Καταιγισμός εξελίξεων στο Συριακό μέτωπο μετά την επίσημη πλέον εμπλοκή της Μόσχας στα μέτωπα των μαχών.
Η έναρξη των βομβαρδισμών της Ρωσικής αεροπορίας προς όφελος των κυβερνητικών δυνάμεων της Δαμασκού φαίνεται να προκάλεσε πολλές αντιδράσεις και προβληματισμούς τόσο σε διπλωματικό όσο και σε στρατιωτικό επίπεδο.
Με την έναρξη των επιχειρήσεων και τα πρώτα δείγματα των Ρωσικών βομβαρδισμών τόσο οι Η.Π.Α όσο και το ΝΑΤΟ εξέφρασαν τις ανησυχίες τους για τη σκοπιμότητα των πληγμάτων, αναφέροντας ευθέως ότι αυτά δεν έγιναν εναντίων του ISIS, αλλά κυρίως εναντίων των αντικαθαστετωτικών δυνάμεων της Συρίας ενώ από στρατιωτικής πλευράς το φως της δημοσιότητας είδαν και αναφορές σύμφωνα με τις οποίες η Ρωσική αεροπορία φαίνεται να χτυπά στο ''γάμο του Καραγκίοζη'' όπως προκύπτει από τα δημοσιευμένα βίντεο των βομβαρδισμών όπου οι προσβολές εναντίον των στόχων που καταδεικνύονται δεν φαίνονται ιδιαίτερα επιτυχημένες με αστοχία δεκάδων μέτρων.
Παράλληλα αναφορές των αντικυβερνητικών δυνάμεων μιλούν και για βομβαρδισμό ημιαστικών περιοχών με δεκάδες νεκρούς και τραυματίες σε μια τουλάχιστον περίπτωση.
Η Μόσχα πάντως δήλωσε πως «Οι φήμες σύμφωνα με τις οποίες οι στόχοι των πληγμάτων αυτών δεν ήταν το Ισλαμικό Κράτος δεν έχουν καμία βάση», δια στόματος Σεργκέι Λαβρόφ, μετά τη συνάντησή του με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι στη Νέα Υόρκη ενώ ο επικεφαλής της Ρωσικής διπλωματίας πρόσθεσε και ότι δεν διαθέτει καμία πληροφορία για θύματα μεταξύ των αμάχων.
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν θέλησε και από την πλευρά του να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, που προκάλεσαν οι δηλώσεις των αξιωματούχων της Δύσης, καλώντας το σύμμαχό του Μπασάρ Άσαντ να καταλήξει σε συμβιβασμό με την αντιπολίτευση που να είναι αποδεκτή και από την Δαμασκό, σε μια κίνηση μάλλον επικοινωνιακού χαρακτήρα καθώς όπως φαίνεται η Μόσχα έχει πάρει έτσι κι αλλιώς τις αποφάσεις της και θα στηρίξει τον Σύριο Πρόεδρο τουλάχιστον όσο ακόμα διαρκούν οι μάχες στη χώρα της Μέσης Ανατολής.
Αυτό άλλωστε μαρτυρούν και οι αναφορές από πολλές αξιόπιστες πηγές ότι η Μόσχα δημιουργεί με ταχύτατους ρυθμούς και μια δεύτερη μεγάλη ναυτική βάση στην Ταρτούς, η οποία αποτελεί μεγάλο λιμάνι νότια της Λαττάκειας, μέσω του οποίου θα μπορούσαν να αποβιβαστούν στη Συρία επιπλέον Ρώσοι πεζοναύτες.
Εκ του αποτελέσματος πάντως φαίνεται πως η Ρωσική εμπλοκή στη Συρία άλλαξε άρδην την κατάσταση στο διπλωματικό πεδίο αναγκάζοντας τους Αμερικανούς να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους Ρώσους, αποδεχόμενοι αρκετά από τα Ρωσικά τετελεσμένα, με τις συναντήσεις υψηλού επιπέδου να είναι αλλεπάλληλες το τελευταίο διάστημα, ενώ σε μία τελευταία εξέλιξη στο τραπέζι έκατσαν και τα επιτελεία των δύο κρατών με σκοπό το συντονισμό των επιχειρήσεων των αεροπορικών τους δυνάμεων πάνω από τη Συρία έτσι ώστε να μην υπάρξουν τυχών δυσάρεστες καταστάσεις...
Παράλληλα όσον αφορά το στρατιωτικό κομμάτι, η Ουάσινγκτον φαίνεται να αποφάσισε και τον τερματισμό του προγράμματος εκπαίδευσης των Σύριων αντικαθεστωτικών το οποίο δεν είχε αποδώσει τα αναμενόμενα αποτελέσματα με τους νεο-εκπαιδευμένους Σύριους να πέφτουν εύκολα θύματα των ανταρτών της Αλ Νούρσα.
Τέλος ενδιαφέρον έχει να σημειωθεί πως και η χώρα μας πήρε θέση πάνω στο Συριακό, μετά τη δικαιολογημένη απουσία της από τη σχετική σύνοδο, με τον Υπ.Εξ. Νικό Κοτζία να δηλώνει, σε παρέμβασή του στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, υπέρ μίας συνεκτικής και πολύπλευρης στρατηγικής για την αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους σημειώνοντας πως η ISIS είναι αδύνατον να ηττηθεί μόνο με στρατιωτικά μέσα, προτείνοντας την αντιμετώπιση των ζητημάτων χρηματοδότησης των τζιχαντιστών, της στρατολόγησης νέων ατόμων μέσω του διαδικτύου και της μεταφοράς ξένων μαχητών προς τη Συρία. Κρατώντας παράλληλα ίσες αποστάσεις μεταξύ των κυβερνητικών και μη παρατάξεων της Συρίας τις οποίες κάλεσε να αρχίσουν μια πολιτική διαδικασία ανοικτή σε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, με τη βοήθεια της διεθνούς κοινότητας.
πηγή
Δημοσίευση σχολίου