GuidePedia

0

«Δεν διαχωρίζουμε Ισλαμικό Κράτος και PKK, αμφότεροι είναι τρομοκράτες»

Η Ρωσία προσπαθεί μέσω του αιτήματος για συμμετοχή των Κούρδων της Συρίας στις ειρηνευτικές συνομιλίες Δαμασκού - αντιπολίτευσης να υπονομεύσει την ειρηνευτική προσπάθεια, ανέφερε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου.

Η Μόσχα αξιώνει τη συμμετοχή εκπροσώπων των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG), κουρδικών πολιτοφυλακών της βόρειας Συρίας, στις ειρηνευτικές συνομιλίες, κάτι το οποίο αρνείται η συριακή αντιπολίτευση.
Στις YPG κυριαρχεί το κουρδικό συριακό Κόμμα Δημοκρατικής Ένωσης (PYD), το οποίο θεωρείται συριακό παρακλάδι του Κόμματος Εργαζομένων Κουρδιστάν (PKK), παράνομου στην Τουρκία, την Ε.Ε. και τις ΗΠΑ ως «τρομοκρατική οργάνωση».

Ο κ. Νταβούτογλου τόνισε ότι «τρομοκρατικές οργανώσεις» δεν μπορούν να λάβουν μέρος στις ειρηνευτικές συνομιλίες Άσαντ - αντιπολίτευσης, σημειώνοντας ότι η Τουρκία δεν κάνει διάκριση ανάμεσα στο Ισλαμικό Κράτος και στο PKK, μολονότι Κούρδοι και τζιχαντιστές αντιμάχονται σκληρά ο ένας τον άλλο στη βόρεια Συρία. Το κυρίαρχο κουρδικό ρεύμα στη βόρεια Συρία έχει κατηγορηθεί από μερίδα της συριακής αντιπολίτευσης ότι συνεργάζεται με το καθεστώς Άσαντ, παρά το γεγονός ότι τμήμα των Σύρων ανταρτών έχει συμπήξει συμμαχία με τις κουρδικές πολιτοφυλακές στις μάχες κατά των τζιχαντιστών.

 Η Ρωσία διαχωρίζει τα τμήματα της συριακής αντιπολίτευσης που μάχονται δίπλα στους Κούρδους από το υπόλοιπο συριακό αντάρτικο, δηλώνοντας ότι συνεργάζεται με τα πρώτα, τα οποία και αποκαλεί συνήθως «πατριωτικές δυνάμεις της συριακής αντιπολίτευσης». Αντιθέτως, πλήττει από αέρος τις δυνάμεις των Σύρων ανταρτών που μάχονται κατά του καθεστώτος Άσαντ σε άλλα σημεία της Συρίας. Τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Ρωσία ενισχύουν τους Κούρδους της βόρειας Συρίας, θεωρώντας τους παράγοντα - κλειδί ενάντια στους τζιχαντιστές, ωστόσο η Τουρκία φοβάται ότι η δημιουργία αυτόνομου κουρδικού κράτους στη βόρεια Συρία θα αποτελούσε κίνδυνο για την εδαφική της ακεραιότητα.
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top