GuidePedia

0

Σαν «βόμβα» έπεσε στη διεθνή ειδησεογραφία η αποκάλυψη πλήθους ονομάτων ηγετών, επιχειρηματιών και άλλων πολλών… κοινών θνητών από τη συμμετοχή τους στο πελατολόγιο μεγάλης δικηγορικής εταιρίας με έδρα τον Παναμά, η οποία εξειδικεύεται στην παροχή «υπεράκτιων υπηρεσιών» (offshore services), τη μεταφορά δηλαδή των χρημάτων των πελατών στη χώρα που ανήκει στους αποκαλούμενους ως «φορολογικούς παραδείσους» (tax heavens).

Του ΜΙΧΑΗΛ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Πελάτες της δικηγορικής εταιρίας είναι 140 πολιτικοί σε περισσότερες από 50 χώρες (κυβερνητικοί αξιωματούχοι, μεγαλόσχημοι αθλητές κ.λπ.), οπότε προφανώς υπάρχουν και Έλληνες που τρέμουν τις αποκαλύψεις. Στόχος τους η απόκρυψη εισοδημάτων, τα οποία λόγω του ύψους τους δεν παραπέμπουν, καταρχήν, σε κάποια σύννομη με την κυριολεξία του όρου δραστηριότητα.

«Δράστης», η διεθνής κοινοπραξία ερευνητών δημοσιογράφων (International Consortium of Investigative Journalists). Το ερώτημα που θέλει να θέσει αυτό το σχόλιο είναι «γιατί τώρα;». Κι αυτό διότι σπανίως στη ζωή τα πράγματα είναι «αθώα», αλλά οι ερευνητικές επιτυχίες έρχονται διότι «ήρθε το πλήρωμα του χρόνου», δηλαδή, η αποκάλυψη εξυπηρετεί ευρύτερους στόχους.

Ένα πρώτο συμπέρασμα που έρχεται στο μυαλό είναι οι (γεω)πολιτικοί λόγοι. Οι ηγέτες της Ρωσίας και της Κίνας και άλλοι πολλοί εμφανίζονται να έχουν βάλει «το χέρι στο μέλι» και μάλιστα… μέχρι τον αγκώνα. Ο Ουκρανός ηγέτης, μεγαλοεπιχειρηματίας Πέτρο Ποροσένκο εμφανίζεται επίσης να ξέρει καλά τα κόλπα. Εκεί βρίσκεται και ο Βρετανός Ντέιβιντ Κάμερον. Είναι «θύμα» ευρύτερων σκοπιμοτήτων και «τον πήρε η μπάλα»; Υπάρχει στόχος να πληγεί η πτέρυγα που τάσσεται υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ της οποίας ηγείται ο Κάμερον; Ουδείς γνωρίζει.

Υπάρχει όμως και μια δεύτερη εξήγηση που προκύπτει από τις συζητήσεις και τις διαρροές διεθνών χρηματοπιστωτικών κύκλων και αφορούν στον τρόπο αντιμετώπισης της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Στους φορολογικούς «παραδείσους» είναι γνωστό πως βρίσκονται «παρκαρισμένα» τρισεκατομμύρια δολάρια. Εάν αυτό το χρήμα εμφανιζόταν και ενσωματωνόταν στις οικονομίες θα άλλαζαν τα δεδομένα του προβλήματος.

Πολλοί ανέμεναν να εξαπολυθεί σφοδρό πλήγμα στο καθεστώς των «παραδείσων», ανάμεσα σε αυτούς κι εμείς, αφού το έχουμε καταγράψει στο παρελθόν. Εάν ακολουθήσει διαρροή και από άλλους «παραδείσους» μάλλον θα πρέπει να θεωρηθεί έγκυρος ο αναπόδεικτος μέχρι στιγμής ισχυρισμός.

Στόχος να εμφανιστεί το χρήμα και να ενταχθεί στη διεθνή οικονομία. Και όταν η κατάσταση διορθωθεί, θα δοθεί ξανά το σήμα να ξεκινήσει «η μπίζνα». Κάτι σαν μηχανισμός αυτοπροστασίας του παγκόσμιου καπιταλιστικού συστήματος…

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top