περιτροπής προεδρία, πόσης έκτασης έδαφος θα μείνει στους Ελληνοκυπρίους στο νότο, και οι εγγυήσεις ασφαλείας συνεχίζονται να συζητούνται, αλλά φαίνεται ότι οι δύο πλευρές είναι τόσο πρόθυμες να καταλήξουν σε συμφωνία που θα βρεθούν οι  διαφορετικές φόρμουλες για να γεφυρωθεί  το χάσμα.


Στο πλαίσιο αυτό, θα περίμενε κανείς την Τουρκία και την Ελλάδα,  δύο εγγυητές, να διαδραματίζουν  έναν εποικοδομητικό και όχι αποτρεπτικό ρόλο.


Η γραμμή της Τουρκίας εδώ και πολύ καιρό είναι η εξής : «Όποια και αν είναι στην εξουσία  Τουρκοκύπριοι θα αποδέχονται την δική  μας πολιτική». Η γραμμή στην Ελλάδα, εν τω μεταξύ, “ήταν  λίγο διαφορετική : «Η  Λευκωσία αποφασίζει η Αθήνα υποστηρίζει».

Αυτό συνέβαινε μέχρι να ανέλθει ο Τσίπρας στην εξουσία. Τώρα, η Ελλάδα έχει ακόμα ποιο διαφορετική στάση  ( εξοργίζοντας ) τους Ελληνοκυπρίους  με τις τελευταίες κινήσεις της.
Δεν είναι μυστικό ότι η Ρωσία δεν θέλει να δει μια λύση στο κυπριακό πρόβλημα . Μια λύση δεν θα σήμαινε μόνο την εδραίωση ενός συστήματος δυτικής άμυνας στη Μεσόγειο, δεδομένου ότι θα υπάρχει αυξημένος συντονισμός μεταξύ του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Μια λύση  θα σήμαινε επίσης την «είσοδο» των ενεργειακών πόρων  της Ανατολικής Μεσογείου στην ευρωπαϊκή αγορά!

Αλλά η άρχουσα τάξη της Τουρκίας είναι τόσο παθιασμένη με το  αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης  Ιουλίου και την  σταθεροποίηση και επιβίωσή της , μαζί με την οργή της για την Ευρώπη και την  ρωσική υποστήριξη μετά την απόπειρα πραξικοπήματος ,  που ξεχνά τα  πάντα . Προφανώς αγαπάμε τώρα την Ρωσία, ακόμα κι αν είναι αυτή πίσω από την τραγωδία στη Συρία!

Θα ήθελα επίσης να πω στον κ. Τσίπρα για ακόμα μια φορά, ότι  οι στρατιωτικοί  που κατέφυγαν στην Ελλάδα μετά το πραξικόπημα πρέπει να εκδοθούν πίσω .
Εμείς θα τον αγαπήσουμε  ακόμη και σε βάρος μας εάν χάσουμε την  χρυσή ευκαιρία ακόμα και για την επίλυση του προβλήματος της Κύπρου», καταλήγει η ίδια  .

Υπάρχει ελληνο-ρωσική συνεργασία και είναι υπαρκτή παρά τις δηλώσεις και τις αναλύσεις πολλών «ειδικών» και «άσχετων».

Το συμφέρον της χώρας μας είναι με την Μόσχα και σε καμία των περιπτώσεων με την δύση , την ΕΕ και τις ΗΠΑ.
Οι αγωγοί , η ασφάλεια της χώρας, η γεωπολιτική της θέση μας κατατάσσει στα όρια Ανατολής και Δύσης και η Ρωσία είναι η μόνη υπερδύναμη που τα συμφέροντα της ΣΥΜΠΙΠΤΟΥΝ  με τα δικά μας. Άλλωστε το επιβεβαιώνουν και οι Τούρκοι.

πηγή



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top