Με τη συμμετοχή Ελλάδος, Βουλγαρίας, Ρουμανίας και Κροατίας
Αθανασόπουλος Αλ. Άγγελος
Η Αθήνα επιδιώκει τη δημιουργία ενός είδους «βαλκανικού Βίζεγκραντ» με τη συμμετοχή Ελλάδος, Βουλγαρίας, Ρουμανίας και Κροατίας. Η κίνηση αυτή, που έχει εδώ και παραπάνω από 1,5 μήνα ξεκινήσει, δημοσιοποιήθηκε τη Δευτέρα από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά μετά το πέρας του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων.
Ωστόσο, η κίνηση αυτή έχει κι εσωτερικές αντιφάσεις.
Καταρχήν, οι τέσσερις χώρες δεν έχουν απαραίτητα κοινά συμφέροντα. Άλλη κατεύθυνση έχουν η Βουλγαρία και η Ρουμανία, άλλη η Κροατία. Επιπλέον, ερωτηματικά προκαλούνται αναμφίβολα από την άποψη του ίδιου του υπουργού ότι η Αθήνα και οι βαλκάνιοι εταίροι της θα μπορούσαν να καταθέτουν από κοινού προτάσεις με τις χώρες του Βίζεγκραντ επί συγκεκριμένων ζητημάτων.
Μάλιστα, διπλωματικές πηγές από το στενό περιβάλλον του κ. Κοτζιά αναφέρουν ότι είχε εξεταστεί το ενδεχόμενο η Ουγγαρία να λειτουργήσει ως σύνδεσμος μεταξύ των τεσσάρων βαλκανικών κρατών και αυτών του Βίζεγκραντ. Το ζήτημα που ανακύπτει εδώ είναι ότι οι χώρες αυτές έχουν εκφραστεί επανειλημμένως με σκληρά λόγια για τη χώρα μας, ενώ και η εικόνα τους σε ευρωπαϊκό επίπεδο δεν είναι στα καλύτερά της.
Η ελληνική πρωτοβουλία άρχισε να λαμβάνει «σάρκα και οστά» μετά τον προβληματισμό που έχει γεννήσει στην Αθήνα η επονομαζόμενη «Διαδικασία του Βερολίνου» για τα Δυτικά Βαλκάνια. Η ελληνική πλευρά έχει εκφράσει την αντίθεσή της στην κίνηση αυτή, που προωθείται από το Βερολίνο, ιδιαίτερα δε για τον αποκλεισμό της από αυτή. Τα οικονομικά σχέδια που προωθεί η διαδικασία αλλά και η έμφαση που έχει δοθεί στην επίλυση των διμερών διαφορών που αφορούν σε χώρες των Δυτικών Βαλκανίων ήταν τα δύο σημεία που εστίαζε ο προβληματισμός της Αθήνας.
Ήδη, μετά από τη δεύτερη σύνοδο της «Διαδικασίας του Βερολίνου» που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Αύγουστο στη Βιέννη, η Αθήνα προσέγγισε τη Γαλλία που έχει αναλάβει να οργανώσει την τρίτη συνάντηση εντός του 2016 ώστε να μπορέσει να κερδίσει τη συμμετοχή της. Αυτό όπως προκύπτει από τα γεγονότα δεν έχει καταστεί δυνατό.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Κοτζιάς επιθυμεί το νέο σχήμα να έχει μονιμότερο χαρακτήρα, όπως περίπου το σχήμα των χωρών του Βίζεγκραντ που ενίοτε παρεμβαίνουν επί κρίσιμων ζητημάτων πριν από Συνόδους Κορυφής. Όπως ο ίδιος δήλωσε τη Δευτέρα, ο σκοπός είναι να διαμορφωθούν ενιαίες θέσεις σε ζητήματα ενέργειας, δικτύων κ.ά, καθώς και ότι στις 5-6 Φεβρουαρίου οι υπουργοί Εξωτερικών των τεσσάρων χωρών θα συναντηθούν ξανά στο περιθώριο του άτυπου Συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών στο Άμστερνταμ. Νωρίτερα, θα υπάρξουν και συζητήσεις ανάμεσα στους Γενικούς Γραμματείς των τεσσάρων υπουργείων Εξωτερικών.
Δημοσίευση σχολίου