GuidePedia

0

Η Ρωσία με μια σειρά κινήσεων διπλωματικών και στρατιωτικών, επιχειρεί να προωθήσει την θέση της στο νέο σκηνικό που διαμορφώνεται στην Μέση Ανατολή και στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσίας στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και η προσπάθεια αποκατάστασης της σχέσης της με την Τουρκία και εμβάθυνσης της σχέσης με την Αίγυπτο.

Όπως περιέγραφε ένας ξένος αναλυτής βαθύς γνώστης της Ρωσίας, η τακτική της Μόσχας θυμίζει την προσπάθεια της για εξασφάλιση του ίδιου στάτους που είχε στην Διάσκεψη της Γιάλτας το 1945 ,για το μοίρασμα των σφαιρών επιρροής…

Η Μόσχα με τα ανοίγματα της στην Τουρκία, έχοντας κάνει αντίστοιχες κινήσεις προς το Κάιρο ,ουσιαστικά επενδύει στην δύσκολη σχέση που έχουν οι αμερικανοί τόσο με το καθεστώς Ερντογάν όσο και με τον πρόεδρο Σίσι. Ειδικά με τον τελευταίο αν και στηρίχθηκε προκειμένου να αποτραπεί ο «κίνδυνος» των Αδελφών Μουσουλμάνων, η σχέση με τις ΗΠΑ είναι ιδιαίτερα δύσκολη, καθώς υπάρχει δυσπιστία για την «στεγανότητα» των αιγυπτιακών ενόπλων δυνάμεων απέναντι σε ισλαμικές επιρροές, ενώ ασκείται εντονότατη κριτική για την κατάσταση των ανθρώπινων δικαιωμάτων.

Το πάγωμα της αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας προς την Αίγυπτο για δυο χρόνια(μέχρι το 2015) που περιελάμβανε την προμήθεια 10 ελικοπτέρων Apache εκσυγχρονισμό των τανκς Μ1Α1, πυραύλους Harpoon και τεσσάρων F16 προκάλεσε οργή στην Αίγυπτο και έστρεψε το Κάιρο σε αναζήτηση και άλλων επιλογών.

Η Αίγυπτος υπέγραψε συμφωνία με την Ρωσία για αμυντικό υλικό άξιας 5 δις δολαρίων, που περιλάμβανε 50 MiG -29Ms, πυραυλικά συστήματα Buk-M2E και Antey-2500, 46 ελικόπτερα Ka-52 ενώ η Γαλλία έλαβε μια σημαντική απόφαση προσφέροντας στην Αίγυπτο το υπερσύγχρονο σκάφος Mistral το οποίο είχε παραγγελθεί από την Ρωσία, αλλά δεν παραδόθηκε ποτέ λόγω του εμπάργκο που επιβλήθηκε μετά την προσάρτηση της Κριμαίας.

Αυτοί οι εξοπλισμοί υπηρετούν και την ανάγκη του προέδρου Σίσι να ενισχύσει την εξουσία του ,ενισχύοντας τον ρόλο της Αιγύπτου ως περιφερειακής δύναμης …Και αυτός ο ρόλος είναι συμβατός με τις επιδιώξεις της Μόσχας στην περιοχή και στο πλαίσιο αυτό έξαλλου ο Σίσι είχε σπεύσει να προσφέρει στον πρόεδρο Πούτιν την δυνατότητα να αποκτήσει η Ρωσία μόνιμη στρατιωτική βάση είτε στην Ερυθρά Θάλασσα είτε στην Μεσόγειο.

Όμως η Ρωσία κινείται και σε στρατιωτικό επίπεδο

ΟΙ εξελίξεις στην Συρία και το γεγονός ότι όπως όλα δείχνουν μπαίνει σε κρίσιμη καμπή η σύγκρουση στην Μέση Ανατολή, οδηγεί την Ρωσία σε σχεδιασμό συστηματικής και έντονης διπλωματικής και στρατιωτικής παρουσίας στην περιοχή.

Όπως ανακοινώθηκε στην Μόσχα το μοναδικό αεροπλανοφόρο της Ρωσίας το «Admiral Kuznetsov» προετοιμάζεται για μια πολύμηνη αποστολή στην Ανατολική Μεσόγειο όπου θα χρησιμοποιηθεί για την πραγματοποίηση αεροπορικών επιθέσεων εναντίον του ISIS, παραμένοντας στην περιοχή τουλάχιστον μέχρι τον Ιανουάριο του 2017. Το γιγαντιαίο ρωσικό αεροπλανοφόρο μεταφέρει πυραύλους Κρουζ, 15 μαχητικά Su-33 τα οποία μπορούν να εκτελούν αποστολές ανεξαρτήτως καιρικών συνθηκών, αεροσκάφη πολλαπλών ρόλων MiG-29K και 10 ελικόπτερα Ka-52K,Ka-27 και Ka-31

Αν και η πρόβλεψη είναι το ρώσικο αεροπλανοφόρο να επιστρέψει στην βάση του στην Βόρειο Θάλασσα έως τον Φεβρουάριο του 2017 για συντήρηση και εκσυγχρονισμό ,υπάρχει ισχυρή πίεση ώστε να βρεθεί τρόπος να παραμείνει στην Μεσόγειο και να γίνουν εν πλω η σε κάποια χώρα της περιοχής οι εργασίες συντήρησης. Ο πρόεδρος της επιτροπής Άμυνας της Δούμας και πρώην διοικητής του Ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας ναύαρχος Βλαντιμιρ Κομόεντοφ δήλωσε στο TASS ότι το «Admiral Kuznetsov» πρέπει να παραμείνει σε σταθερή βάση στην Μεσόγειο για να προστατεύσει τα συμφέροντα της Ρωσίας.

Η Ρωσία όμως μέχρις ότου στείλει και πάλι το αεροπλανοφόρο στα παράλια της Συρίας φροντίζει να κάνει επίδειξη ισχύος έστω και από απόσταση…

Από τις αρχές Ιουλίου σε δυο τουλάχιστον επιχειρήσεις, στρατηγικά βομβαρδιστικά ,απογειώθηκαν από την Ρωσία και έπληξαν στόχους στην Συρία ,επιστρέφοντας κατόπιν στην βάση τους.

Έξι μεγάλου βεληνεκούς βομβαρδιστικά Tupolev Tu-22M3πεταξαν πάνω από τον ιρανικό και ιρακινό εναέριο χώρο και έπληξαν στρατόπεδα του ISIS και αποθήκες πυρομαχικών των τζιχαντιστών και επέστρεψαν με ασφάλεια στην βάση τους στην Νότια Ρωσία.

Ήταν η πρώτη φορά που η Ρωσία χρησιμοποίησε τα Tu-22M3 από τότε που επισήμως απέσυρε τις αεροπορικές δυνάμεις της από την Συρία τον Μάρτιο ,αν και τελικά έχουν παραμείνει ρωσικές δυνάμεις στο λιμάνι της Ταρτούς και στην αεροπορική βάση Khmeimim.

Σε μια ακόμη εντυπωσιακή κίνηση η Ρωσία ετοιμάζει την πρώτη απάντηση της στην αντιπυραυλική ασπίδα που αποφάσισε το ΝΑΤΟ στην Σύνοδο Κορυφής της Βαρσοβίας οποία δεν αφορά άμεσα την Μέση Ανατολή αλλά συνδέεται ευθέως με την ενέχυσα της στρατιωτικής παρουσίας στα νότια σύνορα της..

Εντός του Αυγούστου η Μόσχα θα αναπτύξει μια ολόκληρη συστοιχία πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς εδάφους αέρος S-400 Triumph, που αποτελούν το τελευταίο απόκτημα του ρωσικού Στρατού, στην Κριμαία στην πόλη Φεοντόσια.

Η εγκατάσταση των υπερσύγχρονων S-400 στην Κριμαία οδηγεί σε μια σοβαρή κλιμάκωση της στρατιωτικοποίησης της Μαύρης Θάλασσας ,όπου ήδη υπό την πίεση των ΗΠΑ ενισχύεται η Νατοϊκή ναυτική παρουσία και παίρνει μόνιμη μορφή ,υπό τους περιορισμούς φυσικά που θέτει η Συνθήκη του Μοντρέ

πηγή

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top