Του Γιάννη Δημητριάδη*
To όγδοο (8o) συνέδριο της ευρωπαϊκής πτέρυγας του Κουρδικού Κόμματος Δημοκρατικής Ένωσης (PYD) της Συρίας, το οποίο η Άγκυρα κατηγορεί ότι είναι ένα παρακλάδι του εκτός νόμου Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (ΡΚΚ), πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, στις 24ης Σεπτέμβρη, παρά τη σοβαρή προσπάθεια που κατέβαλλε η Τουρκία ώστε να απαγορευθεί.
Το συνέδριο είχε περίπου 700 συμμετέχοντες, μεταξύ των οποίων υπάρχουν ένα εκ των ανώτατων στελεχών του ΡΚΚ, o Remzi Kartal, και οι δύο συμπροέδροι του Συρό-Κουρδικού κόμματος PYD, Salih Muslim Muhammad και Asya Abdullah, του εκπροσώπου του στην Ευρώπη, Zuhat Kobanê, καθώς και πολλών άλλων που φέρονται να διατηρούν δεσμούς με το ΡΚΚ.
Αφίσες του φυλακισμένου ηγέτη του PKK, Abdullah Öcalan, και πανό που δείχνει μαχητές που σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις στη Συρία ήταν αναρτημένα στην αίθουσα συνεδριάσεων.
Εκτός από το Λαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα της Τουρκίας (HDP), με εκπροσώπους τους βρέθηκαν εκεί από την Ελλάδα ο ΣΥΡΙΖΑ (Αντώνης Μαρκόπουλος), το Ιρλανδικό Sinn Fein (Emma Clancy) και αριστερά πολιτικά κόμματα από τη Γερμανία και τη Σουηδία. Στο συνέδριο εμφανίστηκαν και πήραν τον λόγο μερικοί συγγενείς των ξένων μαχητών (από Ευρώπη και ΗΠΑ) που σκοτώθηκαν στη Συρία κατά τη διάρκεια συγκρούσεων εκφράζοντας τη συμπαράστασή τους στους Κούρδους μαχητές και καταδικάζοντας το Ισλαμικό Κράτος.
Στις ομιλίες τους οι δυο συμπρόεδροι του PYD υποστήριξαν ότι δεν θα υπάρξει οριστική λύση στη Μέση Ανατολή και τη Συρία χωρίς την επίλυση του κουρδικού ζητήματος κι αναφέρθηκαν σε «εγγυήσεις που έχουν λάβει από διεθνείς παράγοντες». Εξαιρετικά ενδιαφέρον ήταν και το σημείο στο οποίο αναφέρθηκαν στο πώς βλέπουν τον ρόλο τους στη μελλοντική Συρία: «Θέλουμε ένα ομοσπονδιακό και δημοκρατικό σύστημα όπου όλες οι κουλτούρες και ταυτότητες μπορούν να ζήσουν ελεύθερα στη Συρία», είπαν.
Η θέση αυτή δεν απέχει καθόλου από το «master plan» που φέρονται να σχεδιάζουν για την επόμενη ημέρα στη Συρία, οι ΗΠΑ και η Ρωσία, στον σχηματισμό μιας ομόσπονδης Συρίας με τρία αυτοδιοικούμενα μέρη και μια κεντρική κυβέρνηση (Κούρδοι, Αλεβίτες, Σουνίτες) και πλήρη αναγνώριση της ανεξιθρησκίας, όπως υπήρχε και στο παρελθόν.
Εν τω μεταξύ, μια ξεχωριστή εκδήλωση που ονομάζεται «Κουρδική Εβδομάδα Πολιτισμού» πραγματοποιήθηκε επίσης στις Βρυξέλλες από μια οργάνωση που είναι γνωστό πως εκπροσωπεί το ΡΚΚ και τον Öcalan...
Η εκδήλωση είχε αρχικά πραγματοποιήθηκε το 2014, αλλά αντιμετώπισε την αντίδραση του δήμου. Η απόφαση του δήμου είχε παραπεμφθεί στο δικαστήριο και η εκδήλωση είχε θεωρηθεί νόμιμη.
Οι σχέσεις μεταξύ Βρυξελλών και Άγκυρας ήταν τεταμένες πρόσφατα εν μέσω αντιδράσεων και τις προειδοποιήσεις της Τουρκίας κατά του ΡΚΚ που συνδέονται με οργανώσεις που ασκούν παράλληλες δραστηριότητες.
Η Τουρκία είχε προηγουμένως εκδώσει επίσημη διακοίνωση διαμαρτυρίας στο Βέλγιο, για να μην επιτραπεί στο ΡΚΚ να στήσει μια σκηνή στις Βρυξέλλες, προτρέποντας τις βελγικές αρχές να αφαιρέσουν τη σκηνή για να αποτρέψει την προπαγάνδα του ΡΚΚ.
Ερωτήματα γεννώνται για την παρουσία στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, την ίδια στιγμή που επιχειρεί να εμφανιστεί σαν ένας «θετικός» συνομιλητής του Τούρκου Προέδρου, Recep Tayyip Erdoğan, καθώς η Άγκυρα δύσκολα μπορεί να κατανοήσει το «παιχνίδι των συνισταμένων», ενώ αντιθέτως μπορεί εύκολα να το παρεξηγήσει.
Η άποψη που εκφράζουν ορισμένα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ (μακράν του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά) ότι «άλλη η πολιτική του κόμματος και άλλη της κυβέρνησης» δεν είναι εύκολα κατανοητή στο εξωτερικό και μπορεί να δημιουργήσει προστριβές που η χώρα, στην παρούσα συγκυρία, δεν χρειάζεται…
* Ο κ. Γιάννης Δημητριάδης είναι δημοσιογράφος.
πηγή
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
Δημοσίευση σχολίου