GuidePedia

0

Σε μια πρωτοφανή πρόκληση προχώρησε η Άγκυρα, με τη στήριξη της Ουάσινγκτον και τις πλάτες του ΝΑΤΟ, εις βάρος της χώρας μας, καθώς προγραμμάτισε άσκηση με τη συμμετοχή και αμερικανικών πλοίων εντός του FIR Αθηνών μεταξύ της Ρόδου και του Καστελόριζου αμφισβητώντας ευθέως τον ελληνικό εναέριο χώρο των 10 ν.μ.

Συγκεκριμένα, η Τουρκία κατά τη συνήθη πρακτική ζήτησε από την Αθήνα να εκδώσει σχετική ΝΟΤΑΜ για την πραγματοποίηση της Τουρκοαμερικανικής αεροναυτικής άσκησης στις 7 Απριλίου. Οι ελληνικές αρχές εξέδωσαν την 1η Απριλίου την ΝΟΤΑΜ Α0728/16, με την επισήμανση όμως ότι τα αεροσκάφη που θα λάβουν μέρος θα πρέπει να «μην επηρεάσουν τον ελληνικό εναέριο χώρο των 10 ν.μ. σύμφωνα με το AIP-Greece» και επίσης θα πρέπει να «υποβάλλουν σχέδια πτήσης».

Η Τουρκία όμως έσπευσε να απορρίψει την ελληνική ΝΟΤΑΜ και εξέδωσε δική της Α1496/16 με την οποία δηλώνει ότι η «μονομερής τροποποίηση εκ μέρους της Ελλάδας της αρχικής τουρκικής ΝΟΤΑΜ είναι σε αντίθεση με τους κανόνες του ICAO και τα στρατιωτικά αεροσκάφη που θα συμμετέχουν στην άσκηση δεν θα εισέλθουν εντός… των 6 ν.μ. του ελληνικού εναέριου χώρου και δεν θα καταθέσουν σχέδια πτήσης. Η Τουρκία θα λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για την ασφάλεια της εναέριας κυκλοφορίας όπως έκανε και στο παρελθόν και είναι έτοιμοι για κάθε είδους συνεργασία με αυτό τον σκοπό…».

Σήμερα, η Αθήνα με νέα ΝΟΤΑΜ Α0737/16 (όπου διευκρινίζεται ότι η άσκηση αφορά δραστηριότητα του ΝΑΤΟ) χαρακτηρίζει παράνομη και άκυρη την τουρκική αναγγελία και επισημαίνει ότι:

Οι δύο όροι που τίθενται είναι σύμφωνοι με τους κανόνες του ICAO για την προώθηση της ασφάλειας και της κανονικότητας της διεθνούς αεροπλοΐας και για αποφυγή αναχαιτίσεων αεροσκαφών που συμμετέχουν σε άσκηση για την αναγνώριση τους.

Επίσης, επισημαίνεται ότι δεν πρέπει να υπάρχουν παρεξηγήσεις σχετικά με το εύρος του ελληνικού εναερίου χώρου και για τους λόγους αυτούς η μοναδική έγκυρη ΝΟΤΑΜ είναι η ελληνική καθώς η αρμοδιότητα στην περιοχή ανήκει στην Ελλάδα. Το ερωτηματικό που παραμένει βεβαίως είναι τι θα γίνει στην περίπτωση που και αμερικανικά αεροσκάφη αρνηθούν να καταθέσουν σχέδια πτήσης και κινηθούν στην περιοχή του ελληνικού εναερίου χώρου μεταξύ των 6 και των 10 ν.μ., περιοχή την οποία δεν αναγνωρίζει η Τουρκία (και σιωπηρά οι Αμερικανοί) ως ελληνικό εναέριο χώρο.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top