GuidePedia

0

Aπομείωση του ελληνικού χρεόυς τουάχιστον κατά 100 δισ.ευρώ απαιτεί το ΔΝΤ για να συμμετάσχει στο νέο πρόγραμμα δανειοδότησης της Ελλάδας, αναφέρει σήμερα η γερμανική εφημερίδα Rheinische Post.

του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου
Όπως αναφέρουν κυβερνητικοί κύκλοι από το Βερολίνο, το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στο νέο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας μόνο αν οι Ευρωπαίοι μειώσουν το ελληνικό χρέος κατά 100 δισεκ. ευρώ. κάτι το οποίο οι Γερμανοί απορρίπτουν να γίνει ονομαστικά και αποδέχονται να συμβεί μόνο μέσω της παράτασης του χρόνου λήξης των δανείων από τα 30 στα 50 χρόνια, και μέσω της μεταφοράς (μετακύλισης) για μετά το 2030 του χρόνου αποπληρωμής τους.
Έτσι θεωρούν ότι θα εμφανιστούν ως "σκληροί' που δεν χάρισαν τα χρέη της Ελλάδας εις βάρος των Ευρωπαίων φορολογούμενων. Φυσικά ουδέποτε εξήγησαν στους φορολογούμενους αυτούς πόσα ήταν τα κέρδη που έβγαλαν από την ελληνική κρίση.
Επιπλέον το Ταμείο θέλει να μειωθούν κι άλλο τα επιτόκια, κάτι που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να διαθέσει κονδύλια για την ανάπτυξή της, αφού μέχρι τώρα τα δανεικά χρήματα δεν κατέληγαν ποτέ στην ελληνική αγορά αλλά πήγαιναν στην αναχρηματοδότηση του χρέους, δημιουργώντας έναν απίστευτο φαύλο κύκλο ύφεσης.
Σημειώνεται ότι το ΔΝΤ είχε ξεκαθαρίσει από το καλοκαίρι ότι δεν θα συμμετείχε εάν δεν υπήρχε μια μεγάλη απομείωση του ελληνικού χρέους, τώρα όμως συγκεκριμενοποίησε το μέγεθος της απομείωσης αυτής.
"Οι απαιτήσεις αυτές του ΔΝΤ για τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας ουσιαστικά σημαίνουν ένα κούρεμα του ελληνικού χρέους",
Αυτό το απέρριπτε κατηγορηματικά μέχρι τώρα η γερμανική κυβέρνηση. Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ είχε δηλώσει μετά τη συμφωνία μεταξύ της Αθήνας και των πιστωτών της για την παροχή επιπλέον 86 δισεκ. ευρώ ότι το ζήτημα του χρέους μπορεί να συζητηθεί το φθινόπωρο. Μετά το σκάνδαλο της VW οι Γερμανοί εμφανίζονται πολύ πιο διαλλακτικοί,
Για την πρόταση του ΔΝΤ πρέπει να διεξαχθεί ψηφοφορία στη Μπούντεσταγκ, κάτι που ενδέχεται να γίνει ήδη από τα μέσα Οκτωβρίου, αανφέρει η Rheinische Post.
Άρα βρισκόμαστε μπορστά σε μια επικείμενη ελάφρυνση του ελληνικού χρέους που ίσως να δώσει επιτέλους την απαιτούμενη ώθηση που χρειάζεται η ελληνική οικονομία.
Θα παίξει σημαντικό ρόλο και το γεγονός ότι η Γερμανία υπέστη μέγιστη ηθική φθορά λόγω του σκανδάλου της VW το οποίο την απειλεί και οικονομικά.Άλλωστε όλοι γνωρίζουν ότι το χτύπημα ήρθε από τις ΗΠΑ, και τυχόν μη συμόρφωση μπορεί να αποφέρει και νέες αποκαλύψεις, οι Γερμανοί έχουν δείξει ότι έχου πολλούς "σκελετούς" στις ντουλάπες. Δεν είναι τυχαίο ότι από τότε που ξέσπασε το σκάνδαλο στην γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία ο Β.Σόιμπλε δεν εμφανίζεται ούτε στο...Twitter.
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top