GuidePedia

0

Στις 2 Ιουνίου ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών, υπεύθυνος για ζητήματα Νότιας και Κεντρικής Ασίας, Ρίτσαρντ Χόγκλαντ, δεν έκανε ούτε μια αναφορά στη ρωσικής έμπνευσης Ευροασιατιακή Οικονομική Ένωση (ΕΟΕ), αλλά αντίθετα μίλησε με μεγάλη ευγένεια για την Κίνα.
Της Catherine Putz
ΠΗΓΗ: The Diplomat
URL: http://thediplomat.com/

ΑΠΟΔΟΣΗ: Παντελής Καρύκας
«Η Κεντρική Ασία δεν είναι μια μονολιθική περιοχή. Είναι μια περιοχή όπου διάφορα κράτη προωθούν τα εθνικά τους συμφέροντα. Οι ΗΠΑ επικεντρώνουν το ενδιαφέρον τους στην περιφερειακή στρατηγική κατάσταση και στις στενές σχέσεις τους με τα κράτη της περιοχής, αλλά και με τα γειτονικά αυτών κράτη στη Νότια και Ανατολική Ασία και στην Ευρώπη», είπε ο Αμερικανός αξιωματούχος.
«Η προσπάθειά μας επικεντρώνεται στη βελτίωση των ενεργειακών αγορών, στο εμπόριο, τις μεταφορές και τις υποδομές και την επιχειρηματική δραστηριότητα. Η περιοχή υπόσχεται πολλά στην αμερικανική επιχειρηματικότητα», κατέληξε.


Ο Αμερικανός υφυπουργός προχώρησε στις ανωτέρω δηλώσεις έχοντας υπόψη του ότι το Κιργιστάν είναι μέλος στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) και το Καζακστάν επιθυμεί να ενταχθεί, εντός του έτους, στο σχέδιο CASA-1000. Το Τατζικιστάν εντάχθηκε, επίσης, στον ΠΟΕ, το 2013. Το Ουζμπεκιστάν έχει ξεκινήσει επαφές με τον ΠΟΕ από το 1994, αλλά έχει σημειωθεί περιορισμένη πρόοδος. Το Τουρκμενιστάν, τέλος, έχει ξεκινήσει επαφές με τον διεθνή οργανισμό.
Ο Αμερικανός υφυπουργός δεν είπε τίποτα απολύτως για την ΕΟΕ, έναν ρωσικής έμπνευσης οικονομικό και όχι μόνο οργανισμό στον οποίο, πέραν της Ρωσίας, μετέχουν η Λευκορωσία, το Καζακστάν, η Αρμενία και το Κιργιστάν. Αντ’ αυτού όμως, η Ουάσινγκτον βλέπει θετικά την κινεζική οικονομική εξάπλωση και επιρροή στην περιοχή, με τον Χόγκλαντ να δηλώνει πως «κάποιες κινεζικές κινήσεις στην Κεντρική Ασία μπορεί να συμπληρωματικές των δικών μας».
Είναι εμφανές πως οι ΗΠΑ, αν και αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό τις κινεζικές κινήσεις στη Νότια Κινεζική θάλασσα, αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα θετικά τις κινεζικές κινήσεις, σε ενεργειακό και οικονομικό επίπεδο, στην Κεντρική Ασία, αφού αυτές είναι ανταγωνιστικές των αντίστοιχων ρωσικών.

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top