GuidePedia

0

Ανώτεροι Αμερικανοί και Τούρκοι αξιωματούχοι συζήτησαν τρόπους ενίσχυσης της συνεργασίας τους στον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους, ανακοίνωσε η αμερικανική πρεσβεία στην Άγκυρα. Στην ανακοίνωσή της, η πρεσβεία αναφέρει πως οι ΗΠΑ δεν θεωρούν πως υπάρχει θέση για τον Άσαντ στη μελλοντική Συρία.
Ο ειδικός απεσταλμένος του Αμερικανού προέδρου, στρατηγός Τζον Άλεν και ο αναπληρωτής πρέσβης Μπρετ Μακγκούρκ συναντήθηκαν με τον Τούρκο υφυπουργό Εξωτερικών Φεριντούν Σινιρλίογλου, αναφέρει η ανακοίνωση, σημειώνοντας πως οι συνομιλίες υπήρξαν εποικοδομητικές.
Ο στρατηγός Άλεν χαιρέτησε την τουρκική υποστήριξη στο πρόγραμμα εκπαίδευσης των Σύριων αντικαθεστωτικών μαχητών και την τουρκική προσπάθεια περιορισμού του ρεύματος εθελοντών προς τους τζιχαντιστές. Οι Αμερικανοί ευχαρίστησαν επίσης την Τουρκία, για τη μεγαλοψυχία της να φιλοξενεί πρόσφυγες από την Συρία και το Ιράκ.

«Ο στρατηγός Άλεν τόνισε πως η θέση των ΗΠΑ έναντι του Άσαντ δεν έχει αλλάξει. Οι ΗΠΑ θεωρούν πως το καθεστώς στερείται νομιμοποίησης και πως εξαιτίας κινήσεών του ανδρώθηκε το Ισλαμικό Κράτος και άλλες τρομοκρατικές ομάδες. Οι ΗΠΑ επίσης εξακολουθούν να αναζητούν πολιτική λύση, μέσω διαπραγματεύσεων, στην οποία όμως δεν υπάρχει θέση για τον Άσαντ», καταλήγει η ανακοίνωση, η οποία είναι κομμένη και ραμμένη στις θελήσεις της Τουρκίας.
Οι Αμερικανοί, μετά την σφοδρή τουρκική αντίδραση στις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Κέρι και του επικεφαλής της CIΑ Μπρέναν, προσπαθούν να χρυσώσουν το χάπι για την Τουρκία, ακολουθώντας όμως μια επαμφοτερίζουσα πολιτική (επικοινωνιακά είναι σαφέστατα «δουλική»), ανάρμοστη για τη θέση τους στον κόσμο.


Φαίνεται ότι οι ΗΠΑ «τα δίνουν όλα» με στόχο να απομακρύνουν την Τουρκία από το ενεργειακό «φλερτάρισμα» του Ρώσου ηγέτη, Βλαντιμίρ Πούτιν. Όλως τυχαίως, προφανώς, η ειδησεογραφία καταγράφει από χθες τις σημαντικές δυσκολίες που έχουν ανακύψει στη διαπραγμάτευση Ρώσων και Τούρκων για τα ενεργειακά, που δυσχεραίνουν την υλοποίηση των σχεδίων κατασκευής του αγωγού Turkish Stream που θα ενέπλεκε και την Ελλάδα.
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top