GuidePedia

0

Γιατί οι ΗΠΑ εμφανίζονται όλο και πιο “επιθετικές” προς την Γερμανία, προσπαθώντας να την κάνουν να αλλάξει “ρότα” στο “ευρωπαϊκό καράβι” που πάει ολοταχώς για τα βράχια;

Ο Πρόεδρος Ομπάμα έδωσε εντολή στον υπουργό Οιοκονομικών του Τ. Λιου,να μιλήσει στο τηλέφωνο τόσο με τον Σόιμπλε όσο και με τoν Ντάισελμπλουμ και τον Βαρουφάκη, ζητώντας συμφωνία ώστε να αποφευχθεί η κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας, σύμφωνα με την Wall Street Journal.

«Αμερικανοί αξιωματούχοι είναι όλο και πιο ανήσυχοι ότι η ελληνική κρίση θα μπορούσε να επιστρέψει την ευρωζώνη πίσω στην ύφεση για τρίτη φορά από τότε που άρχισε η παγκόσμια κρίση» αναφέρει δημοσίευμα της Wall Street Journal, στο οποίο επίσης επισημαίνεται ότι ανησυχούν μήπως μια γενικότερη κρίση στην ευρωζώνη θα μπορούσε να επηρεάσει σε «μεγάλο βαθμό» την αμερικανική και παγκόσμια οικονομία.

Όπως σημειώνεται, η Ουάσιγκτον ζητά από τους Ευρωπαίους ηγέτες «να κινηθούν επιθετικά για να αποφευχθεί η κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας».

Πόσο πιο καθαρά να πουν οι ΗΠΑ ότι δεν πρέπει οι Γερμανοί να επιτρέψουν την ελληνική απομόνωση και κατάρρευση;

Οι αμερικανοί προφανώς δεν είναι τόσο “εξωστρεφείς” από άκρατο χωρίς λόγο. Αησυχούν πρωτίστως για τα δικά τους συμφέροντα. Η επιστροφή στην ύφεση για την ευρωζώνη είναι κίνδυνος και για την αμερικανική οικονομία. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Η Ελλάδα δεν μπορεί να “κατεβάσει ρολά” επειδή Μέρκελ και Σόϊμπλε έχουν εμμονές.

Η γεωπολιτική σημασία της Ελλάδας αυτή τη στιγμή είναι σημαντική για τις ΗΠΑ. Δεν επιθυμούν μια “μαύρη τρύπα” στο χάρτη αλλά μια χώρα που να λειτουργεί και να παρέχει ασφάλεια υλοποίησης αμεραικανικών σχεδιασμών . Η Σούδα είναι σημείο κλειδί για την στρατιωτική αμερικανική μηχανή. Κι οχι μόνο η Σούδα.

Τους τελευταίους μήνες η ελληνοαμερικανική συνεργασία σε αμυντικό επίπεδο είναι έντονη. Μαζικές προσγειώσεις μαχητικών αεροσκαφών στην Σούδα και το ενδεχόμενο μεταστάθμευσης αμερικανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών στην Σούδα ή στο Καστέλι, είναι δύο από τα πολλά γεγονότα που εξηγούν τις ανακοινώσεις του Πενταγώνου μετά από τις επισκέψεις Αβραμόπουλου στις οποίες γινόταν λόγος για "αμερικανική ευγνωμοσύνη" για την Σούδα.
Δεν είμαστε το κέντρο του κόσμου,αλλά είμασταν πάντα εξαιρετικά χρήσιμοι ως πολύτιμοι. Ποτέ δεν το εκμεταλλευθήκαμε.

Το γεγονός ότι επί πέντε χρόνια κανείς όχι μόνο δεν επισήμαινε την γεωπολιτική αξία μας αλλά αντιθέτως σχεδόν όλοι προσπαθούσαν να μας πείσουν ότι “κανείς δεν ασχολείται μαζί μας”, είναι ένα από τα πολλά ύποπτα που κάποια στιγμη θα πρέπει να διερευνηθεί.

Η αμερικανική πίεση συνεπώς είναι απολύτως λογική. Λογικό θα είναι να την εκμεταλλευθούμε όσο το δυνατόν περισσότερο.

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top