GuidePedia

0


Ο Ισραηλινός υπουργός υποδομών, ενέργειας και υδάτων του Ισραήλ, Δρ Yuval Steinitz, θα επισκεφθεί την Αθήνα την Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου για να ενεργοποιήσει τα μεγαλεπήβολα σχέδια του ενεργειακού άξονα Ισραήλ-Ελλάδος-Κύπρου , τα οποία μαζί με αυτά της Αιγύπτου θα «σκεπάσουν» την Α.Μεσόγειο, βγάζοντας εκτός παιχνιδιού τους Τούρκους, αναφέρει σχετικό δημοσίευμα.

Ο υψηλός επισκέπτης από το Τελ Αβίβ θα έχει συζητήσεις υψηλού επιπέδου με στόχο την περαιτέρω προώθηση της ενεργειακής συνεργασίας με την Ελλάδα και την Κύπρο.

Συγκεκριμένα, ο Δρ Steinitz θα πραγματοποιήσει διμερείς συναντήσεις με τον υπουργό περιβάλλοντος και ενέργειας, κ Πάνο Σκουρλέτη, και τον υπουργό εμπορίου της Κύπρου, κ. Γιώργο Λακοτρύπη με στόχο τους τομείς του φυσικού αερίου, ηλεκτρικής ενέργειας και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τόσο σε διμερές και τριμερές επίπεδο.

Η επίσκεψη του Ισραηλινού υπουργού λαμβάνει χώρα στο πλαίσιο των αυξανόμενων διαβουλεύσεων και την στενή συνεργασία σε θέματα ενέργειας μεταξύ Ισραήλ-Ελλάδος -Κύπρου από τους ηγέτες των τριών χωρών.

Υπενθυμίζεται ότι τον Αύγουστο, η ελληνική εταιρεία ενέργειας, Energean Oil & Gas, υπέγραψε συμφωνία για την αγορά του 100% των συμμετοχών σε κοιτάσματα φυσικού αερίου της ισραηλινής κοινοπραξίας Delek Drilling.

Την περασμένη εβδομάδα, αντιπροσωπεία του συνδέσμου πράσινης ενέργειας του Ισραήλ με επικεφαλής τον γενικό διευθυντή , κ Eitan Parnass, επισκέφθηκε την Αθήνα για να συζητήσουν την συνεργασία με Έλληνες κυβερνητικούς αξιωματούχους, οργανισμούς και επιχειρήσεις που ασχολούνται με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σε μια επίσκεψη που διοργανώθηκε από την Πρεσβεία του Ισραήλ στην Ελλάδα.

Με την υλοποίηση όμως αυτών των τεράστιων σε μέγεθος , κόστος και φυσικά σε χρήμα ενεργειακών σχεδίων θα ενεργοποιηθεί άμεσα και η αμυντική συνεργασία των τριών χωρών.

Αυτά τα μεγαλόπνοα ενεργειακά σχέδια διαφυλάσσονται από ειδικά εκπαιδευμένες και επίλεκτες δυνάμεις στην ξηρά στον αέρα και την θάλασσα. Αυτό είναι γνωστό από όλους.

Μάλιστα μόλις χθες έληξε η κοινή ελληνο-ισραηλινή άσκηση με επιθετικά ελικόπτερα στο βουνό Όλυμπος, από την οποία τα «συμπεράσματα» που εξήλθαν είναι ότι υπάρχει μεγάλη αλληλεκτίμηση ανάμεσα στις δύο ένοπλες δυνάμεις και ότι το μέλλον θα είναι ακόμα πιο «στέρεο» .

Ενδεικτικό των προθέσεων των Ισραηλινών είναι ότι η άσκηση αυτή παραδοσιακά πραγματοποιούνταν στην Τουρκία , αλλά από ότι φαίνεται οι Ισραηλινοί επιτελείς απο εδώ και στο εξής θα προτιμούν συστηματικά την χώρα μας για πολλούς και διάφορους λόγους, συμπεριλαμβανομένων και των κοινών ενεργειακών σχεδίων των δύο χωρών .

Οι «εμπειροπόλεμοι» Ισραηλινοί αξιωματικοί έμειναν στην κυριολεξία έκπληκτοι από την πολύ υψηλή επαγγελματική κατάρτιση των ελληνικών πληρωμάτων των ελικοπτέρων, τα οποία παρ’ όλες τις αντιξοότητες διαθέτουν πολύ μεγάλη ικανότητα , κάτι που αναζητούν οι Ισραηλινοί με χώρες που συνεργάζονται .

Οι εκτιμήσεις έμπειρων αμυντικών αναλυτών από το Ισραήλ για την Τουρκία για παράδειγμα , αναφέρουν την πλήρη και ολοκληρωτική απογοήτευση τους, για τον επαγγελματισμό και τις ικανότητες των Τούρκων στρατιωτικών.

Κοινές ασκήσεις σε Ελλάδα και Κύπρο έγιναν το περασμένο διάστημα σε ικανό αριθμό , ήταν όμως σύμφωνα με επιτελείς ιδιαίτερα απαιτητικού χαρακτήρα τόσο στην θάλασσα όσο και στον αέρα.

Στο μέλλον έχουν προγραμματιστεί αρκετές ακόμα μετά από συνεργασία των δύο γενικών επιτελείων. Αυτό αποτελεί και σαφή οδηγία της πολιτικής ηγεσίας τόσο σε Ελλάδα όσο και στο Ισραήλ.

Η Τουρκία, όπως τονίζουν και Εβραίοι αμυντικοί αναλυτές «περιθωριοποιείται» συνεχώς λόγω των νέο-οθωμανικών σχεδίων του μεγαλομανή Ερντογάν που ονειρεύεται οθωμανικές αυτοκρατορίες.

Έτσι η οποιαδήποτε πραγματική προσέγγιση των δύο χωρών(Ισραήλ-Τουρκίας) μένει στα χαρτιά και δεν πρόκειται να γίνει εφικτή.

Οι σχέσεις Τουρκίας και –Ισραήλ επίσημα έχουν ομαλοποιηθεί, ανεπίσημα όμως οι Ισραηλινοί όπως και οι Αμερικανοί θεωρούν την Τουρκία «εχθρικό έδαφος» και συμπεριφέρονται με ανάλογο τρόπο.

Στην προκειμένη περίπτωση ταιριάζει «γάντι» το ρητό « ο εχθρός του εχθρού μου είναι φίλος μου».


πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top