GuidePedia

0


Η πρόταση για συμμετοχή του ΝΑΤΟ στην προσπάθεια καλύτερης φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν «αποτέλεσμα των συνομιλιών της καγκελαρίου με τον Τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου τη Δευτέρα στην Άγκυρα», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Άγγελα Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπερτ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση και προσέθεσε ότι η Γερμανία και η Τουρκία θέλουν από κοινού να αξιοποιήσουν τη Σύνοδο των Υπουργών Άμυνας της Συμμαχίας που ξεκινάει τώρα, προκειμένου να συζητήσουν τις δυνατότητες και το πώς το ΝΑΤΟ θα μπορούσε να διαδραματίσει υποβοηθητικό ρόλο στον έλεγχο της κατάστασης στη θάλασσα.

Αυτό γίνεται «στο πλαίσιο του από κοινού καθορισμένου στόχου της καταπολέμησης της εγκληματικότητας των διακινητών», διευκρίνισε ο κ. Ζάιμπερτ και συνέχισε: «Πρόκειται πρώτα για τη βασική πεποίθηση, την οποία μοιράζονται η Γερμανία και η Τουρκία, ότι η τωρινή κατάσταση σε ύδατα του ΝΑΤΟ δεν είναι ανεκτή (απίστευτο: τα Εθνικά Χωρικά Υδατα χαρακτηρίζονται "ύδατα του ΝΑΤΟ").


Καθημερινά χάνονται ζωές λόγω της δραστηριότητας των διακινητών και τίθεται το ερώτημα, εάν υπάρχει η δυνατότητα να βοηθήσει το ΝΑΤΟ με τις ειδικές του δυνατότητες παρακολούθησης στη στήριξη της Frontex και της τουρκικής ακτοφυλακής. Περί αυτού πρόκειται και αυτό θα συζητηθεί τώρα με ησυχία με τους υπουργούς Άμυνας του ΝΑΤΟ και μετά θα δούμε τη συνέχεια.

Δεν θέλω να προκαταλάβω τις διαβουλεύσεις».


Ερωτηθείς δε αν τώρα υπάρχει λόγος προκειμένου να πραγματοποιηθεί η τριμερής συνάντηση μεταξύ των ηγετών Ελλάδας, Γερμανίας και Τουρκίας, επανέλαβε ότι από την πλευρά της καγκελαρίου υπάρχει η βασική πρόθεση για μια τέτοια συνάντηση, αλλά διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει ακόμη συγκεκριμένη ημερομηνία. «Τώρα πρέπει πρώτα να γίνει συζήτηση για αυτή την συγκεκριμένη πρωτοβουλία στο ΝΑΤΟ», τόνισε.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top