GuidePedia

0

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

Ένα χρόνο μετά, στην επέτειο της κατάρριψης του ρώσικου αεροσκάφους από την Τουρκία, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, η γνωστή Μαρία Ζαχάροβα, δήλωσε χαρακτηριστικά πως η Τουρκία πήρε το μάθημα της, δίνοντας το μήνυμα στην Άγκυρα πως δεν μπορεί να τα βάλλει με την Ρωσία και ότι θα πρέπει πολύ καλά να το ξανασκεφτεί αν επιχειρήσει στο μέλλον να κάνει «παιχνίδια» με τον ρωσικό παράγοντα στην περιοχή.

Όπως είναι γνωστό στις 24 Νοεμβρίου του 2015 ένα ρωσικό πολεμικό αεροσκάφος τύπου SU-24 κατερρίφθη στα σύνορα Τουρκίας – Συρίας, καθώς όπως υποστήριξαν οι αξιωματούχοι της Άγκυρας παραβίασε τον εναέριο χώρο της Τουρκίας και δεν υπάκουσε στις προειδοποιήσεις να απομακρυνθεί.

Η Άγκυρα έβγαλε αμέσως ανακοίνωση υποστηρίζοντας ότι επί πέντε λεπτά καλούσαν τους χειριστές του ρωσικού SU-24 να απομακρυνθούν. –Είναι δικαίωμά μας να αμυνθούμε, δήλωσε τότε ο τότε πρωθυπουργός Νταβούτογλου – Το μαχητικό καταρρίφθηκε από το έδαφος και δεν είχε παραβιάσει τον εναέριο χώρο της Τουρκίας, απαντούν οι Ρώσοι – Αντικρουόμενες ήταν οι πληροφορίες για την τύχη των δύο πιλότων.



Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας επιβεβαίωσε πως το μαχητικό ήταν ρωσικό και υποστήριξε την εκδοχή ότι το αεροσκάφος SU-24 δεν καταρρίφθηκε από άλλα μαχητικά σε αερομαχία, αλλά εβλήθη από αντιαεροπορικά πυρά, πιθανότατα από πύραυλο εδάφους – αέρος. Η Άγκυρα υποστηρίξε ότι το ρωσικό αεροσκάφος αναχαιτίστηκε από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη F-16.

Η Τουρκία υπέστη τις ρωσικές κυρώσεις που γονάτισαν την τουρκική οικονομία ενώ και στρατηγικά αισθάνθηκε στριμωγμένη από τους Ρώσους. Μετά το αποτυχών πραξικόπημα ο Ερντογάν έκανε στροφή 180 μοιρών και ζήτησε συγγνώμη από την Μόσχα παραδεχόμενος το λάθος της τουρκικής πλευράς. Υπήρξε μια επαναπροσέγγιση καθώς η Άγκυρα είχε δεχτεί όλους τους όρους της Μόσχας.

Σήμερα υπάρχει μια συμμαχία όσον αφορά το καυτό θέμα της Συρίας, αν και οι στόχοι και οι επιδιώξεις των δυο πλευρών είναι τελείως διαφορετικοί. Τους ενώνει η αντιπαράθεση με την Δύση αλλά τους χωρίζουν πολλά άλλα.

Σε όλα αυτά δυστυχώς είναι εμφανές το κενό της ελληνικής παρουσίας!

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top