GuidePedia

0

Η «ώσμωση» Βαλκανίων και Μέσης Ανατολής και ειδικότερα σε θέματα ασφάλειας, συνεχίζεται με νεότερα στοιχεία που προέρχονται από τις Αρχές της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης αλλά και της Αυστρίας που δέχεται άμεσα τις επιπτώσεις.
Του Ιωάννη Μιχαλέτου
ΠΗΓΗ: http://www.rimse.gr/

Η εισαγωγή και το πέρασμα ηρωίνης (και λοιπών οπιούχων) προερχόμενη από το Αφγανιστάν μέσω Βαλκανίων, υπολογίζεται το 2014 ότι ξεπέρασε τα 27 δις. δολάρια σε αξία με την τουρκική και την αλβανική μαφία να γίνονται ολοένα και ισχυρότερες, μαζί με δίκτυα Ισλαμιστών που εδρεύουν στο Σάντζακ της Σερβίας αλλά και τη Βοσνία.
Σ.Σ. (Ασφαλώς τα καθαρά ποσά που διανέμονται στους ανωτέρω είναι πολύ μικρότερα καθότι διεθνή χρηματοοικονομικά συμφέροντα παρακρατούν εν είδει «ξεπλύματος» τη λεόντειο μερίδα.)
Ξεπερνούν τα 4,5 εκατ. κομμάτια τα όπλα που βρίσκονται σε παράνομη διακίνηση σε βαλκανικές χώρες, ενώ οι λιμένες του Δυρραχίου στην Αλβανία, του Μπαρ στο Μαυροβούνιο και τις Ριγιέκα στη Κροατία, αποτελούν μεγάλους πλέον κόμβους στη Μεσόγειο στη διακίνηση λαθραίου οπλισμού με άξονες προς τη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή, εξοπλίζοντας τους Ισλαμιστές αντάρτες.

Αυξάνεται διαρκώς ο αριθμός των προσφύγων και παράνομων μεταναστών που οδεύουν από τα Βαλκάνια προς τη Κεντρική Ευρώπη. Μόνο τα τελευταία 5 έτη, 200.000 άτομα πέρασαν τη Σερβία και την Ουγγαρία προς άλλες χώρες της ΕΕ, ενώ συχνότερο είναι το φαινόμενο εντοπισμού «καραβανιών» σε Αλβανία και το Κόσοβο, Σύρων, Πακιστανών και Αφγανών που διέρχονται από εκεί για να μεταβούν βορειότερα. Αυτό έχει ως συνέπεια την περαιτέρω ενδυνάμωση του οργανωμένου εγκλήματος στην περιοχή που βρίσκει νέες κερδοφόρες προσόδους προς εκμετάλλευση.
Τα συστήματα άτυπης χρηματοδότησης -μεταξύ των άλλων και τρομοκρατικών πράξεων- γνωρίζουν άνθηση στα Βαλκάνια με έμφαση στις Δυτικές περιοχές, με την εγκαθίδρυση ενός καλά δομημένου συστήματος «Χαβάλα» που είναι σε απευθείας σύνδεση με τη Μέση Ανατολή, αλλά και τα υπόλοιπα στη Γερμανία, Αυστρία, Βρετανία, Ιταλία και Γαλλία.
Ταυτοχρόνως, το τελευταίο έτος υπάρχει μεγάλη εισροή κεφαλαίων από χώρες του Κόλπου για την αγορά γης στη Βοσνία και ιδιαίτερα στις περιοχές Pazarić, Hadžiæi, Tarčina, Žunovnica, Drozgometa, Osenik, Ilidži, Blažuju.
Στη συντριπτική πλειονότητα οι Άραβες κατά βάση αγοραστές πληρώνουν σε δολάρια και τοις μετρητοίς χωρίς καμία απόδειξη πόθεν έσχες, ενώ είναι προφανές ότι δεν επιδιώκουν αποδόσεις ή επενδύσεις γιατί πρόκειται για αγροτικές περιοχές δίχως υποδομές. Επιπλέον μεγαλύτεροι «παίκτες» υπό τη μορφή εταιριών-βιτρινών από το Ντουμπάι εξετάζουν επενδύσεις άνω των 50 εκατ. δολαρίων για τη δημιουργία ξενοδοχείων αποκλειστικά για Μεσανατολίτες πελάτες στη κεντρική Βοσνία.
Υπήκοοι του Κουβέιτ ολοένα και περισσότερο ανοίγουν εταιρίες στη Βοσνία με 232 από αυτές να έχουν λειτουργήσει το 2014, όλες εξυπηρετώντας το σκοπό απόκτησης βίζας και άδειας παραμονής, καθότι δεν έχουν άλλη παραγωγική δραστηριότητα.
Εξαιρετικό ενδιαφέρον έχει ότι οι αγορές γης και ακινήτων λαμβάνουν χώρα σε περιοχές με σερβικούς πληθυσμούς και μάλιστα οι Άραβες πληρώνουν ποσά πολύ μεγαλύτερα από την αγοραία αξία προκειμένου να τις αποκτήσουν από τους ντόπιους.
Από την απαρχή της «Αραβικής Άνοιξης», έχουν αυξηθεί οι ιδρύσεις εταιρειών – βιτρινών από υπηκόους κρατών του Κόλπου σε Λιχτενστάιν, Αυστρία και Βοσνία, με παράλληλες μεγάλες τριγωνικές συναλλαγές μεταξύ των τριών αυτών κρατών όπως και μεταφορές κεφαλαίων εκατέρωθεν.
Πρόσφατη έρευνα του αυστριακού Τύπου βεβαιώνει, ότι το ξέπλυμα χρήματος προερχόμενο κατά βάση από διεθνείς οργανωμένες εγκληματικές δραστηριότητες που σχετίζονται με υπηκόους κρατών που αναφέρθηκαν, λαμβάνει χώρα δίχως προβλήματα και με αυξανόμενη ένταση στις προαναφερόμενες περιοχές.
Για όλα τα ανωτέρω έχουν ξεκινήσει έρευνες από υπηρεσίες ασφαλείας ευρωπαϊκών και βαλκανικών χωρών, αλλά με χαρακτηριστική αδιαφορία μιας… καθόλα ενδιαφερόμενης «Δύναμης».

Παραπλήσια φαινόμενα παρατηρούνται σε όλα τα Δυτικά Βαλκάνια και θα αποτελέσουν μέρος έρευνας που θα παρουσιαστεί εν ευθέτω χρόνω.
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top