GuidePedia

0

IISS VOICES
Του Jan Raudszus

Στις 20 Ιουλίου μια βόμβα εξερράγη σε μια συγκέντρωση της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Σοσιαλιστών των Νέων, μπροστά στο πολιτιστικό κέντρο Amara στην τουρκική πόλη Suruc. Σκοτώθηκαν 32 άνθρωποι και περίπου 100 τραυματίστηκαν σε αυτή την επίθεση αυτοκτονίας. Ένας 32χρονος υπέκυψε λίγο αργότερα στις πληγές του, ανεβάζοντας τον αριθμό των θυμάτων στους 33. ΟΙ ακτιβιστές είχαν συγκεντρωθεί για να διασχίσουν τα τουρκό-συριακά σύνορα για να βοηθήσουν στην ανοικοδόμηση της κουρδικής πόλης Kobane, η οποία έχει γίνει σύμβολο της κουρδικής αντίστασης στο Ισλαμικό Κράτος, από τη στιγμή που οι κουρδικές δυνάμεις αντιμετώπισαν την οργάνωση όταν προσπάθησε να καταλάβει την πόλη το περασμένο έτος. Ο βομβιστής αυτοκτονίας στο Suruc φέρεται να είχε σχέσεις με τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους.

Η μετέπειτα εξέλιξη των γεγονότων αποκάλυψε την αστάθεια της διαδικασίας ειρήνευσης μεταξύ του ΡΚΚ και της τουρκικής κυβέρνησης, που είχε ξεκινήσει το 2012. Οι κουρδικές οργανώσεις και η ηγεσία του φίλο-κουρδικού Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος (HDP), κατηγόρησαν την κυβέρνηση του ΑΚΡ και τον πρόεδρο Recep Tayyip Erdogan για την επίθεση, δηλώνοντας πως είχαν υποστηρίξει το Ισλαμικό Κράτος. Ο Erdogan και η κυβέρνησή του καταδίκασαν την επίθεση και υποσχέθηκαν να πατάξουν το Ισλαμικό Κράτος, αλλά στην πραγματικότητα, ήταν η σύγκρουση με το ΡΚΚ που κλιμακώθηκε στη συνέχεια.

Η Τουρκία έχει επικριθεί και στο παρελθόν για το ότι επέτρεψε σε ξένους μαχητές να διασχίσουν το έδαφός της από τη Συρία και υπάρχουν ενδείξεις ότι έχει παρέχει υλικοτεχνική υποστήριξη σε τζιχαντιστικές οργανώσεις που πολεμούν εκεί. Ωστόσο, μετά από τους βομβαρδισμούς στο Suruc, η αεροπορία της Τουρκίας ξεκίνησε να βομβαρδίζει στόχους του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία. Στο τέλος Ιουλίου, οι ΗΠΑ και η Τουρκία συμφώνησαν να δημιουργήσουν μια προστατευμένη από τον συνασπισμό ζώνη κατά μήκος των συνόρων με τη Συρία, για να κόψει την πρόσβαση στους ξένους μαχητές. Κατά συνέπεια, η Τουρκία άνοιξε την αεροπορική βάση της στο Ιντσιρλίκ στα αμερικανικά αεροσκάφη που επιτίθενται στο Ισλαμικό Κράτος. Η Τουρκία ζήτησε επίσης μια σύνοδο του ΝΑΤΟ σύμφωνα με το άρθρο 4 της Συνθήκης της Βορειοατλαντικής συμμαχίας για να συζητήσουν την απειλή στην ασφάλειά της. Τα κράτη-μέλη εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους, αλλά ορισμένα, μεταξύ των οποίων και η Γερμανία, κάλεσαν την Τουρκία να μην θέσει σε κίνδυνο την συμφιλίωση με το ΡΚΚ.

Ωστόσο, παρά την προειδοποίηση, ο Erdogan έχει δηλώσει ότι η διαδικασία ειρήνευσης δεν μπορεί να συνεχίσει διότι το ΡΚΚ απείλησε "την εθνική ενότητα και αδελφοσύνη". Το ΡΚΚ έχει πει τον Ιούνιο ότι η κατασκευή στρατιωτικών φυλακίων και φραγμάτων στα νοτιοανατολικά και ανατολικά της χώρας, σήμαινε ότι η διαδικασία ειρήνευσης ήταν εις μάτην. Επομένως φαίνεται ότι κατά τη στιγμή του βομβαρδισμού στο Suruc, η επιδείνωση της διαδικασίας ήταν ήδη σε εξέλιξη.

Οι ενέργειες της Τουρκίας και του ΡΚΚ φαίνεται να επιβεβαιώνουν αυτό τον ισχυρισμό. Η Τουρκία έχει βομβαρδίσει στρατόπεδα του ΡΚΚ στην ορεινή περιοχή Qandil του Ιράκ, σκοτώνοντας περισσότερα από 300 μέλη του ΡΚΚ. Η Περιφερειακή Κυβέρνηση του Κουρδιστάν (KRG) δήλωσε ότι σκοτώθηκαν επίσης και άμαχοι. Η Τουρκία δηλώνει ότι οι επιθέσεις είναι αντίδραση στη δολοφονία αστυνομικών από μέλη του ΡΚΚ. Παρατηρητές έχουν επισημάνει ότι η Τουρκία δίνει μεγαλύτερο βάρος στις επιθέσεις της εναντίον του ΡΚΚ παρά σε αυτές εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.

Στο εσωτερικό της χώρας, ένα κύμα αστυνομικών επιχειρήσεων στην Τουρκία, είχε στόχο ανθρώπους υπόπτους για τη συμμετοχή στο Ισλαμικό Κράτος και στο ΡΚΚ, καθώς και στην αριστερή εξτρεμιστική οργάνωση Επαναστατικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Κόμμα (DHKP-C). Περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι έχουν συλληφθεί, συμπεριλαμβανομένων και μελών του HDP. Επιπλέον, ο Erdogan δήλωσε πως η ασυλία των βουλευτών του HDP θα πρέπει να αρθεί, και οι αρχές έχουν αρχίσει έρευνες για τους ηγέτες του κόμματος, Selhattin Demirtas και Fiden Yuksekdag.


Το ΡΚΚ από την άλλη πλευρά, έχει σκοτώσει και τραυματίσει δεκάδες αστυνομικούς και στρατιώτες μετά από την βομβιστική επίθεση στο Suruc Οι περιπολίες από τις δυνάμεις ασφαλείας στις κύριες κουρδικές περιοχές, νοτιοανατολικά της χώρας, συχνά δέχονται επίθεση από μαχητές που θεωρείται ότι συνδέονται με το ΡΚΚ. Στις 2 Αυγούστου μια επίθεση αυτοκτονίας από έναν φερόμενο μαχητή του ΡΚΚ, σκότωσε δύο στρατιώτες στην επαρχία Agri. Επίσης έχουν γίνει στόχο και εγκαταστάσεις αμάχων ενώ διάφοροι αξιωματικοί έχουν απαχθεί.

Η Τουρκία φαίνεται να πετυχαίνει στις προσπάθειές της να απομονώσει το ΡΚΚ εντός της σημερινής του βάση στο Βόρειο Ιράκ. Έχει στείλει απεσταλμένους στον πρόεδρο του KRG, Massoud Barzani, για να τον ενημερώσει για τις βομβιστικές επιθέσεις της Τουρκίας. Ο Barzani σε αντάλλαγμα ζήτησε από το ΡΚΚ να εγκαταλείψει την περιοχή για να αποτρέψει περαιτέρω απώλειες αμάχων,

Πολλοί παρατηρητές έχουν σχολιάσει ότι η υπόσχεση της Τουρκίας να πολεμήσει εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, είναι απλώς κάλυψη για να επιτύχει τον πραγματικό της στόχο για αποδυνάμωση του ΡΚΚ και του ευρύτερου κουρδικού αγώνα, μεταξύ των οποίων και το HDP. Το εν λόγω κόμμα έχει κερδίσει 81 έδρες στις πρόσφατες εθνικές εκλογές, κάτι που απέτρεψε το ΑΚΡ από το να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία και το υποχρέωσε να ξεκινήσει συνομιλίες με τον πολιτικό του αντίπαλο CHP για να σχηματίσουν κυβέρνηση συνασπισμού. Οι σχολιαστές επισημαίνουν ότι το ΑΚΡ και ο Erdogan, οι οποίοι είναι ανοιχτά σκεπτικοί για τις κυβερνήσεις συνασπισμού, θέλουν να χρησιμοποιήσουν την ανοιχτή διαμάχη με το ΡΚΚ για να κερδίσουν την αυτοδυναμία σε πρόωρες εκλογές, εξαϋλώνοντας το HDP. Πολλοί Κούρδοι εκτιμούν επίσης ότι ο πραγματικός σκοπός πίσω από τις τουρκικές στρατιωτικές επιχειρήσεις είναι να αποτρέψουν ή να περιορίσουν τον κουρδικό έλεγχο στη Συρία.

Όσο συνεχίζεται η βία, οι πιθανότητες για μια επιστροφή στη διαδικασία ειρήνευσης, φαίνονται περιορισμένες. Παρόλα αυτά το KRG, η ΕΕ και το HDP έχουν συχνά ζητήσει την επανάληψη των ειρηνευτικών συνομιλιών, μέχρι στιγμής χωρίς αποτέλεσμα. Ωστόσο, ένα πράγμα είναι σίγουρο. Μετά από την μάχη στο Kobane, προέκυψαν ερωτήματα για το εάν το ΡΚΚ θα πρέπει να αφαιρεθεί από τη λίστα με τις τρομοκρατικές οργανώσεις που έχουν καταρτίσει οι δυτικές κυβερνήσεις, από τη στιγμή που η οργάνωση και οι θυγατρικές της φαίνεται να είναι η καλύτερη ελπίδα νίκης του Ισλαμικού Κράτους. Αυτό θα είναι δύσκολο τώρα που η οργάνωση εμπλέκεται σε καθημερινές επιθέσεις, που στις περισσότερες χώρες, εμπίπτουν στον ορισμό της τρομοκρατίας.πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top