GuidePedia

0

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μπαλτάς
Ξέσπασε ο Γιάνης Βαρουφάκης σε ομιλία του στο Ηράκλειο Κρήτης καταγγέλλοντας δημόσια τα όσα ζητούνται από τους δανειστές και η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί αδιανόητα.
«Μας ζητούν να χτυπήσουμε με σαδισμό τους πιο αδύναμους Ελληνες. Λες και δεν έχουν χτυπηθεί πέντε χρόνια τώρα. Λες και αν τους πλήξουμε με νέα μισανθρωπικά μέτρα η ελληνική οικονομία θα βγει από την κρίση. Λες και το ΕΚΑΣ ήταν το πρόβλημα που η Ελλάδα βρίσκεται στη σκοτοδίνη της κρίσης» ανέφερε ο υπουργός οικονομικών.
«Οι δανειστές απαιτούν να κόψουμε το ΕΚΑΣ, να φορολογήσουμε το ηλεκτρικό ρεύμα με 23% ώστε αυτά τα χρήματα να τα ρίχνουμε για χρόνια πολλά στη “μαύρη τρύπα” του χρέους» σημείωσε ενώ συμπλήρωσε ότι «Την ρήξη δεν την έχουμε στο τραπέζι αλλά πρέπει να μπορούμε να τη διανοηθούμε. Θα έχουν από εμάς τη μία λογική πρόταση μετά την άλλη αλλά δεν θα υπάρξει πουθενά η ταπείνωση. Αν θέλουν την ταπείνωση μας, θα υποστούν την διάλυση της Ευρώπης. Η ρήξη πρέπει να γίνει εδώ, με το κατεστημένο, με τον ίδιο μας τον κακό εαυτό».
Σε συνολικό επίπεδο ο υπουργός κατηγόρησε ξεκάθαρα τους δανειστές ότι δεν προσπαθούν να σώσουν την ελληνική οικονομία. Κανείς δεν πιστεύει ότι «με τα μέτρα που μας προτείνουν θα αναπτυχθεί η οικονομία μας και θα πάρουν τα χρήματά τους πίσω». Πρόσθεσε δε ότι πρόκειται περί υποκριτών και δίγλωσσων ανθρώπων αφού αυτά που λένε δημοσίως είναι άλλα από αυτά στις κατ ’ιδίαν συναντήσεις. Ακόμα και στο εσωτερικό του ΔΝΤ «γνωρίζουν ότι η νέα λιτότητα που θέλουν να επιβάλουν θα μειώσει κι άλλο τα εισοδήματα από τα οποία θα αποπληρωθεί το χρέος» εξήγησε ο Γιάνης Βαρουφάκης.
«Έχουμε τρεις θεσμούς που δε θέλουν το ίδιο πράγμα αλλά και τα κράτη μέλη με τις δικές τους ατζέντες». «Δεν κάνουμε διαπραγμάτευση, διαπραγματευόμαστε για το δικαίωμα να διαπραγματευτούμε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός, αφού πρώτα απέδωσε την ευθύνη αδυναμίας συμφωνίας στους δανειστές λόγω των διαφωνιών που υπάρχουν μεταξύ των θεσμών αλλά και ευρωπαϊκών κρατών.
Αυτό που όμως πρέπει επιτέλους ο υπουργός να πάρει την ευθύνη και να πεί είναι γιατί έχουν αυτή την συμπεριφορά οι δανειστές. Γιατί προτείνουν μέτρα λιτότητας που γνωρίζουν καλά ότι θα αποτύχουν να φέρουν ακόμη και τα έσοδά που εκείνοι προσδοκούν; Θα πρέπει ο υπουργός να πάρει την ευθύνη και να εξηγήσει ότι οι δανειστές λειτουργούν ως εκτελεστές ενός κοινωνικού και πολιτικού πειράματος στην Ελλάδα που όσο περνά ο καιρός φαίνεται όλο και πιο καθαρά ότι έχει πρωτίστως γεωπολιτικούς στόχους. Όμως δεν θα ήταν εύκολο να παραδεχθεί κάτι τέτοιο αφού τότε θα έπρεπε να επαναπροσδιορίσει τον ίδιο τον στόχο της ελληνικής κυβέρνησης μέσα σε αυτή την εκβιαστική διαπραγμάτευση.

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top