GuidePedia

0


Την Μεγάλη Τρίτη, μια ημέρα πριν από τη μεγάλη τουρκική άσκηση έρευνας και διάσωσης που ξεκινάει μέσα στο Αιγαίο, έγινε πρόβα κρίσης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Αφορμή στάθηκε το Ολλανδικό πλοίο NOVA CURA που προσάραξε σε ύφαλο σε απόσταση αναπνοής από τις ακτές της Λέσβου. Αμέσως η Άγκυρα, η οποία επαγρυπνά διαρκώς σε γεωπολιτικό επίπεδο σε αντίθεση με την Αθήνα, έσπευσε να διεκδικήσει την έρευνα και διάσωση στην περιοχή.
Αμέσως μετά την προσάραξη του πλοίου, η Ελλάδα εξέδωσε ως όφειλε ΝΟΤΑΜ με αριθμό 0921/16, με την οποία καθορίζει την περιοχή που δεσμεύεται για να γίνει η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης.

 Οι Τουρκοι απάντησαν με δική της ΝΟΤΑΜ, με αριθμό Α1881/16, ειδοποιώντας πως κάθε διερχόμενο αεροσκάφος από την περιοχή ότι είναι δική της αρμοδιότητα και ότι η ελληνική ΝΟΤΑΜ είναι άκυρη.

Τελικά το ελικόπτερο Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας προσέγγισε το Ολλανδικό πλοίο και διέσωσε το πλήρωμα.

Σημειώνεται πως σήμερα και αύριο η Τουρκία έχει δεσμεύσει περιοχές για άσκηση έρευνας και διάσωσης μέσα στο Αιγαίο, με την -ΝAVTEX 311/16 αναφορικά με δυο περιοχές ανάμεσα Λέσβο, Χιο, Σκύρο και Ψαρά. Καταμεσής δηλαδή του 25ου μεσημβρινού, ανατολικότερα του οποίου η Τουρκία διεκδικεί τον έλεγχο.

Μάλιστα διαβεβαιώνουν δήθεν πως τα «στρατιωτικά αεροσκάφη που θα συμμετάσχουν στην άσκηση δεν θα παραβιάσουν τον ελληνικό εναέριο χώρο των 6 ν.μ. και δεν θα υποβάλλουν σχεδία πτήσης», ενώ δηλώνουν ότι η Τουρκία θα αναλάβει όλα τα αναγκαία μετρά για την ασφάλεια της αεροπλοΐας, μέσα στο FIR ΑΘηνών.

Όλα αυτά συμβαίνουν με την σιωπηλή έγκριση του ΝΑΤΟ, την οποία εκμεταλλεύεται η Τουρκία, προκειμένου να δημιουργήσει de facto Καταστάσεις στο Αιγαίο.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top