GuidePedia

0

Ψυχρολουσία για την ελληνική διπλωματία από τα Σκόπια καθώς σύμφωνα με πληροφορίες όλες οι κινήσεις καλής θέλησης του Νίκου Κοτζιά και οι σχεδιασμοί της ελληνικής πλευράς για την επίτευξη συμβιβασμού στο θέμα της ονομασίας, φαίνεται να πέφτουν στο κενό, με την ΠΓΔΜ να προωθεί στην «πλάτη» της Αθήνας τη δική της εναλλακτική «φόρμουλα».

Μετά από ένα μπαράζ ανοιγμάτων προς τα Σκόπια ο Νίκος Κοτζιάς συναντήθηκε με τον ομόλογο του Nikola Poposki στις Βρυξέλλες, αλλά η σκοπιανή πλευρά εμφανίστηκε με μια ακραία πρόταση την οποία φρόντισε να δημοσιοποιήσει αμέσως μετά εκθέτοντας την ελληνική πλευρά.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του σκοπιανού ΥΠΕΞ κατά την συνάντηση των κ. Κοτζια και Poposki συζητήθηκε η «υπέρβαση του πολύχρονου εμποδίου και η έναρξη διαπραγματεύσεων για ένταξη της Δημοκρατίας της Μακεδονίας στην ΕΕ, η εξάλειψη των εμποδίων σε αυτήν την πορεία, καθώς και οι θετικές επιπτώσεις που αυτό θα είχε στις προσπάθειες για υπέρβαση της διαφοράς για το όνομα».

Ο κ. Poposki αποκαλύπτει ουσιαστικά ότι οι συζητήσεις με την Αθήνα εστιάζονται σε φόρμουλα η οποία θα προβλέπει την ανατροπή της έως τώρα ελληνικής πολιτικής, καθώς θα δοθεί το πράσινο φως για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων (στην Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου) της ΠΓΔΜ με την Ε.Ε. και αυτή η κίνηση θα «έχει θετικές επιπτώσεις» και στην επίλυση της διαφοράς για το όνομα.

Δηλαδή η Ελλάδα θα καταθέσει το ποιο ισχυρό ίσως όπλο που διαθέτει, με αντάλλαγμα τη... συνέχιση των συνομιλιών. Η δήλωση του κ. Poposki παραπέμπει σε φόρμουλες που είχαν μπει στο τραπέζι στο παρελθόν, οι οποίες όμως είχαν απορριφθεί καθώς συνέδεαν την λύση του θέματος της ονομασίας στο απώτερο μέλλον με την τελική ένταξη της χώρας στην Ε.Ε.

Η Αθήνα πάντως αναμένεται να αντιμετωπίσει σοβαρές δυσκολίες το επόμενο διάστημα για να πείσει τους εταίρους για την ορθότητα της συνέχισης της πολιτικής της αλλά και να εξηγήσει ότι το αδιέξοδο έχει δημιουργηθεί από την αδιαλλαξία της άλλης πλευράς που το περισσότερο που δέχεται είναι μια μορφή διπλής ονομασίας.

Εφόσον οι εκλογές στα Σκόπια διεξαχθούν ομαλά και αποκατασταθεί η πολιτική ομαλότητα στη χώρα, τότε όλο το βάρος των πιέσεων από την διεθνή κοινότητα θα στραφεί στην Ελλάδα για να επιτευχθεί η ένταξη της χωράς στο ΝΑΤΟ και η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε., καθώς θεωρούν ότι αυτό θα στηρίξει ακόμη περισσότερο την σταθερότητα στην χώρα.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο κ. Poposki την Δεύτερα παρακάθισε σε πρόγευμα στο ξενοδοχείο Sofitel των Βρυξελλών που οργάνωσαν οι υπουργοί εξωτερικών της Αυστρίας και της Ουγγαρίας Sebastian Kurz και Péter Szijjártó παρουσία και άλλων υπουργών εξωτερικών.

Σύμφωνα με τα σκοπιανά ΜΜΕ οι δυο Ευρωπαίοι υπουργοί εξήραν την συνεισφορά της «Μακεδονίας» στην ανακοπή του προσφυγικού ρεύματος (σ.σ. κλείνοντας τα σύνορα με την Ελλάδα) και εξέφρασαν την πλήρη στήριξη τους στην διαδικασία εξομάλυνσης της πολιτικής κατάστασης στα Σκόπια. Και οι δυο υπουργοί όπως και άλλοι που συμμετείχαν στο πρόγευμα , δήλωσαν ότι πρέπει να προχωρήσει η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας…

Η σκοπιανή πλευρά ελπίζει ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν ομαλά στις 24 Απριλίου ώστε να υπάρχει έστω και ο λίγος χρόνος που απαιτείται μέχρι να διαμορφώσει η Κομισιόν την Έκθεση της για την ΠΓΔΜ (την οποία δεν είχε δημοσιοποιήσει τον Οκτώβριο) και η οποία αναμένεται να είναι θετική . Ο κ. Poposki μάλιστα επεσήμανε ότι με αυτή την θετική Έκθεση που θα συστήνει την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων , οι «φίλοι» της χωράς θα μπορέσουν να υποστηρίξουν στην Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top