GuidePedia

0

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ Λ.ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣ 

Γενικεύει ο  Ερντογάν την επίθεσή του στα ΜΜΕ η οποία πήρε μορφή ευθείας δημόσιας απειλής μετά την δημοσιοποίηση από την Τζουμχουριέτ βίντεο που δείχνει ότι οι δυνάμεις ασφαλείας  ανακάλυψαν καλυμμένο  φορτίο με όπλα που έστελνε η τουρκική μυστική υπηρεσία ΜΙΤ στους αντικαθεστωτικούς αντάρτες της Συρίας  και στους τζιχαντιστές.Ο γνωστός εικονικός διαδικτυακός χώρος, ''Fuat Avni'' γράφει ότι σύντομα θα υπάρξουν νέες συλλήψεις δημοσιογράφων, αστυνομικών, μελών του δικαστικού σώματος αλλά και μελών του στρατού - περίπου 200 άτομα, γράφει!

 Η επέκταση της επίθεσης του κ. Ερντογάν στα ΜΜΕ - που έχει ξεκινήσει βεβαίως από καιρό - σχετίζεται με τις εκλογές της 7ης Ιουνίου και την διαφαινόμενη από τα γκάλοπ πτώση του ποσοστού του ΑΚΡ  με αποτέλεσμα ο κ Ερντογαν να μην μπορέσει ίσως να πετύχει τα ...σουλτανικά σχέδιά του για την υπερ-προεδρία που θέλει να στήσει.

Το ''βαθύ λαρύγγι'' του twitter αποκαλύπτει ποιοί θα συλληφθούν

Ο εικονικός διαδικτυακός χρήσης, ''Fuat Avni'' - που πολλές φορές έχει αποδειχθεί ''προφητικός'' αφού λέγεται ότι πρόκειται για ''βαθύ λαρύγγι''- γράφει ότι σύντομα θα υπάρξουν νέες συλλήψεις δημοσιογράφων, αστυνομικών, δικαστών αλλά και αξιωματικών του στρατού. Περίπου 200 άτομα θα τεθούν υπό κράτηση, ανάμεσα στους οποίους και οι δημοσιογράφοι Nazlı Ilıcak, Ahmet Altan, Ekrem Dumanlı, Yasemin Çongar, Can Dündar και Emre Uslu, καθώς και οι δικαστές Zekerya Oz και Muammer Akkas  σε μια τεράστια επιχείρηση σκούπα, την οποία διέταξε ήδη ο τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν έπειτα από την δημοσιοποίηση των επίμαχων φωτογραφιών από τα φορτηγά αυτοκίνητα ΤΙΡ της ΜΙΤ. Ο ''Fuat Avni''  γράφει επίσης ότι ο κ. Ερντογάν ανησυχεί ότι θα οδηγηθεί στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης με την κατηγορία ότι εξόπλισε ομάδες της Συρίας που περιλαμβάνουν την Αλ Κάιντα και το ISIL.

Στο ίδιο κλίμα, ο αρχηγός του προοδευτικού και φιλο-κουρδικού κόμματος HDP, κ. Ντεμίρτας κατήγγειλε σε συνέντευξη ότι σε περίπτωση που το κυβερνών κόμμα ΑΚΡ κατορθώσει να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση, θα εξαπολύσει επιχειρήσεις κατά των αντιφρονούντων στους οποίους θα περιλαμβάνονται μέλη εργατικών σωματίων, εκπρόσωποι των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Νοθεία με κλεψια στις κάλπες

Αναφορικά με τις εκλογές, ο ''Fuat Avni'', καταγγέλλει ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει εκλογική νοθεία. Συγκεκριμένα, το ΑΚΡ σχεδιάζει να στείλει ειδική ομάδα προκειμένου να νοθεύσει το αποτέλεσμα των εκλογών. Συγκεκριμένα, γράφει, ότι σχεδιάζει να ‘κλέψει’ 20 ψήφους από 174.000 κάλπες με στόχο να αποκτήσει 3,5 εκατ. έξτρα ψήφους οι οποίοi θα εξασφαλίσουν την πολυπόθητη αυτοδυναμία στο ΑΚΡ

 Το θέμα με τα όπλα - όπως ήδη έγραψε το ONALERT-  ξεκίνησε την Παρασκευή όταν η εφημερίδα δημοσίευσε βίντεο και φωτογραφικό υλικό από τα όπλα που μετέφεραν τα φορτηγά μεταφορών ΤΙΡ της ΜΙΤ  και τα οποία, στις 19 Ιανουαρίου 2014,  είχε κατασχέσει ο εισαγγελέας στα Άδανα. Τα φορτηγά που κατευθύνονταν προς τη Συρία μετέφεραν ως πρόσχημα ανθρωπιστική βοήθεια προς τους Τουρκομάνους αλλά κάτω από τα κιβώτια βρέθηκαν όπλα, όπως γράφτηκε . Τότε είχε ξεσπάσει θύελλα  αλλά η τουρκική κυβέρνηση το είχε διαψεύσει με  δηλώσεις υψηλόβαθμων αξιωματούχων. Τώρα με τις φωτογραφίες αποκαλύπτεται ότι ο κ. Ερντογαν και οι συν αιτώ έλεγαν ψέμματα.

Το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο εισαγγελέα και καταθέσεις αξιωματικών της χωροφυλακής στο δικαστήριο, μετέδωσε από τις 21 Μαϊου ότι αυτόπτες μάρτυρες και εισαγγελείς καταγγέλλουν πως η ΜΙΤ βοήθησε στην παράδοση όπλων σε τμήματα της Συρία που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των τζιχαντιστών από τα τέλη του 2013 ως τις αρχές του 2014.

Ο κ. Ερντογάν για να δικαιολογηθεί  είπε τώρα ότι τα φορτηγά εκείνα ανήκαν μεν στην MIT, αλλά μετέφεραν βοήθεια για τους Τουρκμένους στη Συρία. Ακόμα είπε ότι οι εισαγγελείς δεν διαθέτουν την εξουσία για να κάνουν ελέγχους σε οχήματα της MIT και οτι (οι εισαγγελείς) ανήκουν σε αυτό που αποκαλεί "παράλληλο κράτος", το οποίο διοικεί ο πρώην σύμμαχός του και σημερινός εχθρός του, ιμάμης  Φετουλάχ Γκιουλέν,που ζει αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ και τον οποίο ο κ.Ερντογάν κατηγορεί ότι επιδιώκει την ανατροπή του.
 Η αποκάλυψη  της εφημερίδας εξόργισε τον κ Ερντογαν που εκτέθηκε διεθνώς από την αποκάλυψη και απείλησε τον διευθυντή της Τζουμχουριετ

 Οι μεγαλύτερες δημοσιογραφικές ενώσεις της χώρας
Στο μεταξύ για απόπειρα εκφοβισμού και φίμωσης των ΜΜΕ κατηγορούν τον Πρόεδρο Ερντογάν οι μεγαλύτερες δημοσιογραφικές ενώσεις της χώρας. Οι δημοσιογράφοι της Cumhuriyet εξέδωσαν ανακοίνωση με την οποία εκφράζουν την αλληλεγγύη τους προς τον κ. Can Dundar και  διακηρύσσουν ότι καθήκον τους είναι να καταστήσουν γνωστό στην κοινή γνώμη τους κινδύνους που ελλοχεύει η αποστολή όπλων και πυρομαχικών στη Συρία.
Ο Παγκόσμιος Σύνδεσμος Εφημαρίδων και Νέων Εκδοτών (WAN-IFRA) με επείγουσα επιστολή του στις 31 Μαΐου, καλεί την τουρκική κυβέρνηση «να αναγνωρίσει αμέσως την αναγκαιότητα των πλουραλιστικών φωνών στα Μέσα και να παρέχει συνθήκες ανεξαρτησίας στις πηγές των πληροφοριών»

Ο αρχηγός του  Ρεπουμπλικανικού κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κ. Κιλιτσντάρογλου, δήλωσε  ότι για πρώτη φορά ο Πρόεδρος απειλεί εφημερίδα και κατήγγειλε ότι η ανθρωπιστική βοήθεια χρησιμοποιείται ως προκάλυμμα για την μεταφορά όπλων σε εξτρεμιστικές οργανώσεις στη Συρία. Μιλώντας σε δημοσιογράφους ,στο περιθώριο προεκλογικής ομιλίας του στην ανατολική επαρχία Καρς, είπε: «Οι παρατηρήσεις του Ερντογάν δείχνουν για πρώτη φορά έναν πρόεδρο να απειλεί δημοσιογράφο. Και αυτό αποδεικνύει την ανικανότητα του Ερντογάν. Απειλεί αντί να ζητήσει συγγνώμη από τον κόσμο που του είπε ψέματα».

Η κουρδική εφημερίδα Evernsel κυκλοφόρησε σήμερα με τίτλο: «Να γνωρίζεις τη θέση σου» και θυμίζει ότι «η δημοσιογραφία  δεν δέχεται διαταγές από τα παλάτια. Δεν θα υποκύψουμε στην εκστρατεία λυντσαρίσματος. Καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να εμποδίσει το δικαίωμα του λαού στην ενημέρωση».

Επιτίθεται και στην  Hurriyet
Πάντως τα πυρά του Ερντογάν, συνεχίζει να δέχεται και ο Επίτιμος Πρόεδρος του Ομίλου Dogan, κ. Aydin Dogan, ο οποίος κατηγορείται από τον Τούρκο Πρόεδρο για το ρόλο της εφημερίδας Hurriyet στο μεταμοντέρνο πραξικόπημα της 28ης Φεβρουαρίου 1997. Όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα Cumhuriyet, ο Επικεφαλής της Εισαγγελίας της Άγκυρας για Εγκλήματα κατά της Συνταγματικής Τάξης απέστειλε  έγγραφο στις 18 Μαΐου στην Αστυνομία, στο Τμήμα Καταπολέμησης της Τρομοκρατίας,  με το οποίο ζητά τον κατάλογο με τις δημόσιες προμήθειες, όπου κέρδισε, μεταξύ άλλων, ο Όμιλος Dogan την περίοδο 1996-1999.

 Η Εισαγγελία ερευνά επίσης τις σχέσεις μεταξύ της Ομάδας Δυτικής Εργασίας (BCG) μιας μυστικής ομάδας στο εσωτερικό του στρατού, για την παρακολούθηση της κυβέρνησης και ορισμένων Ομίλων ΜΜΕ και σωματείων.

Ξυλοδαρμός 


Από την άλλη, σωματική επίθεση δέχτηκε από πέντε αστυνομικούς με πολιτικά η δημοσιογράφος της πλατφόρμας Τ24, κ. Michelle Demishevich κατά την προσπάθειά της να παρακολουθήσει τις δηλώσεις που έκανε στους δημοσιογράφους έξω από το Βελγικό Γενικό Προξενείο, η κόρη του Προέδρου της Τουρκίας, Σουμεγιέ.

Επίσης ο δημοσιογράφος της Zaman, κ. Emre Secan φαίνεται ότι ξυλοκοπήθηκε από αστυνομικούς κατά την προσπάθειά του να καλύψει τις συγκεντρώσεις με αφορμή την συμπλήρωση δύο χρόνων από τις διαδηλώσεις για το πάρκο Γκεζί. Έρχεται νέο κύμα συλλήψεων

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top