GuidePedia

0

Οι Κούρδοι της Συρίας ανησυχούν για την στάση που θα κρατήσουν απέναντι τους οι ΗΠΑ, καθώς η Τουρκία έχει αρχίσει να συνεργάζεται με τις ΗΠΑ εναντίον του ISIS στην Συρία. Ούτε η Τουρκία, ούτε ο σύμμαχος των Ρώσων στην Συρία, ο Bashar al Assad, θέλουν να δουν ένα Κουρδικό κρατίδιο στην Συρία. Ο Κούρδοι της Συρίας φοβούνται ότι αν ηττηθεί ο ISIS στην Συρία, οι ΗΠΑ δεν θα χάσουν το ενδιαφέρον τους για αυτούς, προκειμένου να μην πληγώνουν την σχέση τους με την Τουρκία.

Al Monitor 

Δεν ξέρω τι ισχύει, αλλά σίγουρα η συνεργασία των Κούρδων της Συρίας με τους Κούρδους της Τουρκίας, και οι τρομοκρατικές επιθέσεις των Κούρδων στην Τουρκία, φέρνουν τους Αμερικανούς σε πολύ δύσκολη θέση, αφού έχουν να αντιμετωπίσουν την σε κάποιο βαθμό δικαιολογημένη γκρίνια του Ερντογάν.

Όσο η Τουρκία και η Ρωσία βρίσκονται σε πόλεμο, θα είναι για την Ρωσία πολύ πιο εύκολο να έχει καλές σχέσεις με τους Κούρδους της Συρίας, γιατί η Ρωσία υποστηρίζει έτσι κι αλλιώς τους Κούρδους του PKK στην Τουρκίας, ενώ οι ΗΠΑ τους έχουν αναγνωρίσει ως τρομοκρατική οργάνωση. Από την άλλη πλευρά βέβαια, όσο περισσότερο οι Ρώσοι υποστηρίζουν τους Κούρδους της Συρίας, τόσο περισσότερο θα δυσαρεστούν τον σύμμαχο τους Bashar al Assad στην Συρία, ενώ οι ΗΠΑ δεν ενδιαφέρονται καθόλου για την γνώμη του Άσαντ. Είναι μπέρδεμα η Συρία.

Δεν ξέρω αν έχουν δίκιο οι Κούρδοι να ανησυχούν για την στήριξη των Αμειρκανών, σίγουρα όμως είναι δύσκολη η θέση των ΗΠΑ, και αν οι Τούρκοι συμβάλλουν στο να πάρουν τον έλεγχο της Σουνιτικής Συρίας πιο μετριοπαθείς Σουνίτες Σύριοι, ώστε να ηττηθεί ο ISIS, θα είναι πιο εύκολο για τους Τούρκους να πείσουν τους Αμερικανούς να μην είναι τόσο ενθουσιώδεις με τους Κούρδους της Συρίας, που μέχρι τώρα είναι το βασικό εργαλείο των ΗΠΑ εναντίον του ISIS στην Συρία.

Οι Αμερικανοί από την πλευρά τους λένε ότι έχουν αποδείξει το ενδιαφέρον τους για τους Κούρδους της Συρίας, και ότι χωρίς την υποστήριξη τους τα πράγματα στο Κομπάνι θα είχαν εξελιχθεί διαφορετικά. Επίσης οι ΗΠΑ ενέκριναν πρόσφατα την αποστολή 250 Αμερικανών κομάντος στο Κουρδιστάν της Συρίας, οι οποίοι θα εκπαιδεύουν τους Κούρδους της Συρίας. Οι Αμερικανοί λένε επίσης ότι δεν προβλέπουν ότι στο άμεσο μέλλον υπάρχει περίπτωση να χτυπήσει τους Κούρδους της Συρίας.

Από την άλλη πλευρά πάλι, οι ΗΠΑ, για να μην δυσαρεστήσουν την Τουρκία, δεν δέχονται να πάρουν μέρος οι Κούρδοι της Συρίας στις διαπραγματεύσεις για την κατάπαυση του πυρός, ενώ η Ρωσία το δέχεται.

Έχει πάντως ενδιαφέρον ο συναγωνισμός ΗΠΑ-Ρωσίας για επιρροή στους Κούρδους της Συρίας, με τις ΗΠΑ όμως να προσπαθούν να μην δυσαρεστήσουν τους Τούρκους, και την Ρωσία να προσπαθεί να μην δυσαρεστήσει τον Άσαντ. Το μεγάλο πλεονέκτημα φυσικά της Ρωσίας είναι ότι δεν την ενδιαφέρει αν οι Κούρδοι της Συρίας συνεργάζονται με το PKK στην Τουρκία. Μάλλον την εξυπηρετεί να συμβαίνει αυτό την Ρωσία. Άρα όσο οι Κούρδοι της Συρίας και ο Άσαντ δεν αρπάζονται τα πράγματα είναι πιο απλά για τους Ρώσους.

Ένα άλλο μεγάλο μειονέκτημα που έχουν οι ΗΠΑ, είναι ότι δεν δέχονται το αίτημα των Κούρδων της Συρίας, οι οποίοι θέλουν να πάρουν από τον ISIS το τμήμα που χωρίζει τα δύο τμήματα που ελέγχονται από τους Κούρδους της Συρίας. Αυτό είναι κάτι που δεν δέχονται σε καμία περίπτωση οι Τούρκοι, γιατί θα σφράγιζε τα σύνορα της Τουρκίας με την Σουνιτική Συρία.

Είναι όμως κάτι που θα εξυπηρετούσε πολύ τους Ρώσους, ώστε να μην υπάρχει ο Σουνιτικός διάδρομος που θα κατεβαίνει από την Τουρκία στον Περσικό Κόλπο, στον οποίο η Τουρκία έχει πλέον και στρατιωτική βάση (Κατάρ), και θα μπορούσε στο μέλλον να χρησιμοποιηθεί για την δημιουργία του αγωγού Κατάρ-Τουρκίας. Οι Τούρκοι έχουν δηλώσει πως αν οι Κούρδοι της Συρίας προσπαθήσουν να πάρουν αυτό το τμήμα της Συρία από τον ISIS, ο Τουρκικός στρατός θα μπει στην Συρία. Στον χάρτη με κίτρινο βλέπετε τα δύο τμήματα που ελέγχουν οι Κούρδοι της Συρίας, και με μαύρο το τμήμα που ελέγχει ο ISIS.

Το σίγουρο είναι ότι όσο οι Τούρκοι μειώνουν την στήριξη τους στον ISIS, και όσο αυξάνουν την στήριξη τους σε πιο μετριοπαθή Σουνιτικά στοιχεία της Συρίας, τόσο πιο εύκολο θα είναι να συνεργάζονται με τους Αμερικανούς στην Συρία. Μην ξεχνάτε ότι ο ISIS του Ιράκ είναι σε μεγάλο βαθμό οι πρώην άνθρωποι του Σαντάμ Χουσέιν, ορκισμένοι εχθροί των ΗΠΑ, τους οποίους οι ΗΠΑ ανέτρεψαν και έφεραν στην εξουσία του Ιράκ την Σιιτική πλειοψηφία της χώρας και τους Κούρδους.

Προφανώς ο ISIS του Ιράκ συνεργάζεται με τον ISIS της Συρίας. Οι Τούρκοι, σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, είχαν λειτουργικές σχέσεις με τον Σαντάμ Χουσέιν, από τον οποίο αγόραζαν και πετρέλαιο, από την εποχή των Κεμαλικών ακόμη, και είχαν μάλιστα συμφωνήσει να μπαίνουν τα στρατεύματα του ενός στην χώρα του άλλου για να κυνηγάνε του Κούρδους της Τουρκίας και του Ιράκ. Τώρα βέβαια η Τουρκία τα έχει βρει με τους Κούρδους του Ιράκ που πλέον ελέγχουν το πετρέλαιο και το αέριο του Βορείου Ιράκ (Ιρακινού Κουρδιστάν).





Επίσης, οι Αμερικανοί γνωρίζουν ότι και οι Ρώσοι είναι υποχρεωμένοι να υποστηρίζουν τους Κούρδους της Συρίας, γιατί μέσω των Κούρδων της Συρίας υποστηρίζεται σε μεγάλο βαθμό το PKK στην Τουρκία, το οποίο σφυροκοπούν οι Τούρκοι. Επομένως και οι ΗΠΑ και οι Ρώσοι έχουν ένα κίνητρο να αφήνουν ο ένας τον άλλο να κάνει την “βρώμικη” δουλειά του να βοηθάει τους Κούρδους της Συρίας, τους οποίους χρειάζονται και οι δύο, ώστε ο ένας να προστατεύει την σχέση του με την Τουρκία και ο άλλος να προστατεύει την σχέση του με το καθεστώς του Άσαντ.

Να πω επίσης ότι οι Κούρδοι του PKK στην Τουρκία είναι κομμουνιστές. Βλέπετε μεγάλη υποστήριξη από το ΚΚΕ, τον ΣΥΡΙΖΑ και τον ΑΝΤΑΡΣΥΑ προς το PKK? Εγώ δεν λέω ότι μπορεί η Ελλάδα να στηρίζει το PKK, αλλά σκεφτείτε τι χαμό θα έκαναν οι κομμουνιστές σήμερα για το PKK αν τα έπαιρναν ακόμη από τους Σοβιετικούς, και αν η Τουρκία εξακολουθούσε να είναι το καλό παιδί του ΝΑΤΟ.

πηγή


 Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top