GuidePedia

0

Ήταν η σειρά των Αμερικανών να απαντήσουν στις πρόσφατες αβροφροσύνες Πούτιν, μέσω της αναπληρώτριας υπουργού Εξωτερικών Βικτώρια Νούλαντ, η οποία δήλωσε πως ΗΠΑ και Ρωσία δεν πρέπει αν ξεχνούν αυτά που τις ενώνουν και πως, αν εργαστούν από κοινού, θα προσφέρουν εξαιρετικές υπηρεσίες στην παγκόσμια ασφάλεια.
Επίσης, είπε πως πρέπει να προσπαθήσουν να ξεπεράσουν τις τωρινές διαφωνίες τους, όπως χαρακτήρισε την σύγκρουση των δύο δυνάμεων για την Ουκρανία. «Είναι σημαντικό για εμάς, Αμερικάνους και Ρώσους, να θυμόμαστε τι μας ενώνει», είπε η Νούλαντ σε τελετή στο στρατιωτικό κοιμητήριο του Άρλινγκτον, μιλώντας για το «πνεύμα του Έλβα».
Στις 25 Απριλίου του 1945 Αμερικανοί και Σοβιετικοί είχαν συναντηθεί στον ποταμό Έλβα, έχοντας κατορθώσει να διχοτομήσουν τη ναζιστική Γερμανία. Τόνισε μάλιστα πως ΗΠΑ και Ρωσία πιστεύουν, αμφότερες, βαθιά, στην ειρήνη!
«Είναι μια σημαντική ημέρα σήμερα και πρέπει να την θυμόμαστε, για τις κοινές μας προσπάθειες και τις κοινές μας θυσίες. Είναι ένα σημαντικό γεγονός που τιμά τις κοινές προσπάθειες για έναν ειρηνικό κόσμο», δήλωσε η Αμερικανίδα υπουργός.

Στην τελετή παραβρέθηκε και ο πρέσβης της Ρωσίας στις ΗΠΑ Σεργκέι Κισλιάκ. «Είμαι ευτυχής που οι Αμερικανοί μας φίλοι τιμούν σήμερα την εκδήλωση αυτή, παρά τις δυσκολίες που μπορεί να υπάρχουν στις σχέσεις μας», είπε ο Ρώσος πρέσβης.
«Είναι μεγάλη μου τιμή να είμαι σήμερα μαζί με τον φίλο μου Ρώσο πρέσβη και να τιμούμε μαζί τις θυσίες των Αμερικανών και των Σοβιετικών, στους οποίους περιλαμβάνονται Ρώσοι, Λευκορώσοι και Ουκρανοί», ανταπάντησε η Νούλαντ. «Μαζί με τους συμμάχους μας επιτύχαμε τη νίκη και σήμερα τιμούμε τους Σοβιετικούς και τους Αμερικανούς στρατιώτες που πολέμησαν μαζί, σε όλα τα μέτωπα», ανταπάντησε ο Ρώσος πρέσβης.
Η όλη σκηνοθεσία υποδεικνύει πως οι ΗΠΑ και Ρωσία φαίνονται να έχουν επιτύχει ή τουλάχιστον βρίσκονται κοντά στο να επιτύχουν, την επαναπροσέγγιση συμπεριφερόμενες, αμφότερες οι δυνάμεις, με ρεαλισμό.
Με την ευκαιρία να θυμίσουμε ό,τι επισημαίναμε στους αφελείς εν Ελλάδι, μετά τις επισκέψεις κυβερνητικών στη Μόσχα και τις υπερβολικές προσδοκίες που καλλιεργήθηκαν:
Η Μόσχα δεν πρόκειται να συγκρουστεί για τα μάτια της Αθήνας με την Ουάσιγκτον ή τις Βρυξέλλες. Στο «κύμα» πάνω πρέπει να ανεβούμε και να αξιοποιήσουμε τις καλές σχέσεις που έχει η Ελλάδα και με τις δυο πλευρές, ο Κοτζιάς φαίνεται να τα έχει «πιάσει» το θέμα πάντως…

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top