GuidePedia

0

H Ρωσία έστειλε μια μοίρα 10 πολεμικών της πλοίων στις συριακές ακτές προκαλώντας ανησυχία στη Δύση, την οποία διασκέδασε εν μέρει η συντριβή μαχητικού Mig-29K του παλαιού αεροπλανοφόρου «Kuznetsov» το οποίο δεν διαθέτει καν καταπέλτες.

Του Eric Margolis
Μαζί με το αεροπλανοφόρο πιστεύεται πως επιχειρούν δύο πυρηνοκίνητα επιθετικά υποβρύχια κλάσης «Αkula». Επίσης επιχειρεί το ισχυρό πυραυλοφόρο καταδρομικό «Piotr Veliki», το οποίο διαθέτει και θωράκιση. Τα σκάφη αυτά συνοδεύουν φρεγάτες και πλοία υποστήριξης.

Οι ΗΠΑ δυσαρεστούνται όταν η Ρωσία ενεργεί όπως και οι ίδιες εδώ και δεκαετίες, ασκώντας πολιτική κανονιοφόρων. Η Ρωσία επεδίωξε να καταστεί ναυτική δύναμη από την εποχή του Μ. Πέτρου στις αρχές του 18ου αιώνα, αλλά είχε πάντα να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της γεωγραφικής της θέσης. Η Ρωσία παραμένει μια ηπειρωτική χώρα με περιορισμένη πρόσβαση στις ανοικτές θάλασσες.

Έτσι, η Ρωσία διατηρεί τέσσερις στόλους – Βόρειο, στόλο Βαλτικής, στόλο Ειρηνικού και στόλο Μαύρης Θάλασσας – οι οποίοι δεν μπορούν να συγκεντρωθούν ή να υποστηρίξουν ο ένας τον άλλο λόγω των γεωγραφικών περιορισμών.

Αντίθετα το αμερικανικό Ναυτικό μπορεί να μετακινήσει τις μεγάλες του ναυτικές μονάδες από τον Ατλαντικό στον Ειρηνικό και αντίστροφα. Τα μόνα ρωσικά λιμάνια που μπορούν να εξυπηρετήσουν είναι το απομακρυσμένο Βλαδιβοστόκ και το ακόμα πιο απομακρυσμένο Πετροπαβλόσκο στην χερσόνησο της Καμτσάκα, των οποίων η διά θαλάσσης πρόσβαση με την υπόλοιπή Ρωσία είναι προβληματική.

Οι Ρώσοι δεν μπορούν ακόμα να ξεχάσουν την συμφορά του Ρωσοϊαπωνικού πολέμου του 1904-05 όταν ο ρωσικός στόλος του Ειρηνικού αποκλείστηκε στο Πορτ Άρθουρ.


Σε απάντηση η Ρωσία είχε στείλει τότε τον στόλο της Βαλτικής, ο οποίος διέσχισε τη μισή περίπου υδρόγειο μόνο και μόνο για να κατατροπωθεί στη ναυμαχία της Τσουσίμα, μετά από πλου 33.000 χλμ. που διήρκεσε σχεδόν έξι μήνες. Κατά τον πλου μάλιστα η Ρωσία παραλίγο να εμπλακεί σε σύγκρουση με τη Βρετανία όταν οι Ρώσοι επιτέθηκαν σε βρετανικά αλιευτικά τα οποία εξέλαβαν ως ιαπωνικά τορπιλοβόλα…

Και τότε οι Βρετανοί είχαν αντιδράσει δυναμικά όπως και τώρα που η ρωσική μοίρα προσέγγισε τις βρετανικές ακτές στον πλου προς την Συρία. Η Ρωσική αδυναμία να ενώσει τους στόλους της την απειλεί με σοβαρή ναυτική ήττα σε περίπτωση πολέμου. Στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο για παράδειγμα το σοβιετικό ναυτικό έλαμψε δια της απουσίας του.

Κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου το ΝΑΤΟ μπορούσε να αποκλείσει τον ρωσικό βόρειο ελέγχοντας, τους θαλάσσιους διαύλους μεταξύ Γροιλανδίας, Ισλανδίας και Βρετανικών νήσων, τον στόλο της Βαλτικής, ελέγχοντας τον πορθμό του Σκαγεράκη (Γιουτλάνδη) και τον στόλο Μαύρης Θάλασσας ελέγχοντας τα στενά του Βοσπόρου.

Όσον αφορά τον Ειρηνικό, το αμερικανικό Ναυτικό είχε σχέδια άμεσης επίθεσης κατά των ρωσικών λιμένων και αποκοπής του Υπερσιβηρικού σιδηροδρόμου μέσω του οποίου ο εκεί ρωσικός στόλος ανεφοδιάζεται. Επίσης με τη χρήση του συστήματος SOSUS οι Αμερικανοί μπορούσαν να εντοπίσουν τα σοβιετικά υποβρύχια από τη στιγμή που απέπλεαν από τα λιμάνια τους.

Μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ το ρωσικό Ναυτικό αφέθηκε να σκουριάζει. Η αποστολή της ρωσικής μοίρας όμως στην Συρία είναι ένδειξη πως το Κρεμλίνο θέλει να ανακτήσει μέρος έστω της ρωσικής ναυτικής ισχύος εξασφαλίζοντας τα ρωσικά συμφέροντα στην Συρία όπου από το 1971 διατηρεί βάση στο Ταρτούς.

Οι από θαλάσσης επιθέσεις κατά των ανταρτικών δυνάμεων στην Συρία αποτελούν τη σοβαρότερη επιχείρηση που έχει αναλάβει το ρωσικό ναυτικό από την κατάρρευση της ΕΣΣΔ και μετά, ειδικά αν συνδυαστεί με τη χρήση της μοίρας της Κασπίας. Με τις κινήσεις αυτές το Κρεμλίνο θέλει να δείξει πως οι συμβατικές στρατηγικές του δυνατότητες επεκτείνονται.

Αν και τα «γεράκια» στις ΗΠΑ διατείνονται πως η ρωσική ναυτική παρουσία στην Συρία αποτελεί τεράστια απειλή τα πράγματα δεν είναι έτσι. Οι αεροπορικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ από μόνες τους μπορούν με ευκολία να αντιμετωπίσουν τη ρωσική απειλή. Αυτό που πραγματικά ανησυχεί είναι μην τυχόν η παρουσία της ρωσικής μοίρας λειτουργήσει αποτρεπτικά σε τυχόν ισραηλινή επίθεση στη Συρία ή τον Λίβανο.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top