GuidePedia

0

Karine Bechet-Golovko, Réseau International (Γαλλία) (μτφρ. Κριστιάν)

Οι πολλές απόπειρες ξαναγραψίματος της ιστορίας αρχίζουν να αποδίδουν καρπούς.

Δεν εννοώ τις γελοίες δηλώσεις του Yatseniuk που δήλωσε στη γερμανική τηλεόραση ότι η Ουκρανία όπως και η Γερμανία έπεσε θύμα της Ρωσίας κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Παρόλο ότι, με την εξύμνηση των δοσίλογων στρατιωτών της UPA , δεν ήταν ίσως κατά λάθος.

Πρόκειται στη ουσία για ένα μεγάλο έργο φθοράς που σκοπεύει, στη συνείδηση των κατοίκων της Ευρώπης, να μεταμορφώσει τις Ηνωμένες Πολιτείες ως στρατό που επέτρεψε τη πτώση του Τρίτου Ράιχ, ενώ ταυτόχρονα κατηγορούν τη Ρωσία ότι θέλει να «ιδιωτικοποιήσει τη νίκη».

Την παραμονή των εορτασμών-επετείων του Μάιου, ας δούμε τα γεγονότα.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Βρετανικό Ινστιτούτο ICM Research σε τρεις χώρες, Γαλλία, Γερμανία και Αγγλία, η πλειονότητα του πληθυσμού θεωρεί ότι είναι οι Αμερικανοί που κέρδισαν τον πόλεμο.

Για να είμαι πιο ακριβής, το 61% των ερωτηθέντων Γάλλων και το 52% των Γερμανών. Το 46% Άγγλων πιστεύουν ότι είναι η Αγγλία που έπαιξε καθοριστικό ρόλο, και το 16% πιστεύει το στρατό των ΗΠΑ. Γενικά, το 43% των ερωτηθέντων στις τρεις χώρες πιστεύουν ότι είναι ο στρατός των ΗΠΑ που διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στον πόλεμο, ενώ το 13% το αποδίδουν στο σοβιετικό στρατό. Συγκεκριμένα, το 8% των Γάλλων, το 13% των Άγγλων και το 17% των Γερμανών πιστεύουν ότι ο Κόκκινος Στρατός έπαιξε καθοριστικό ρόλο.

Αυτό που είναι ανησυχητικό είναι ότι, κατά μέσο όρο, το 20% των ερωτηθέντων δεν μπορούσαν να απαντήσου στην ερώτηση.

Τι σημαίνουν όλα αυτά;

Κατ 'αρχάς, για ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού, είναι σαφές ότι ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος έγινε σε πολύ μακρινό παρελθόν που δεν τον αφορά.
Αυτό μπορεί επίσης να εξηγήσει την άνοδο του εξτρεμισμού στην Ευρώπη, ιδιαίτερα στην Ουκρανία στη γενική αδιαφορία: οι άνθρωποι μη δίνοντας προσοχή στην ιστορία, μπορούμε να την ξαναγράψουμε για αυτούς και, για παράδειγμα, να παρουσιάσουμε τους Ουκρανούς στρατιώτες της UPA, αιμοδιψείς Ναζί, σαν καλούς μαχητές για την ανεξαρτησία έναντι του μεγάλου Μοσχοβίτη τέρατος.

Είναι επίσης σαφές ότι το Hollywood έχει κάνει πολύ καλά τη δουλειά του.

Ο στρατός των ΗΠΑ κερδίζει όλες τις μάχες που έχασε στο έδαφος, όπως συνέβη επίσης και για τον πόλεμο στο Βιετνάμ, αλλά τι πειράζει; η εικόνα ενσωματώνεται στα σύγχρονα μυαλά που προτιμούν να παρακολουθήσουν μια ταινία και το internet παρά να ανοίξουν ένα ιστορικό βιβλίο, παραείναι περίπλοκο. Και αν η Σοβιετική Ένωση, και ύστερα η Ρωσία, έχουν κάνει εξαιρετικές ταινίες για τον πόλεμο, δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αυτές στις αίθουσες κινηματογράφου της ελεύθερης Ευρώπης.

Ο πόλεμος σε αριθμούς .

Σε γενικές γραμμές, μετράμε για τη Σοβιετική Ένωση την απώλεια 26 εκατομμύριων 600 χιλιάδων ανδρών, εξίσου στρατιωτών και πολιτών. 34 476 700 άνδρες συμμετείχαν στις μάχες. 1.710 πόλεις καταστράφηκαν, περισσότερα από 70 000 χωριά, πάνω από 32 000 εργοστάσια κ.λπ.
Όσο για τη Γερμανία, από το Ιούνιο 1941 έως το Ιούλιο 1945, 6 500 000 άνδρες είτε σκοτώθηκαν είτε τραυματίστηκαν είτε εξαφανίστηκαν.
Μόνο το καλοκαίρι του 1941, όταν η Σοβιετική Ένωση μπήκε στον πόλεμο, η Γερμανία έχασε 742 000 στρατιώτες, ενώ από το 1939, κατά τη διάρκεια των μαχών εναντίον της Πολωνίας, της Γαλλίας, της Αγγλίας, του Βελγίου, της Ολλανδίας , της Δανίας, των χωρών της Βαλτικής, δεν είχε χάσει παρά μόνο 418 805 στρατιώτες.

Από την πλευρά τους, οι Ηνωμένες Πολιτείες στρατολόγησαν 16 112 566 στρατιώτες, υπήρχαν 405 399 νεκροί, 652 000 τραυματίες και 140 000 εξαφανισθέντες.

Όσο για τους αμάχους, ανά χώρα:

ΕΣΣΔ: 15 245 000
Γαλλία: 412 000
Αγγλία: 92 673
Γερμανία: 2 470 000
Ηνωμένες Πολιτείες: 3 000

Τώρα ορισμένοι αριθμοί για την αξιολόγηση της τεχνικής πτυχής - ποσότητας των όπλων που χρησιμοποιήθηκαν από τις χώρες σε χιλιάδες:


αεροπλάνα
Άρματα μάχης
κανόνια

Ηνωμένες Πολιτείες
296.1
86,5
253
110 πυροβολικού
Αγγλία
102.6
25,1
113.8
48.3 Πυροβολικού
Γερμανία
104
65,1
174.5
82 πυροβολικού
ΕΣΣΔ
120
90
360
300 πυροβολικού

Οικονομικές απώλειες:

Χώρα
Οικονομικές απώλειες ($ δις.)
ΕΣΣΔ
610
ΗΠΑ                    
341
Αγγλία
150
Γαλλία

Γερμανία
230
Ιταλία
50
Ιαπωνία
100
Άλλες χώρες
350
Σύνολο
2000


Και για να τελειώσουμε με το αποφασιστικό ρόλο του αμερικανικού στρατού στη νίκη ενάντια στη ναζιστική Γερμανία, να θυμόμαστε ότι αν οι Ηνωμένες Πολιτείες μπήκαν στον πόλεμο στον Ειρηνικό τον Δεκέμβριο του 1941, δεν επενέβησαν στο ευρωπαϊκό μέτωπο παρά μόνο τον Ιούνιο του 1944, όταν ο σοβιετικός στρατός ανέκτησε τον έλεγχο . Σε καμία περίπτωση, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα μπορούσαν, για προφανείς πολιτικούς λόγους, να αφήσουν μόνο του το Κόκκινο Στρατό να απελευθερώσει την Ευρώπη, αλλιώς θα την έχαναν και θα έχαναν ως εκ τούτου, όλα τα οικονομικά και πολιτικά οφέλη που μπόρεσαν να βγάλουν από αυτό το πόλεμο .
Στο ευρωπαϊκό έδαφος, ο αμερικανικός στρατός παρενέβη στη Γαλλία (ιδιαίτερα στη Νορμανδία), στην Ιταλία, στη Γερμανία, στην Ολλανδία, στο Βέλγιο και το Λουξεμβούργο.

Θυμηθούμε επίσης, ότι ο σοβιετικός στρατός, μόνος του, απελευθέρωσε πάνω από το 50% του εδάφους των ευρωπαϊκών χωρών, χωρίς να υπολογίζουμε προφανώς το ευρωπαϊκό τμήμα της επικράτειάς του, γεγονός που αντιστοιχεί στην απελευθέρωση περισσότερων από 120 εκατομμύριων ανθρώπων σε 16 χώρες σήμερα ανεξάρτητες. Για την απελευθέρωση άλλων έξι χωρών, ο Κόκκινος Στρατός παρενέβη σε συνεργασία με τους συμμάχους.

Στο πλαίσιο αυτό, η προσέγγιση των ΗΠΑ που ασκούν πίεση στους ευρωπαίους ηγέτες, μεταξύ άλλων, να μην παραστούν στην μεγάλη παρέλαση στη Μόσχα προς τιμήν της επετείου των 70 χρόνων από τη νίκη κατά του ναζισμού σηματοδοτεί το τέλος της μεταπολεμικής κατανόησης να μην ιδιωτικοποιήσει κανείς τη νίκη.

Πρόκειται για ξεδιάντροπη προσπάθεια να ολοκληρωθεί το ξαναγράψιμο της ιστορίας, να το επισημοποιεί με κάποιο τρόπο. Αν παριστάνονταν στην παρέλαση στη Μόσχα, στην περίπτωση αυτή, θα αναγνώριζαν τον αποφασιστικό ρόλο της Σοβιετικής Ένωσης, γεγονός που ήταν πάντα η περίπτωση μέχρι σήμερα.

Τώρα, όμως, η νέα παγκόσμια τάξη δεν μπορεί να το ανεχθεί. Και οι χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ευρώπης, πρέπει να ευθυγραμμιστούν.

Και μπαίνουμε σε ένα παράξενο κόσμο, τόσο εικονικό όσο και πραγματικό, όπου οι Ηνωμένες Πολιτείες φέρονται να έχουν κερδίσει τον πόλεμο.

Όχι από μόνες τους, δηλαδή όχι όλο, αλλά με τη βοήθεια των Ευρωπαίων, ακόμα και των στρατιωτών της UPA αν χρειαστεί, δεν πειράζει, γιατί αυτό οφείλεται κυρίως στην πολεμική προσπάθεια των ΗΠΑ.

Τελεία, η συζήτηση τελείωσε, αν πράγματι έλαβε χώρα. Και γι 'αυτό δεν πρέπει να παραστεί κανείς στην παρέλαση στη Μόσχα, επειδή, τελικά, αμφισβητείται αν η Ρωσία ήταν σύμμαχος.

Και η τακτική έπιασε, επειδή η Ευρώπη για ακόμη μια φορά διπλώνεται ενώπιον του δράστη, και πάλι παραδίδει τα όπλα παρά να πολεμίσει.

Μια τελευταία λεπτομέρεια: στη Ρωσία ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος ονομάζεται Μεγάλος Πατριωτικός Πόλεμος, επειδή όλος ο λαός σηκώθηκε εναντίον του επιτιθέμενου Ναζί, επειδή ήταν απαράδεκτο να χάσει τη γη του, την πατρίδα του. Επειδή δεν περίμενε άλλους να έρθουν να τον απελευθερώσουν, δεν διαπραγματευόταν την διατήρηση των ιστορικών μνημείων με τιμή να παραιτηθούν οι ίδιοι οι κάτοικοι.

Υπέφεραν, αλλά στάθηκαν όρθιοι. Και σήμερα είναι όρθιοι.

Σε τι είδος κόσμο θέλετε να ζήσετε;

Karine Bechet-Golovko

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top