GuidePedia

0

Είναι πραγματικά εκπληκτικό το γεγονός πως ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου, πολιτικός επιστήμονας όντας, πιστεύει πως η Ιερουσαλήμ που ιδρύθηκε 1.000 χρόνια πριν το Ισλάμ είναι μια μουσουλμανική πόλη, ενώ σύμφωνα με τον πρόεδρο Ερντογάν, η Ιερουσαλήμ είναι πιο σημαντική από τη Μέκκα. Είναι εμφανές ότι ενόψει των τουρκικών εκλογών το φετίχ της Ιερουσαλήμ ανήλθε σε νέα ύψη.
Του Μπουράκ Μπεγκντίλ
ΠΗΓΗ: The Gatestone Institute

ΑΠΟΔΟΣΗ: Παντελής Καρύκας
Η σημερινή τουρκική ισλαμιστική ηγεσία θυμίζει τον Αιγύπτιο Νάσερ, έναν παναραβιστή εθνικιστή. Το 1967 οι Αιγύπτιοι θεώρησαν πως θα γευμάτιζαν, σύντομα, στο Τελ Αβίβ, όπως είχε πει, τότε, ανώτατος Αιγύπτιος αξιωματικός, ο οποίος τελικά υποχρεώθηκε να γευματίσει αλλού.
Τα λόγια του όμως αποτελούν πηγή έμπνευσης για την σημερινή τουρκική ηγεσία. Ο Νταβούτογλου έχει, άπειρες φορές, δηλώσει πως «θα προσευχηθούμε στο τέμενος αλ Ακσά στην παλαιστινιακή πρωτεύουσα Ιερουσαλήμ». Η επιθυμία του Νταβούτογλου δεν έχει πραγματοποιηθεί αλλά αυτό δεν εμποδίζει την τουρκική ηγεσία να συνεχίζει το παιχνίδι με την Ιερουσαλήμ.
Όταν ένας Κούρδος πολιτικός είχε πει πως η Ιερουσαλήμ είναι ιερή πόλη για τους Εβραίους, ένας έξαλλος Νταβούτογλου δήλωνε πως «η Ιερουσαλήμ είναι ο δικός μας ιερός τόπος» και μαινόμενος έλεγε πως δεν θα επέτρεπε την αλλοίωση του μουσουλμανικού της χαρακτήρα. Σε άλλη του ομιλία έλεγε πως «το τέμενος αλ Ακσά θα απελευθερωθεί, η Ιερουσαλήμ είναι ο στόχος μας».

Σε άλλη συγκέντρωση μιλούσε για την οθωμανική ειρήνη στην Ιερουσαλήμ, αλλά έφτασε στο σημείο να αναπολεί τις ημέρες του Σαλαδίνου (Κούρδος σουλτάνος της Αιγύπτου του 12ου αι.) όταν Τούρκοι, Άραβες και Κούρδοι, που συγκροτούσαν τον στρατό του, πήραν την Ιερουσαλήμ από τους Σταυροφόρους, το 1187. Προφανώς για τον Νταβούτογλου η Ιερουσαλήμ δεν υπήρχε πριν την ημερομηνία αυτή.
Ο Ερντογάν, επίσης, δήλωσε πως η Ιερουσαλήμ είναι ιερός τόπος για τους μουσουλμάνους και ανήκει στους Παλαιστίνιους. Υποστήριξε μάλιστα πως, κρυφά, οι Ισραηλινοί «εκπαιδεύουν» ανθρώπους στον Ζωροαστρισμό, για να διασπάσουν τους μουσουλμάνους, «σε ένα στρατόπεδο στα βουνά».
Στις 15 Μαΐου ο Τούρκος πρόεδρος δήλωνε πως οι μουσουλμάνοι έχουν χάσει τον στόχο τους, να «απελευθερώσουν» την Ιερουσαλήμ, για την οποία έπρεπε να χτυπούν οι καρδιές τους. Αντ’ αυτού οι συγκρούονται μεταξύ τους. Ο Ερντογάν, ουσιαστικά, καλεί τους «πιστούς» να ενωθούν και να εξαπολύσουν τζιχάντ, ιερό πόλεμο, για την ανάκτηση της Ιερουσαλήμ.
Φυσικά το σκεπτικό αυτό είναι απόλυτα συμβατό με αυτό της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης της οποίας απείλησε ανοικτά το Ισραήλ. «Ήρθε η ώρα για το ισλαμικό έθνος να ενωθεί υπό έναν ηγέτη για την Ιερουσαλήμ και την Παλαιστίνη. Αυτό θα γίνει μέσω του ιερού πολέμου», είπε ο εν λόγω μουλάς.


Είναι ο Ερντογάν ο ηγέτης που στο πλευρό του θα συνταχθεί το ισλαμικό έθνος για χάρη της Ιερουσαλήμ και της Παλαιστίνης; Ίσως ο Ερντογάν να νομίζει πως αποτελεί την μετενσάρκωση του Σαλαντίνου, στον 21ο αι. Το ίδιος ίσως θεωρούν και οι σύμμαχοί του, το Κατάρ και η Μουσουλμανική Αδελφότητα. Για τους πολλούς όμως μουσουλμάνους η όλη ιστορία δεν είναι παρά ένα παραμύθι του «θείου Ταγίπ». 

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top