GuidePedia

0

ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΓΙΑ ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ: ΞΑΦΝΙΑΖΕΙ ΜΟΝΟ ΑΝΥΠΟΨΙΑΣΤΟΥΣ – αφορμή για μερικές καίριες επισημάνσεις, ιδιαίτερα για τις στρατηγικές soft power.

«Αποκαλύπτει», λέει ο πρώην πράκτορας της CIA ότι υπονόμευαν κράτη στα Βαλκάνια (βλ. αγγλικό κείμενο στο τέλος). Το θέμα για ένα λαό και μια κοινωνία δεν είναι αυτές οι περισσότερο ή λιγότερο ακριβείς αποκαλύψεις ή «αποκαλύψεις» που έρχονται, ξεχνιούνται και μας τις υπενθυμίζουν νέες (αποκαλύψεις) αλλά η γνώση της τυπολογίας των στρατηγικών και τακτικών προσεγγίσεων των μεγάλων δυνάμεων όταν αενάως συγκρούονται.
Πρώτον, βλ. πιο κάτω μερικά από τα πάγια μορφικά χαρακτηριστικά που υιοθετούν όλες οι μεγάλες δυνάμεις οι οποίες είτε παλεύουν είτε αγκαλιάζονται το γρασίδι υποφέρει. Γι’ αυτό «το γρασίδι», δηλαδή τα λιγότερο ισχυρά κράτη στις περιφέρειες, απαιτείται να μην κάνουν λάθη.
• Να μην παραμελούν την ισχύ τους καθότι «αποτελεί το κύριο νόμισμα της διεθνούς πολιτικής» (Waltz), χωρίς ισχύ δεν μπορούν να αμύνονται ή να συναλλάσσονται ισόρροπα με τα ισχυρότερα κράτη και να είναι δρώντες της διεθνούς πολιτικής με όρους δικών τους εθνικών συμφερόντων (και όχι συμφερόντων άλλων).
• Να μην πληρώνουν επιστημονικούς φορείς που αναμασούν προπαγανδιστικά ιδεολογήματα και θεωρήματα που εξυπηρετούν ξένα συμφέροντα ή εάν ατύχησαν και «τους έχουν» να κλείνουν τα αυτιά τους καθότι αποτελούν αναβλύζουσα πηγή πολιτικού και διπλωματικού ανορθολογισμού.
• Να μεριμνούν ούτως ώστε την ανάλυση, την στάθμιση, την εκτίμηση και την συγκρότηση εναλλακτικών αποφάσεων να την κάνουν οι κρατικοί λειτουργοί και κανείς άλλος.
• Το πολιτικό ή «πολιτικό» προσωπικό να είναι στοιχειωδώς διαβασμένο διαφορετικά να θεωρείται επικίνδυνο για την εθνική ασφάλεια και να καταψηφίζεται. Μπορεί βέβαια, το «πολιτικό» προσωπικό, ρητορικά μιλώντας, να περνάει και από σεμινάρια επιμόρφωσης των κρατικών λειτουργών (οι οποίοι οι ίδιοι πρέπει να είναι καλύτεροι από τους ποικίλους περιφερόμενους φορείς επιστημονικών τίτλων).
• Να μην παραμελούν την κοινωνική συνοχή, την διανεμητική δικαιοσύνη που την στηρίζουν και την πολιτικοοικονομική ιεραρχία η οποία απαιτείται να είναι τόσο αποτελεσματική όσο και νομιμοποιημένη στο κοινωνικό σώμα.
• Οι υπηρεσίες του κράτους να έχουν γνώση των στρατηγικών soft power των άλλων κρατών ιδιαίτερα των μεγάλων [βλ. J. Mowat: The new Gladio in action?: Η στρατηγική μαλακής ισχύος των ΗΠΑ http://www.ifestosedu.gr/55SoftPower.htm και «η πλεκτάνη Αναν και το παρασκήνιό της» http://www.ifestosedu.gr/27plektaniAnan.htm. Επίσης «στρατηγική μαλακής ισχύος και διεθνικοί δρώντες http://www.ifestosedu.gr/47SoftPower.htm].
• Μέσα από αδιάκοπη πολιτική συζήτηση μέσα στην δημόσια σφαίρα (εδώ πρέπει κάτι να γίνεται με τα μέσα επικοινωνίας ούτως ώστε να είναι δημόσιο αγαθό ιδιαίτερα όταν είναι κρατικοδίαιτα) να υπάρχει μέριμνα ούτως ώστε μια συντριπτική κοινωνική πλειοψηφία να υποστηρίζει το κράτος, την εθνική ανεξαρτησία και την εθνική αποτρεπτική στρατηγική. Αυτό επιτυγχάνεται όπως είπαμε έχοντας ένα σιδερένιο σώμα κρατικών λειτουργών, ενημερωμένους πολιτικούς προσκολλημένους στα εθνικά συμφέροντα και κυρίως καταψήφιση όσων αριστεροδεξιών πολιτικών αλληθωρίζουν διεθνιστικά ή κοσμοπολίτικα μη κατανοώντας τον χαρακτήρα και τις λειτουργίες του κρατοκεντρικού διεθνούς συστήματος.
Η τυπολογία που ακολουθεί στο τέλος από το αριστούργημα του John Mearsheimer «Η τραγωδία της πολιτικής των μεγάλων δυνάμεων».
Δεύτερον, Οδοιπόροι προς τα Σούσα Μηδίζοντες και ή σαχλαμαρίζοντες πάντα υπήρχαν στην ζωή των εθνών. Το ζήτημα είναι πόσοι και με ποια ένταση κάνουν αυτό που έγραψε ο Κονδύλης για το τι συμβαίνει σε μικρά και μεγάλα κράτη: «Οι αφελείς ότι συμφέρει τους ιδιοτελείς». Προσθέτω σε αυτή την αλάνθαστη θεώρηση: «Επίσης πόσοι αφελείς δεν είναι τόσο αφελείς αλλά σε ποικίλες βαθμίδες και αποχρώσεις συνειδητά ή ανεπίγνωστα τα τσεπώνουν».
Τρίτον, πάλι ρητορικά μιλώντας, να σκουπίζουν και να πετάν στα σκουπίδια, ασυναρτησίες, θεωρήματα, ιδεολογήματα, ύπουλα soft power και προπαγάνδες που σκοπό έχουν να αποκοιμίσουν μια κοινωνία και να την καταστήσουν εύκολη λεία των ηγεμονικών ορέξεων.
Κρίσιμες παραπομπές για τον ρόλο της πολιτικής θεωρίας, των διεθνών σχέσεων και το τι συμβαίνει στην Εσπερία όσον αφορά όλα τα «ρεύματα σκέψης» και τον τρόπο που χρησιμοποιούνται για να εκπληρώνουν τις στρατηγικές των δυνάμεων:
Καταρχάς, όσον αφορά τους πολιτικούς στοχαστές και την πνευματική τους ανεξαρτησία, ο Hedley Bull (Η Άναρχη Κοινωνία, Εκδόσεις Ποιότητα, Αθήνα 2001 σελ. 384), έγραψε ότι «η τάση πολλών διεθνολόγων σε ακαδημαϊκά κείμενα να προτείνουν «λύσεις» ή «πρακτικές συμβουλές» είναι προσέγγιση που διαφθείρει την μελέτη των διεθνών σχέσεων. Η ανάλυση των διεθνών σχέσεων, τόνισε ένας από τους σημαντικότερους ταγούς της επιστημονικής μελέτης των διεθνών σχέσεων, «είναι μια στοχαστική και όχι πρακτική άσκηση. Τέτοιες “λύσεις” προτείνονται λιγότερο επειδή είναι θεμελιωμένες και περισσότερο επειδή υπάρχει ζήτηση γι’ αυτές και επειδή είναι επικερδές εάν ικανοποιηθούν» (έμφαση δική μου). Όλοι νομίζω οι αναλυτές πρέπει να αναλογιστούν τους λόγους-αίτια του φανατισμού των απειλών κατά των κυπρίων για να αποδεχθούν το φασιστοειδές-ανελεύθερο σχέδιο Αναν ή τα τελευταία χρόνια τα εξοντωτικά μνημόνια που κατεδαφίζουν την οικονομία και την κοινωνία του νεοελληνικού κράτους.
Παραθέτω επίσης, την πιο τίμια περίληψη της αμερικανικής στρατηγικής τριών διακεκριμένων Αμερικανών διεθνολόγων (που αφορά και τις άλλες δυνάμεις) η προσεκτική ανάγνωση της οποίας ερμηνεύει πολλές πτυχές των διακρατικών σχέσεων και τον τρόπο που παραμυθιάζονται ευκολόπιστες κοινωνίες που το soft power τις μετατρέπει σε αναλώσιμους ινδιάνους: “More powerful states may be in position to alter the conceptions that the weaker actors have of their own self interests, especially when economic and military power has delegitimated ideological convictions in weaker or defeated societies. The United States, for instance, pressed for a particular vision of the international society should be ordered after World War II and renewed and reinvigorated this project after the en of the Cold War. The goal was not simply to promote a particular set of objectives, but to alter how other societies conceived of their own goals. The emphasis on what Nye has called soft power engages both realist concerns about relative capabilities and constructivism’s focus on beliefs and identity”. [Katzenstein/Keohane/Krasner , International Organization, vol. 52. 4 1998 p. 673] Μετάφραση: ««Iσχυρότερα κράτη είναι δυνατό να κατορθώσουν να αλλάξουν τις παραστάσεις με βάση τις οποίες οριοθετούνται οι ιδεολογικές πεποιθήσεις σε λιγότερο ισχυρά κράτη ή ηττημένες πολιτείες. Oι Hνωμένες Πολιτείες, για παράδειγμα, πίεσαν συστηματικά και επίμονα για τη διάδοση συγκεκριμένων πεποιθήσεων ως προς το πώς πρέπει να είναι το όραμα της διεθνούς κοινωνίας [που τις συνέφερε] μετά τον B΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και ανανέωσαν και το αναζωογόνησαν την μεταψυχροπολεμική εποχή. O σκοπός δεν ήταν απλώς να προωθήσουν συγκεκριμένους στόχους, αλλά να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο οι συγκεκριμένες κοινωνίες βλέπουν τα οικεία συμφέροντα. H έμφαση αυτού που ο Nye ονομάζει “μαλακή ισχύς” σχετίζεται τόσο με ρεαλιστικούς φόβους [κατανομής ισχύος] για τη σχετική ισχύ όσο και με την [“κριτική”] κονστρουκτιβιστική ανάλυση για συλλογικά πιστεύω, πεποιθήσεις και ταυτότητες» ([Katzenstein/Keohane/Krasner , International Organization, vol. 52. 4 1998 p. 673] ).
Ο Joseph Nye, διακεκριμένος Αμερικανός νεοφιλελεύθερος ο οποίος όπως οι πλείστοι νεοφιλελεύθεροι στην συνέχεια πήραν υψηλόβαθμες υπουργικές και άλλες θέσεις στα υπουργεία εξωτερικών και άμυνας, περιγράφοντας μερικές πτυχές του soft power γράφει: «Εάν καταφέρω να σε κάνω να θέλεις αυτό που θέλω, τότε δεν χρειάζεται να σε αναγκάσω να κάνεις αυτό που δεν επιθυμείς» Καθημερινή, «Κ», τεύχος 127 6.11.2005
Προσθέτω ότι στην Ελλάδα οι «κριτικοί κονστρουκτιβιστές» στους οποίους αναφέρονται οι τρεις αμερικανοί συνάδελφοι ονομάστηκαν «εθνομηδενιστές».
Σταματώ εδώ για σήμερα παραθέτοντας άξονες της τυπολογίας του Mearsheimer που αναφέρθηκε στην πρώτη επισήμανση
Κλασικές στρατηγικές μεγάλων δυνάμεων έναντι αλλήλων και τρίτα λιγότερο ισχυρά κράτη – ανταγωνισμός ασφαλείας, φόβοι επιβίωσης – Χαρακτηριστική μεταψυχροπολεμικής στρατηγικής ΗΠΑ.
a. Κύρια εισροή στην στρατηγική: Υπολογισμοί κόστους – οφέλους εναλλακτικών ενεργειών / φόβος μή επιβίωσης (για τις μεγάλες δυνάμεις από απειλές που προέρχονται από άλλες μεγάλες δυνάμεις)
b. Προσπάθεια μεγιστοποίησης το μέγιστου πλούτου που βρίσκεται υπό τον έλεγχό τους
c. Μεταφορά βαρών: προσπάθεια ανάληψης αναχαίτισης από τρίτον όχι κατ’ ανάγκη «σύμμαχο», ενώ το ίδιο παραμένει θεατής Ενθάρρυνση, υποκίνηση ... Μεθόδευση ...
d. Εξισορρόπηση: Δέσμευση αναχαίτισης επιτιθέμενου αντιπάλου κατόπιν διακρατικής συμμαχίας και εμπράκτων μέτρων και δεσμεύσεων.
e. Εκβιασμός: απειλή χρήσης βίας (μπλόφα ή μέτρα για κόστος κατά μικρών και αδυνάμων ...)
f. Πρόκληση πολέμου για κατατριβή τρίτων: εξασθένιση «εχθρών» και/ή «φίλων» με πρόκληση μακροχρόνιων συρράξεων και πολέμων
g. Κατατριβή τρίτων: Μέριμνα ούτως ώστε εμπλοκή κάποιου αντιπάλου σε πόλεμο θα οδηγήσει σε μακροχρόνια κατατριβή και αποδυνάμωση.
h. Αποτροπή περιφερειακής ηγεμονίας άλλων μεγάλων δυνάμεων στην δική τους περιφέρεια (υπερπόντια εξισορρόπηση ...)
i. Μεγιστοποίηση του ελεγχόμενου πλούτου και των αναπτυξιακών πόρων (Οικονομική δύναμη είναι η βάση της στρατιωτικής δύναμης).
j. Παρεμπόδιση άλλων μεγάλων δυνάμεων να έχουν πρόσβαση σε πλουτοπαραγωγικούς πόρους
k. Προσπάθεια πυρηνικής υπεροχής ή τουλάχιστον πυρηνικού μονοπωλίου.
l. Απόκτηση ισχύος με πόλεμο.
m. Διευκόλυνση διείσδυσης με αποδυνάμωση του φρονήματος άλλων κοινωνιών και της πίστης τους στην κυριαρχία («κριτικοί κονστρουκτιβιστές» ... Σόρος ... Βιβλία ιστορίας στα Βαλκάνια ... Μεταεθνική εποχή Cy ...
n. Προσωρινή παραχώρηση ισχύος σε αυριανούς εχθρούς για να ρυθμιστεί η κατανομή ισχύος (Βοήθεια ΕΣΣΔ Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο ...)
o. Κατάκτηση και προσωρινός έλεγχος πόρων

Οι ομολογίες πρώην πράκτορα των ΗΠΑ: CONFESSION OF A CIA AGENT: THEY GAVE US MILLIONS TO DISMEMBER YUGOSLAVIA - NOVEMBER 26, 2015
We bribed parties and politicians who have enticed hate between the nations. Our ultimate goal was to enslave you!
WebTribune publishes their interview with former CIA agent Robert Baer during his promotion tour in Quebec for upcoming book “Secrets of the White House” last week.
Robert Baer, a former CIA officer, has authored many books which disclosed the secrets of both the CIA and the administrations of Bill Clinton and George W. Bush. He has been arrested and detained several times. Mitt Waspurh, a personal friend who worked at the Senate and shared information was killed at gunpoint. As a senior CIA operative, Baer worked in Yugoslavia during the 1991-94 period and in the Middle East. He has worked on several documentaries on National Geographic, accusing the Bush administration of waging war for oil.
The interview was conducted live in Canada, during my trip a few days ago. Robert Baer is currently promoting his book “The Secrets of the White House” in Quebec, where we talked. In an interview we spoke of the background of the war in Yugoslavia.
Where and when was your first job in Yugoslavia?
I arrived by helicopter with three agents. We landed on 12 January 1991 in Sarajevo. Our job was to keep an eye on alleged terrorists of Serbian nationality, who were expected to attack Sarajevo.
Who were the terrorists in question and why were they supposed to carry out these attacks?
They gave us files about a group called “Supreme Serbia” detailing plans to conduct a series of bomb attacks on key buildings in Sarajevo in opposition to Bosnia’s ambition to leave former Yugoslavia.
Did that group ever exist and what exactly you were doing in Sarajevo under CIA command?
No such group ever existed! Our headquarters lied to us. Our mission was to alarm and spread panic among politicians in Bosnia, simply to fill their heads with the idea that Serbs would attack. To begin with, we accepted the story, but after a while we started to wonder. Why were we raising such hysteria when the group clearly did not exist?
How and when did the mission end and did it have a name?
For me it ended after two weeks, I landed a new job in Slovenia. The operation lasted a month and had the name “Istina” (i.e. “truth”) although it was anything but!
Why did you go to Slovenia?
I received instructions that Slovenia was ready to declare independence. We were given money, a few million dollars, to fund various NGOs, opposition parties and various politicians who have inflamed hatred.
Did you have an opinion about the CIA propaganda and did your colleagues think?
Of course, no one turns down a CIA mission, especially when we were all nervous and prone to paranoia! Many CIA agents and senior officers disappeared simple because they refused to conduct propaganda against the Serbs in Yugoslavia. Personally I was shocked at the dose of lies being fed from our agencies and politicians! Many CIA agents were directed propaganda without being aware of what they are doing. Everyone knew just a fraction of the story and only the one who create the whole story knew the background – they are politicians.
So there was only propaganda against the Serbs?
Yes and no. The aim of the propaganda was to divide the republics so they would break away from the motherland Yugoslavia. We had to choose a scapegoat who would be blamed for everything. Someone who would be responsible for the war and violence. Serbia was chosen because in some ways it is a successor to Yugoslavia.
Can you name the politicians in the former Yugoslavia were paid by the CIA?
Yes, although it is somewhat delicate. Stipe Mesic, Franjo Tudjman, Alija Izetbegovic, many counselors and members of the government of Yugoslavia, were paid as were Serbian generals, journalists and even some military units. Radovan Karadzic was being paid for a while but stopped accepting help when he realised he would be sacrificed and charged with war crimes committed in Bosnia. It was directed by the American administration.
You mentioned that the media was controlled and funded, how exactly did that happen?
This is already known, some CIA agents were responsible for writing the official statement that the announcers read on the news. Of course the news presenters were oblivious to it, they got the news from their boss and he got it from our man. Everyone had the same mission: to spread hatred, nationalism and the differences between people through television.
We all know of Srebrenica, can you say about it?
Yes! In 1992 I was in Bosnia again, but this time we were supposed to train military units to represent Bosnia, a new state that had just declared independence. Srebrenica is an exaggerated story and unfortunately many people are being manipulated. The number of victims is the same as the number of Serbs and others killed but Srebrenica is political marketing. My boss, who was formerly a US Senator, stressed repeatedly that some kind of scam would go down in Bosnia. A month before the alleged genocide in Srebrenica, he told me that the town would be headline news around the world and ordered us to call the media. When I asked why, he said you’ll see. The new Bosnian army got the order to attack homes and civilians. These were of course citizens of Srebrenica. At the same moment, the Serbs attacked from the other side. Probably someone had paid to incite them!
Then who is guilty of genocide in Srebrenica?
Srebrenica should be blamed on Bosnians, Serbs and Americans – that is us! But in fact everything has been blamed on the Serbs. Unfortunately, many of the victims buried as Muslims were Serbs and other nationalities. A few years ago a friend of mine, a former CIA agent and now at the IMF, said that Srebrenica is the product of agreement between the US government and politicians in Bosnia. The town of Srebrenica was sacrificed to give America a motive to attack the Serbs for their alleged crimes.
Ultimately why do you think Yugoslavia collapsed and why did your government want to do it?
It is all very clear, the people who incited the war and dictated the terms of the peace now own the companies that exploit various mineral resources and the like! They simply made slaves of you, your people work for nothing and that produce goes to Germany and America…they are the winners! You will eventually have to purchase and import what you have created yourself, and since you have no money, you have to borrow, that’s the whole story with the whole of the Balkans!
You were never in Kosovo as a CIA agent, but did you feel any pressure from America?
Of course! Kosovo has taken for two reasons, first because of mineral and natural resources, and secondly, Kosovo is a military base of NATO! In the heart of Europe is their largest military base.
Do you have a message for the people of the former Yugoslavia?
I have. Forget the past, it was staged and false. They manipulated you, they got what they wanted and it is stupid that you still hate one another, you must show that you are stronger and you realise who has created this ! I sincerely apologise! That’s why I have for a long time disclosed the secrets of the CIA and the White House!
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top