GuidePedia

0

Είχε …λόγο και μάλιστα σοβαρό, η στοχοποίηση του τετράστερου αμερικανού στρατηγού Διοικητή της CENTCOM Γιόζεφ Βότελ από το τουρκικό καθεστώς και από τον ίδιο προσωπικά τον Ταγίπ Ερντογάν και φυσικά ο λόγος δεν ήταν η υποτιθέμενη...ανάμιξη του στρατηγού στην απόπειρα πραξικοπήματος, αλλά η στήριξη του αμερικανού στρατηγού στους Κούρδους της Συρίας.

Ο Ταγίπ Ερντογάν με την προσφιλή τακτική του επεχείρησε άκομψα και προκλητικά να λασπώσει και να υπονομεύσει έναν κορυφαίο στρατιωτικό παράγοντα των ΗΠΑ επειδή ο στρατηγός Βότελ στις 22 Μαΐου...τόλμησε να πραγματοποιήσει επίσκεψη στα πεδία των μαχών στην Συρία και να φθάσει στο Συριακό Κουρδιστάν συναντώντας την ηγεσία του PYD στην μαρτυρική πόλη του Κομπάνι.

Ήταν η πρώτη επίσκεψη υψηλόβαθμου αμερικανού αξιωματούχου στο Συριακό Κουρδιστάν (είχε προηγηθεί τον Ιανουάριο η επίκυψη του Brett McGurk ειδικού απεσταλμένου του Λευκού Οίκου για την αντιμετώπιση του ISIS), που φυσικά εξόργισε τον Ερντογάν και προκάλεσε σοβαρή ανησυχία στην Άγκυρα. Έτσι με την χοντροκομμένη προβοκάτσια που πήγε να στήσει ο Ερντογάν εις βάρος του στρατηγού Βότελ, έλπιζε ότι θα ανατρέψει τις επιλογές που έχουν κάνει οι αμερικανοί στην Συρία.

Ο στρατηγός Βότελ κάθε άλλο πάρα προσπάθησε να κρατήσει μυστική την επίσκεψη του αυτή, καθώς πέρασε στην Βόρειο Συρία από το Ιρακινό Κουρδιστάν κατόπτευσε ο ίδιος την περιοχή όπου έχουν αναπτυχθεί σύμφωνα με πληροφορίες σχεδόν 300 αμερικανοί στρατιωτικοί σύμβουλοι και κατέληξε στο Κομπάνι για συνομιλίες με την ηγεσία των Κούρδων μαχητών.

Το PYD το οποίο η Τουρκία έχει κατατάξει στις …τρομοκρατικές οργανώσεις επειδή έχει ισχυρούς δεσμούς με το ΠΚΚ, αποτελεί συνομιλητή τόσο των ρώσων και πλέον και των αμερικανών, οι οποίοι έχουν επενδύσει στους κούρδους μαχητές για την ανάσχεση του ISIS στην Βόρειο Συρία.

Ο Στρατηγός Βότελ μάλιστα είχε δηλώσει ότι είχε "ηθική υποχρέωση» να μεταβεί στην εμπόλεμη ζώνη ,να επιθεωρήσει τις δυνάμεις και να κάνει τις αναγκαίες συνεννοήσεις για την προώθηση της οργάνωσης των κούρδων μαχητών και τοπικών αράβων για την επιχείρηση που διεξάγεται εναντίον του ISIS

Οι αμερικανοί έχουν επενδύσει στρατιωτικά στην ενίσχυση του SDF ενός κοινού μετώπου που με κεντρικό πυρήνα τους Κούρδους του YPG ,έχει συσπειρώσει μικρότερες ομάδες αράβων ,χριστιανών και Τουρκμένων μαχητών και αποτελεί την πιο αξιόπιστη δύναμη επί του εδάφους ...

«Η επίσκεψη μου αυτή ενίσχυσε την εμπιστοσύνη μου στις δυνατότητες τους και στις δικές μας δυνατότητες να τους υποστηρίξουμε, καθώς είναι ένα μοντέλο που δουλεύει σωστά...» δήλωσε ο κ. Βότελ προκαλώντας ανατριχίλα στην Άγκυρα.

Ο ρόλος των κούρδων στην περιοχή έχει αναβαθμιστεί ,καθώς είναι το πιο αξιόπιστο ένοπλο τμήμα που μάχεται εναντίον του ISIS και ουσιαστικά διατηρεί σχέσεις με τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης και δεν είναι τυχαίο ότι λίγες ημέρες μετά την επίσκεψη του στρατηγού Βότελ στο Κομπάνι, ήταν οι κουρδικές δυνάμεις που ηγούνται στην προσπάθεια άσκησης πίεσης επί τους εδάφους ώστε να επιχειρηθεί η ανακατάληψη της Ράκκας, που θεωρείται η «πρωτεύουσα» του ISIS.

πηγή

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top