GuidePedia

0

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Τσαβούσογλου είπε πως το πρωί είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, ο οποίος όπως είπε ο Τσαβούσογλου, του δήλωσε τη συμπαράσταση της ελληνικής κυβέρνησης μετά την απόπειρα. Κατά την τηλεφωνική συνομιλία, δεν ήταν ακόμη γνωστό το ζήτημα με το ελικόπτερο, είπε ο Τούρκος υπουργός.

Αργότερα οι δύο υπουργοί είχαν νέα τηλεφωνική συνομιλία, κατά την οποία ο Τσαβούσογλου ανέφερε στον Έλληνα ομόλογό του το τουρκικό αίτημα περί έκδοσης. Στις δηλώσεις που έκανε, ο Τσαβούσογλου είπε πως «ο κ. Κοτζιάς μου ανέφερε ότι οι αξιωματικοί έχουν ζητήσει πολιτικό άσυλο, ότι δεν μπορεί να τους δοθεί πολιτικό άσυλο, αλλά ότι θα πρέπει να ολοκληρωθεί η σχετική διαδικασία. Συνεπώς μόλις ολοκληρωθεί ο διαδικασία θα γίνει η έκδοση».
Σημειώνεται ότι πολιτικό άσυλο ζήτησαν στην Ελλάδα οι οκτώ επιβαίνοντες του τουρκικού στρατιωτικού ελικοπτέρου που προσγειώθηκε στις 11.51 στο αεροδρόμιο «Δημόκριτος» της Αλεξανδρούπολης.

Το ελικόπτερο τύπου Black Hawk ανήκει στην τουρκική Αστυνομία και αφού εξέπεμψε SOS στις 11:45, προσγειώθηκε στην Αλεξανδρούπολη στις 11:51. Και οι 8 άνδρες κρατούνται στην αστυνομική διεύθυνση Αλεξανδρούπολη, ενώ το ελικόπτερο φυλάσσεται.
Πρόκειται για 2 επιλοχίες (37 χρονών), 3 λοχαγούς (οι δύο 36 χρονών και ο ένας 34) και 3 ταγματάρχες ( οι δύο 41 χρονών και ο ένας 35). Σημερα το απογευμα ή αυριο το πρωι ο Εισαγγελέας θα κρίνει αν θα παραπεμφθούν στο Αυτόφωρο καθώς επισης και για την ποινική-διοικητική τους απέλαση και κατόπιν θα εξεταστεί το αίτημα ασύλου. Κατηγορούνται όλοι για παράνομη είσοδο στη χώρα.

«Σε κάθε περίπτωση θα τηρηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία»
Σε ό, τι αφορά τους 8 συλληφθέντες-επιβαίνοντες στο τουρκικό στρατιωτικό ελικόπτερο, οι οποίοι δήλωσαν ότι θα ζητήσουν πολιτικό άσυλο, στην ελληνική πλευρά υπάρχει η εκτίμηση ότι σε περίπτωση που οι συγκεκριμένοι άνθρωποι εμπλέκονται στο πραξικόπημα, είναι πολύ δύσκολο να αποτραπεί η έκδοσή τους. Σε κάθε περίπτωση, υπογραμμίζουν πηγές της κυβέρνησης, θα τηρηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι κρίσιμες για την έκβαση αυτής της υπόθεσης είναι οι εκτιμήσεις που θα γίνουν για το εάν με την έκδοση των 8 συλληφθέντων μελών του πληρώματος στη χώρα τους, θα τεθεί σε κίνδυνο η ζωή τους, εάν δηλαδή θα δικαστούν ή αν υπάρχει περίπτωση να εκτεθεί η ζωή τους σε κίνδυνο λόγω θανατικής ποινής. Επισημαίνεται ότι οι Συμβάσεις απαγορεύουν την έκδοση ανθρώπων εκεί όπου υπάρχει θανατική ποινή. Σε αυτή την παράμετρο, σύμφωνα με τις πηγές της κυβέρνησης, κατά τις επικοινωνίες που είχαν σήμερα ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών με τον Τούρκο ομόλογό του, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου απάντησε ότι στην Τουρκία δεν υπάρχει θανατική ποινή.

Τη Δευτέρα θα ξεκινήσει η διαδικασία εξέτασης των αιτήσεων ασύλου
Επί της διαδικασίας: Η διαδικασία για την εξέταση των αιτήσεων ασύλου θα ξεκινήσει τη Δευτέρα, στην Αλεξανδρούπολη, όπου θα μεταβούν μεταφραστές. Θα διαρκέσει 8 ημέρες και εάν υπάρξει έφεση θα διαρκέσει περίπου επιπλέον 8 ημέρες. Συνολικά η όλη διαδικασία του ασύλου θα διαρκέσει 15-16 ημέρες. Παράλληλα, θα εξελίσσονται οι διαδικασίες έκδοσης, οι οποίες διαρκούν περίπου ανάλογο χρονικό διάστημα.

Το συντομότερο η επιστροφή του ελικοπτέρου
Το συντομότερο δυνατόν αναμένεται να διεκπεραιωθεί η επιστροφή στις τουρκικές αρχές του στρατιωτικού ελικοπτέρου. Οι πηγές της κυβέρνησης αναφέρουν ότι θα φτάσει ένα δεύτερο τουρκικό ελικόπτερο επανδρωμένο και με δεύτερο πλήρωμα, ώστε να πραγματοποιηθεί η επιστροφή του.

Αύριο η συνομιλία Τσίπρα-Ερντογάν
Σύμφωνα με νεότερη πληροφόρηση, η τηλεφωνική συνομιλία του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να πραγματοποιηθεί αύριο.

πηγή 


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top