GuidePedia

0

Με εντολή του Ρ.Τ. Ενρτογάν οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν τους δύο συμπροέδρους και άλλους εννιά βουλευτές του φιλοκουρδικού Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP) της Τουρκίας με εισβολή που έκαναν στα σπίτια τους λίγο πριν τα ξημερώματα σήμερα. Κατηγορούνται ότι αρνήθηκαν να δώσουν κατάθεση για εγκλήματα που σχετίζονται με "τρομοκρατική προπαγάνδα".

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της Τουρκίας, εκδόθηκαν εντολές σύλληψης για 13 βουλευτές, αλλά κρατήθηκαν μόνο 11, καθώς οι άλλοι δύο βρίσκονται στο εξωτερικό. Νωρίτερα, οι δικηγόροι του κόμματος είχαν πει ότι 15 συνολικά βουλευτές βρίσκονται υπό κράτηση.
Η τουρκική αστυνομία έκανε επιδρομή στα σπίτια των συμπροέδρων Σελαχαντίν Ντεμιρτάς στην Άγκυρα και Φιγκέν Γιουκσέκνταγ στο Ντιγιαρμπακίρ, τη μεγαλύτερη πόλη στη κυρίως κουρδική νοτιοανατολική περιοχή της Τουρκίας, είπαν οι δικηγόροι του κόμματος στο πρακτορείο Reuters.

"Το HDP κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να αντιδράσει εναντίον του πραξικοπήματος του καθεστώτος Ερντογάν", παρότρυνε το κόμμα σε μήνυμα στο Twitter, αναφερόμενο στον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η αστυνομία έκανε επιδρομή επίσης και στα κεντρικά γραφεία του κόμματος στο κέντρο της Άγκυρας, και διεξήγαγε έρευνα. Πλάνα της τηλεόρασης δείχνουν στελέχη του κόμματος να φιλονικούν με την αστυνομία κατά τη διάρκεια της επιδρομής, και ένας αυτόπτης μάρτυρας είπε στο Reuters ότι η πρόσβαση στο δρόμο που βρίσκονται τα κεντρικά γραφεία έχει αποκλειστεί από πολλά περιπολικά και εξοπλισμένα αυτοκίνητα.

Μια ομάδα διαδηλωτών φωνάζοντας συνθήματα προσπάθησε να φτάσει στα γραφεία του κόμματος, αλλά εμποδίστηκε από την αστυνομία προτού μπουν στο δρόμο, σύμφωνα με μάρτυρα.

"Πολύ άσχημα νέα από Τουρκία. Ξανά. Τώρα κρατούνται βουλευτές του HDP", είπε σε μήνυμά της στο Twitter η Κάτι Πίρι, εισηγήτρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη Τουρκία.

Μια γενικευμένη δυσκολία πρόσβασης σε ιστότοπους κοινωνικών δικτύων όπως του Twitter και του Facebook καθώς και της εφαρμογής ηλεκτρονικών μηνυμάτων WhatsApp αναφέρθηκε διάσπαρτα στη Τουρκία μετά την έναρξη των συλλήψεων, που ξεκίνησαν τα μεσάνυχτα.

Το HDP είναι το τρίτο μεγαλύτερο κόμμα του κοινοβουλίου της Τουρκίας, με 59 έδρες σε σύνολο 550 εδρών. Οι βουλευτές στη Τουρκία συνήθως διατελούν υπό ασυλία, αλλά η ασυλία του κόμματος άρθηκε στις αρχές του χρόνου αυτού.

Η Τουρκία κατηγορεί το HDP ότι διατηρεί δεσμούς με το μαχητικό Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), το οποίο θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Τουρκία.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top