GuidePedia

0

Του Vladislav Perunović

Η απόφαση για το κυβερνών VMRO-DPMNE με επικεφαλής τον Νίκολα Γκρουέφσκι, ο οποίος έχει απόλυτο μονοπώλιο σε όλες τις πτυχές της κυβέρνησης με την ευρύτερη έννοια της λέξης, να διενεργήσει εκλογές, παρά το αίτημα της αντιπολίτευσης για αναβολή τους αρκετές εβδομάδες μετά την αρχική ημερομηνία (24η Απριλίου), δείχνει τη μεγάλη αλαζονεία εκ μέρους του κυβερνώντος κόμματος.

Η Αντιπολίτευση (υπό την ηγεσία των Σοσιαλδημοκρατών, του Ζόραν Ζάεφ, SDSM), δυστυχώς για όλους όσους ήλπιζαν για αλλαγή μετά από 10 χρόνια του ολοκληρωτισμού, πρώτα υπέγραψε τη «συμφωνία Pržino» και μόνο τότε ζήτησε παράταση της προθεσμίας, προκειμένου να εισαγάγει νέο νόμο για τα μέσα ενημέρωσης (για δίκαιη αναφορά στο πλαίσιο της ενδεχόμενης εκστρατείας) και, πιο ουσιαστικά, να γίνει καθαρισμός των ψηφοδελτίων από τον ασταθή και υπερ-φουσκωμένο, εξωπραγματικά μεγάλο αριθμό ψηφοφόρων.

Η συνέπεια των Σοσιαλδημοκρατών στη δέσμευση να μην συμμετάσχουν στις εκλογές του Απριλίου είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα κινητοποιήσει τα μέλη και τους οπαδούς τους προς τις δράσεις διαμαρτυρίας που βασίζεται στην ανατροπή που είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα δώσει νέο χρόνο τεσσάρων ετών στο φασιστικό και επεκτατικό κόμμα του Γκρουέφσκι. Η ΠΓΔΜ, βρίσκεται στην μεγαλύτερη κρίση μετά τον εμφύλιο πόλεμο του 2001.

Σε αυτό το σημείο τα πάντα επαφίενται στην κερδοσκοπία. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο συνομιλητής σας θα επικεντρωθεί στο νέο πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Emil Dimitriev. Εκλέχτηκε από την Εκτελεστική Επιτροπή του VMRO-DPMNE και επιβεβαιώθηκε από τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ, Ιβάνοφ, ως ο νέος πρωθυπουργό. Το βιογραφικό του αποκαλύπτει ότι είναι ένας σχετικά νέος (γεννηθείς το 1979), ο οποίος είναι ελάχιστα γνωστός στο ευρύ κοινό, αν και ήταν γενικός γραμματέας του VMRO-DPMNE. Ένας απόφοιτος κοινωνιολογίας που πέρασε και το κολέγιο για αξιωματούχους του στρατού, που προέρχεται από το Probistip (μια πόλη στην Ανατολική ΠΓΔΜ, όπου ο φιλοβουλγαρισμός είναι ισχυρή), του οποίου χόμπι είναι το κυνήγι. Ο Dimitriev είναι πιθανό να επικεντρωθεί κατά τη διάρκεια των 100 ημερών της θητείας του στις γραφειοκρατικές υποθέσεις .

Είναι πολύ πιθανό ότι, σε σχέση με την Ελλάδα, θα κάνει ακόμη και μια μικρή διαφορά όσον αφορά τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων. Το έργο του θα είναι μίγμα της συμβολικής συνέχειας της κυβέρνησης και της επίλυση των τετριμμένων προβλημάτων. Αξίζει να σημειωθεί ότι Νικόλα Γκρουέφσκι θα είναι ο νέος υποψήφιος Πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ στις επερχόμενες εκλογές, πράγμα που σημαίνει ότι ο Dimitriev έχει ένα ρόλο να κρατήσει το «status quo» στην πολιτική ζωή της χώρας.
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top