GuidePedia

0

Ακριβώς πέντε μέρες πριν λήξει το 2015, αρκετά πολιτικά πρόσωπα άρχισαν να προβαίνουν σε δηλώσεις σχετικά με μια σειρά από ανατρεπτικές δραστηριότητες της τουρκικής πλευράς στην Κριμαία, και ιδιαίτερα μεταξύ μελών της διασποράς των Τατάρων της Κριμαίας.

Ανάλυση: Russorient και South Front 

Η πρώτη δήλωση έγινε από έναν από τους επίδοξους διοργανωτές του "τουρκικού αποκλεισμού" της Κριμαίας, τον Λενούρ Ισλιάμοφ. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Τουρκία θα παράσχει οικονομική βοήθεια, με σκοπό την σύσταση και οργάνωση ενός εθελοντικού τάγματος στην Ουκρανία, το οποίο θα φέρει το όνομα του Νομάν Τσελεμπιντζιχάν. Το τάγμα θα απαρτίζεται από 560 Τάταρους της Κριμαίας:

Έχουμε δημιουργήσει ένα νέο τάγμα εθελοντών, το οποίο θα φέρει το όνομα του Νομάν Τσελεμπιντζιχάν. Επίσης αναμένουμε κάποιες στρατιωτικές μονάδες που θα καταφθάσουν εδώ, αλλά η βοήθεια για το σώμα εθελοντών για την δημιουργία του τάγματος έχει ήδη φθάσει. Την Παρασκευή προμηθευτήκαμε τις πρώτες στρατιωτικές στολές από την Τουρκία. Το Υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας προς το παρόν δεν κάνει δηλώσεις για το γεγονός, αλλά το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας έχει ήδη αρχίσει να μας στηρίζει ανοιχτά. Έχουμε παραλάβει 250 στολές και άρβυλα”, δήλωσε ο Ισλιάμοφ.

Λίγο μετά την πρώτη δημοσίευση της συνέντευξης του Ισλιάμοφ, μέρος των δηλώσεών του αφαιρέθηκε από τα ρεπορτάζ που επακολούθησαν. Στο πρωτότυπο βίντεο και κείμενο της συνέντευξης, ο Ισλιάμοφ δίνει καταφατική απάντηση στο ερώτημα σχετικά με το εάν η Τουρκία στηρίζει τις ενέργειες των Τατάρων στην Κριμαία:

Φυσικά και τις στηρίζει. Από την Παρασκευή έχουν φθάσει εδώ οι στρατιωτικές στολές. Η Τουρκία έχει αρχίσει να ντύνει τα μέλη του εθελοντικού τάγματoς. Η τουρκική κυβέρνηση έχει αντιληφθεί ότι η Ουκρανία δεν θα είναι σε θέση να αντιδράσει πολύ γρήγορα”, δήλωσε ο πολιτικός.

Σύμφωνα με τον Ισλιάμοφ, o κύριος σκοπός του τάγματος θα είναι η προστασία των συνόρων της Κριμαίας, εντός της επικράτειας της Κριμαίας”:

“Θα ενεργήσουμε με τέτοιο τρόπο, ώστε να προσεγγίσουμε την Κριμαία το συντομότερο δυνατόν. Ένα από τα καθήκοντα αυτού του τάγματος θα είναι να χτυπήσει με τρόπο που μόνο εμείς θα γνωρίζουμε. Είμαστε εξοικειωμένοι με την κάθε γεωγραφική ιδιομορφία του τόπου. Γνωρίζουμε κάθε μονοπάτι και κάθε πηγή στην Κριμαία”, διευκρίνισε ο Ισλιάμοφ.

Σημείωσε επίσης ότι ο αποκλεισμός της χερσονήσου, με την υποστήριξη του Αζοφικού Τάγματος και του Δεξιού Τομέα, έχει ήδη οργανωθεί και ότι “θα έπρεπε να είχε ξεκινήσει με την διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος στη χερσόνησο στις 31 Δεκεμβρίου”. Σύμφωνα με τον ίδιο, δεν έχουν ακόμη κατορθώσει να εξασφαλίσουν την απαραίτητη υποστήριξη από τις αρχές της Ουκρανίας, αλλά “με τον τρόπο τους μας βοηθούν ήδη, με το να μη μας ενοχλούν”.

O Ισλιάμοφ ανέφερε επίσης ότι "το  αργότερο έως τις 15 Ιανουαρίου θα έχουν συζητηθεί τα ψηφίσματα στο Παγκόσμιο Συνέδριο των Τατάρων της Κριμαίας στο Τσονγκάρ της περιοχής Χερσόν, γεγονός άκρως σημαντικό για τη λειτουργία του τάγματος".

Ο κυβερνήτης της Σεβαστούπολης Σεργκέι Mενιάιλο αντέδρασε έντονα στην ανακοίνωση του Ισλιάμοφ, εναντίον του οποίου η Ρωσία υπέβαλε επίσημη αγωγή για απόπειρα δολιοφθοράς. Ο Μενιάιλο δήλωσε ότι η Τουρκία έδωσε για άλλη μια φορά “πισώπλατο χτύπημα” στη Ρωσία:

“Είναι αδιανόητες αυτές οι πρακτικές. Αυτό είναι το επόμενο πισώπλατο χτύπημα εναντίον της Ρωσίας. Η Τουρκία δείχνει το αληθινό της πρόσωπο”, είπε ο κυβερνήτης και σημείωσε ότι, στηρίζοντας τις τάσεις των αρχών των Τατάρων της Κριμαίας, η Τουρκία δείχνει την απροκάλυπτη επιθετικότητά της στα πλαίσια των σχέσεών της με τη Ρωσία.

Όσον αφορά τις προκλητικές και επιθετικές δηλώσεις του Ισλιάμοφ, τα τουρκικά μέσα μαζικής ενημέρωσης αρκέστηκαν στο να παραθέσουν το σχόλιο της Προέδρου της Επιτροπής της Κρατικής Δούμας για την Ασφάλεια και την Καταπολέμηση της Διαφθοράς, Ιρίνα Γιαρόβαγια, το οποίο σχόλιο τα ίδια τουρκικά ΜΜΕ χαρακτήρισαν απλά ως «περίεργο». Οι εφημερίδες Akşam και Milliyet παρέθεσαν τις εξής δηλώσεις της Ρωσίδας:

“Αν η Τουρκία υποβοηθεί τους υπονομευτές της Ουκρανίας μέσω του τουρκικού υπουργείου Άμυνας, αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα όχι μόνο την διάβρωση της εικόνας των τουρκικών αρχών στο εξωτερικό, αλλά και θα συμβάλει στο να υποβιβαστούν από μόνες τους στο επίπεδο των ανδρείκελων και των προδοτών. Η Κριμαία είναι ρωσική επικράτεια, και ως εκ τούτου η ασφάλεια της Κριμαίας εξασφαλίζεται αξιόπιστα σε όλους τους τομείς. Όσο για την Ευρώπη, θα πρέπει να ασχολείται ενεργά με τη διόρθωση των ενεργειών των χωρών με τις οποίες συνεργάζεται”, δήλωσε χαρακτηριστικά η Γιαρόβαγια.

Μια άλλη, επίσης σημαντική πληροφορία αφορά στη δράση της εξτρεμιστικής οργάνωσης «Γκρίζοι Λύκοι» στην Κριμαία. Τον Δεκέμβριο, μέλη της οργάνωσης επισκέφθηκαν ήδη την τουρκόφωνη διασπορά της Κριμαίας, όπως ανέφερε ο ίδιος ο Ισλιάμοφ.

Κατ’ αναλογία με τα γεγονότα της Συρίας (όπου εξτρεμιστές υπό την κάλυψη των Τουρκομάνων συμμετείχαν σε επιχειρήσεις στο βόρειο τμήμα της Συρίας), οι «Γκρίζοι Λύκοι» σχεδιάζουν να διεξαγάγουν επιχειρήσεις αντιπερισπασμού στην Κριμαία υπό την κάλυψη των παραδοσιακά φιλειρηνικών Τατάρων της Κριμαίας. Το υποτίθεται «φιλανθρωπικό» ταμείο ΤΙΚΑ υποθάλπτει τις δραστηριότητες των εξτρεμιστών.

Σήμερα σχεδιάζουν να φέρουν την περιοχή Χερσόν υπό τον έλεγχό τους, προβάλλοντας συγχρόνως απαιτήσεις για τη διαχείριση της περιοχής. Ο ηγέτης των Τατάρων της Κριμαίας, Μουσταφά Τζεμίλεφ, έχει ήδη προτρέψει τους συμπατριώτες του να μετακινηθούν προς την περιοχή Χερσόν, ενώ παράλληλα η Τουρκία θα παράσχει την απαιτούμενη υλική υποστήριξη στους Τατάρους για την υλοποίηση των σχεδίων τους: οι Μουσταφά Τζεμίλεφ και Ρεφάτ Τσουμπάροφ έχουν ήδη ταξιδέψει στην Τουρκία, προκειμένου να αποσπάσουν την έγκριση για τις ενέργειές τους.

Είναι περισσότερο από σαφές ότι η Τουρκία επιδιώκει εδώ και τώρα την επίτευξη πολλών στόχων ταυτόχρονα:

Πρώτον, θεωρεί απαραίτητο να αποκαταστήσει την επιρροή της στην Κριμαία και στην μειονότητα των Τατάρων της Κριμαίας, επιρροή που έχει χαθεί μετά την επανένωση της χερσονήσου με τη Ρωσία.

Δεύτερον, θεωρεί καθήκον της με κάθε δυνατό τρόπο να βλάψει τη Ρωσία, η οποία έχει καταρρίψει τις ελπίδες της Τουρκίας να ελέγχει το βόρειο τμήμα της Συρίας, όπου ζουν τουρκόφωνοι Σύριοι.

Τρίτον, θεωρεί σκόπιμο το να πράττει σύμφωνα με την επίσημη ιδεολογία του παντουρκισμού και του νεο-οθωμανισμού. Η στήριξη των Τατάρων της Κριμαίας εντάσσεται απολύτως σε αυτό το πλαίσιο.
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top