GuidePedia

0

Την 80ή Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) εγκαινίασε το βράδυ της Παρασκευής (4/9) ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος στην ομιλία του τόνισε, μεταξύ άλλων, πως « η Ελλάδα και ο λαός μας δεν μπορούν να επιβιώσουν υπό όρους σταθερής Δημοκρατίας και οικονομικής και κοινωνικής αξιοπρέπειας, πέρα κι έξω από την Ευρωπαϊκή Ένωση>».
Χθες, Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου, στο χαιρετισμό που απηύθυνε η υπηρεσιακή πρωθυπουργός, Βασιλική Θάνου στην τελετή εγκαινίων της 80ης ΔΕΘ, διαβεβαίωσε πως η υπηρεσιακή κυβέρνηση θα σεβαστεί τις, ήδη αναληφθείσες, ευρωπαϊκές δεσμεύσεις της χώρας.

Στο μεταξύ, το πρόγραμμα των πολιτικών αρχηγών διαμορφώνεται ως εξής:
-Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, θα συναντηθεί με τη διοίκηση της ΔΕΘ-Helexpo AE στις 11 το πρωί της Κυριακής 6/9 και στη συνέχεια θα περιηγηθεί στους χώρους της έκθεσης. Στις 7.30 το βράδυ της ίδιας ημέρας θα πραγματοποιήσει ομιλία στο συνεδριακό κέντρο "Ι. Βελλίδης".
-Το δεύτερο Σαββατοκύριακο της διοργάνωσης, στις 12 και 13 Σεπτεμβρίου, θα επισκεφτεί την 80η ΔΕΘ ο πρόεδρος της ΝΔ, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο οποίος στις 8 το βράδυ του Σαββάτου θα πραγματοποιήσει ομιλία στο συνεδριακό κέντρο "Ιωάννης Βελλίδης" και την Κυριακή θα συναντηθεί στις 11 το πρωί με τη διοίκηση της ΔΕΘ-ΗΕLEXPO AE και θα δώσει συνέντευξη Τύπου στη μία μετά το μεσημέρι.
-Ο πρόεδρος της Λαϊκής Ενότητας, Παναγιώτης Λαφαζάνης, θα επισκεφθεί την 80ή ΔΕΘ την Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου. Στη μία μετά το μεσημέρι θα δώσει συνέντευξη Τύπου, στις 5.30 το απόγευμα θα συναντηθεί με τη διοίκηση της ΔΕΘ-Helexpo και στις 7.30 το βράδυ θα επισκεφτεί τους χώρους της έκθεσης.
Σταύρος Θεοδωράκης, επικεφαλής του "Ποταμιού", θα δώσει συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ την Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου στις 3 μετά το μεσημέρι.
-Οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής Αρτέμης Ματθαιόπουλος και Φώτης Γραικός θα δώσουν συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου στη μία μετά το μεσημέρι.
-Το δεύτερο Σάββατο της 80ής ΔΕΘ θα βρίσκεται στους χώρους της έκθεσης και ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος στις 10 το πρωί θα συναντηθεί με τη διοίκηση της ΔΕΘ-HELEXPO και στις 12 το μεσημέρι θα δώσει συνέντευξη Τύπου.
-Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, θα πραγματοποιήσει ομιλία στο συνεδριακό κέντρο "Ι. Βελλίδης" στις 8 το βράδυ της Τετάρτης 9 Σεπτεμβρίου και την Πέμπτη, στις 12 το μεσημέρι, θα δώσει συνέντευξη τύπου.
-Στις 10 και 11 Σεπτεμβρίου θα βρίσκεται στους χώρους της ΔΕΘ η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, η οποία στις 4 μετά το μεσημέρι της Πέμπτης 10/9 θα συναντηθεί με τη διοίκηση της ΔΕΘ και στις 8 το βράδυ της ίδιας ημέρας θα πραγματοποιήσει ομιλία στο συνεδριακό κέντρο "Ι. Βελλίδης". Στη μία μετά το μεσημέρι της Παρασκευής 11/9 θα δώσει, σύμφωνα με το πρόγραμμα που ανακοίνωσε η ΔΕΘ-Helexpo, συνέντευξη Τύπου.
-Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, θα πραγματοποιήσει ομιλία στις 8.30 το βράδυ της Δευτέρας 7 Σεπτεμβρίου στο συνεδριακό κέντρο "Ι.Βελλίδης". Την Τετάρτη 9/9 θα δώσει συνέντευξη Τύπου στις 12.30 το μεσημέρι.
-Στις 11 το πρωί της Δευτέρας 7/9 θα πραγματοποιηθεί η συνέντευξη Τύπου των Οικολόγων Πράσινων, ενώ θα ακολουθήσει συνάντηση αντιπροσωπείας τους με τη διοίκηση της ΔΕΘ-Helexpo AE.
 Τι θα πει ο Αλέξης Τσίπρας 
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στην ομιλία του την Κυριακή (06/09) αναμένεται να προχωρήσει στην αναγγελία μεγάλων τομών, θεσμικών και συνταγματικών παρεμβάσεων.
Ο κ. Τσίπρας θα αναφερθεί στο πρόγραμμα που και τη νέα διακυβέρνηση, ζητώντας ταυτόχρονα «καθαρή εντολή» για να μπορέσει να υλοποιήσει ανεμπόδιστα «τις μεγάλες μεταρρυθμιστικές τομές που καθυστερούν χρόνια».
Στόχοι της επόμενης διακυβέρνησης είναι συνταγματικές και θεσμικές αλλαγές που αφορούν στη χρηματοδότηση των κομμάτων, τη μείωση του αριθμού των βουλευτών (πιθανότατα σε 200) την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από το λαό και τη θεσμοθέτηση της απλής αναλογικής ως πάγιου εκλογικού συστήματος.
Όσον αφορά στο κυβερνητικό πρόγραμμα, ο Αλέξης Τσίπρας θα αναφερθεί στη «διαρκή διαπραγμάτευση» με τους δανειστές για τις «γκρίζες ζώνες» της συμφωνίας. Οι σημαντικότερες από αυτές είναι πέντε: Τα κόκκινα δάνεια, οι εργασιακές σχέσεις, το ταμείο ιδιωτικοποιήσεων, τα μέτρα για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού και, ίσως το σημαντικότερο όλων, τα μέτρα για τη βιωσιμότητα του χρέους.
Επίσης, θα ανακοινωθούν οι πολιτικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ με τις προτεραιότητες για τις αλλαγές που πρέπει να έρθουν στην κοινωνία και δεν σχετίζονται με τη συμφωνία με τους δανειστές, δηλαδή το επονομαζόμενο «παράλληλο πρόγραμμα» του κόμματος.
Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, παράλληλα με την εφαρμογή της συμφωνίας, είναι αποφασισμένη για την εφαρμογή ενός «παράλληλου προγράμματος» με «ισοδύναμα και αντισταθμιστικά μέτρα για την ελαχιστοποίηση των αρνητικών επιπτώσεων», αλλά και την «απεμπλοκή από τον νεοφιλελευθερισμό και τη μνημονιακή πολιτική της λιτότητας», ενώ «θα διαπραγματευτεί σκληρά για όλα εκείνα τα σημεία της συμφωνίας που έχουν παραμείνει ανοιχτά».
Ξεχωριστά κεφάλαια υπάρχουν για τα εξής:
Παραγωγική ανασυγκρότηση: Παρεμβάσεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα (ανακεφαλαιοποίηση, άρση κεφαλαιακών ελέγχων, αποκατάσταση ρευστότητας, κόκκινα δάνεια, αρμοδιότητες ΤΧΣ), αξιοποίηση του ΕΣΠΑ, μέτρα φορολογικής ελάφρυνσης για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, μείωση του γραφειοκρατικού κόστους, ενίσχυση της αγροτικής - κτηνοτροφικής παραγωγής, ενθάρρυνση της κοινωνικής οικονομίας, αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, Εργασιακά, Φορολογία και φοροδιαφυγή, Κοινωνικό κράτος: Ανθρωπιστική κρίση, Υγεία, Παιδεία, Κοινωνική Ασφάλιση.
Μέτωπο σε Διαφθορά και Διαπλοκή...
Ξεχωριστή θέση στο Πρόγραμμα έχει η Καταπολέμηση διαφθοράς και διαπλοκής (με ιδιαίτερη αναφορά στα ΜΜΕ), και, η Θεσμική και δημοκρατική ανασυγκρότηση του κράτους και της Δημόσιας Διοίκησης.

Με κεντρικό αίτημα την κατάργηση των μνημονίων θα πραγματοποιηθούν σήμερα το απόγευμα στη Θεσσαλονίκη τα συλλαλητήρια των συνδικάτων και σωματείων εργαζομένων, με αφορμή την έναρξη της 80ής ΔΕΘ.
ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ δίνουν «ραντεβού» στις 18.00 στο Άγαλμα Βενιζέλου, όπου θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση, ενώ θα ακολουθήσει πορεία διαμαρτυρίας.
«Βάζουμε φρένο στην ανεργία, στη φτώχεια, στη λιτότητα. Απαιτούμε την αποκατάσταση των αδικιών των μνημονίων», αναφέρει η ΓΣΕΕ σε κάλεσμά τους προς του εργαζόμενους.
Από την πλευρά της, η ΑΔΕΔΥ επισημαίνει σε σχετική της ανακοίνωση ότι η ψήφιση του 3ου μνημονίου από το κοινοβούλιο καθώς και οι εφαρμοστικοί νόμοι που θα ακολουθήσουν, αποτελούν συνέχεια των βάρβαρων νεοφιλελεύθερων μνημονιακών πολιτικών. Σε ό,τι αφορά τον χώρο του Δημοσίου τονίζει ότι στο νέο μνημόνιο «που ψηφίστηκε χρησιμοποιώντας όρους όπως «αποσυμπίεση της μισθολογικής κατανομής» επιχειρείται νέα καρατόμηση των μισθών των εργαζομένων μέσω νέου μισθολογίου το οποίο θα συνδέεται με την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων».
Ξεχωριστό συλλαλητήριο στην πλατεία Αριστοτέλους διοργανώνει σήμερα στις 18.00 και το ΠΑΜΕ, με κεντρικό σύνθημα «Αρκετά ματώσαμε - Αρκετά Πληρώσαμε - Πάρε την υπόθεση στα χέρια σου λαέ». Το «παρών» στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ αναμένεται να δώσει και ο γενικός γραμματέας της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top