GuidePedia

0

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έδωσε στην Τουρκία τη βαλβίδα αερίου για την Ευρώπη. Αυτό είπε σε μια συνέντευξη το Σάββατο ο επικεφαλής της ρωσικής Gazprom Αλεξέι Μίλερ, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου εάν «έχασε η Βουλγαρία και η Τουρκία κέρδισε με την αλλαγή της διαδρομής του αγωγού South Stream».

«...μέσω της Βουλγαρίας η διαμετακόμιση από 18 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου προς την Τουρκία, την πΓΔΜ και την Ελλάδα. Με το έργο του αγωγού φυσικού αερίου στην Τουρκία, όλες οι ποσότητες αυτές θα περάσουν στην Τουρκία, και όχι στην Βουλγαρία» - λέει ο Ρώσος αξιωματούχος.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει μόλις παρουσιάσει την τουρκική βαλβίδα αερίου. Και νομίζω ότι η Τουρκία θα μπορούσε να επωφεληθεί από αυτό στο πλαίσιο του διαλόγου με την Ευρώπη. Λοιπόν, πήραμε ένα νέο στρατηγικό εταίρο στην επιχείρηση φυσικού αερίου - Τουρκία,» είπε ο Μίλερ.

«Η Τουρκία έχει μετατραπεί σε χώρα διέλευσης, μέσω του εδάφους της θα πρέπει να διέρχονται πάνω από 50 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ρωσικού φυσικού αερίου, και αυτό είναι χωρίς αμφιβολία βελτίωση της γεωπολιτικής θέσης της Τουρκίας στην περιοχή. Η Τουρκία, στην πραγματικότητα γίνεται το ίδιο κέντρο διανομής όπως η Γερμανία προς τα βόρεια της Ευρώπης» - είπε ο πρόεδρος του ρωσικού μονοπωλίου φυσικού αερίου.

Παρά την αναστολή του έργου South Stream διπλωμάτες της ΕΕ και των ΗΠΑ ανέφερεαν ότι δεν αναμένονται ελλείψεις στον ενεργειακό εφοδιασμό. Η αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων έχει ήδη αρχίσει.

Αμερικανικοί και διπλωμάτες της ΕΕ συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες την Τετάρτη στο Συμβούλιο Ενέργειας της ΕΕ και των Ηνωμένων Πολιτειών. Το Συμβούλιο έλαβε χώρα δύο ημέρες μετά την ανακοίνωση του Βλαντιμίρ Πούτιν να σταματήσει το έργο του αγωγού South Stream μέσω της Μαύρης Θάλασσας, της Βουλγαρίας, της Σερβίας, της Ουγγαρίας, της Σλοβενία και της Αυστρίας.

Τόσο η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι, όσο και ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι, παρακολούθησαν το Συμβούλιο. Και οι δύο πλευρές παρουσίασαν μια κοινή θέση -  την αντίθεσή τους στη ρωσική στρατηγική του ενεργειακού εφοδιασμού, χρησιμοποιώντας τον ως πολιτικό εργαλείο.

Ο αγωγός θα ενίσχυσε την κυριαρχία της Ρωσίας. Αλλά αυτή τη στιγμή χρειαζόμαστε μια διαφοροποίηση των προμηθευτών και των οδών, δήλωσαν οι κορυφαίοι αξιωματούχοι της ΕΕ και των ΗΠΑ μετά τη συνάντηση.

«Ο South Stream δεν ήταν διαθέσιμος για τη διαφοροποίηση, αλλά είναι μια εναλλακτική διαδρομή, αυτό είναι όλο. Παρακάμπτει την Ουκρανία, αλλά είναι το ίδιο αέριο», δήλωσε ένας αξιωματούχος της ΕΕ.

Ο South Stream δεν ήταν ένα σχέδιο που θα υποστήριζε τη διαφοροποίηση, επιβεβαίωσε τα μέσα ενημέρωσης ένας Αμερικανός αξιωματούχος.

Εναλλακτικές λύσεις

Μίλησε για άλλα έργα στην περιοχή της Βαλτικής Θάλασσας, η οποία θα πρέπει να αντιγραφεί στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Τόνισε τον τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου (ΥΦΑ) στη Λιθουανία, μια νέα συμφωνία για την σύνδεση φυσικού αερίου μεταξύ της Φινλανδίας και της Εσθονίας, και τον τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου στο Ελσίνκι και Ταλίν.

Το υγροποιημένο φυσικό αέριο δεν μεταφέρεται μέσω αγωγών. Έτσι, θα είναι μια εναλλακτική λύση για το φυσικό αέριο. Οι παραγωγοί υγροποιημένου φυσικού αερίου θα είναι η εναλλακτική λύση για τη Ρωσία.

«[Η Βαλτική] είναι ένα καλό παράδειγμα μιας περιοχής που εξαρτάται ως ενεργειακό νησί, και έχει πλέον μετατραπεί σε μια από τις πιο διαφοροποιημένε περιοχές. Δεν είναι ακόμη, αλλά είναι σίγουρα σε καλό δρόμο», δήλωσε ο Αμερικανός.

Η Ρωσία το 2009 σταμάτησε την παροχή φυσικού αερίου στην Ουκρανία και έτσι προκάλεσε συμφόρηση στην ΕΕ. Από τότε, η ενεργειακή ασφάλεια είναι ένα καυτό θέμα. Από την κλιμάκωση της κρίσης Ουκρανία αυτό αποτελεί προτεραιότητα για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, διότι αποδεικνύει την εξάρτηση της ΕΕ από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Ο Πούτιν έδειξε την ΕΕ ως υπεύθυνη για την αποτυχία του σχεδίου. Η Βουλγαρία τέθηκε υπό την πίεση της Επιτροπής. Το σχέδιο παραβίαζε κατά την άποψη της Επιτροπής τη νομοθεσία της ΕΕ για τις δημόσιες συμβάσεις.

Λόγω της πίεσης από τις Βρυξέλλες, η βουλγαρική κυβέρνηση είχε αναστείλει ήδη από τον Ιούνιο τις προετοιμασίες για την κατασκευή του βουλγαρικού τμήματος του αγωγού. Η εικασία του Πούτιν είναι ορθή: Ο South Stream έχει αποτύχει λόγω της Ευρώπης. Θα μπορούσε, ωστόσο, να υπάρχει ένας δεύτερος λόγος για το τέλος του South Stream: η τιμή του πετρελαίου. Αν διατηρηθεί η πτώση των τιμών στο πετρέλαιο μακροπρόθεσμα, το έργο θα ήταν οικονομικά άνευ ουσίας.

«Ήμασταν πολύ σαφείς στη στρατηγική μας για τον τομέα της ενέργειας στην ΕΕ όσον αφορά τον South Stream. Το σχέδιο αυτό θα πρέπει να ανασταλεί, ήταν η θέση μας, καθώς επίσης και να αναθεωρηθεί όσον αφορά την ενεργειακή ασφάλεια», δήλωσε ένας αξιωματούχος της ΕΕ.

Χώρες όπως η Βουλγαρία και η Σερβία απαιτούν αποζημιώσεις. Το θέμα αυτό δεν συζητήθηκε κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου.

Τουρκία

Η διακοπή του έργου του αγωγού South Stream λέγεται ότι τώρα αναδεικνύει την Τουρκία ως ένα κέντρο για την προμήθεια φυσικού αερίου. Η Ρωσία και η Τουρκία συμφώνησαν σε μια προσωρινή συμφωνία για να ξεκινήσουν έναν εναλλακτικό αγωγό. Αυτός θα πρέπει να καταλήξει σε ένα κομβικό σημείο για τη διανομή του φυσικού αερίου, κοντά στα ελληνικά σύνορα.

Ο κόμβος φυσικού αερίου θα μπορούσε να καλύψει την ζήτηση της ΕΕ, δήλωσε ο Πούτιν σε συνέντευξη Τύπου. Η Τουρκία αγοράζει το 60% του φυσικού αερίου της από τη Ρωσία.

«Δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε πολύ στενά με την Τουρκία», δήλωσε ένας αξιωματούχος της ΕΕ. «Η Τουρκία μπορεί να διαφοροποιήσει τόσο τη διαδρομή, όσο και την προσφορά στην αγορά ενέργειας της ΕΕ. Θα είναι στην ημερήσια διάταξη σε μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη βάση».

Η Τουρκία θα μπορούσε επίσης να μεταφέρει πετρέλαιο και φυσικό αέριο από τη Μεσόγειο Θάλασσα, την Κασπία Θάλασσα και το Ιράκ, δήλωσαν οι αξιωματούχοι της ΕΕ και των ΗΠΑ.

«Η Τουρκία είναι, από την άποψη της διαμετακόμισης, ζωτικής σημασίας», δήλωσε ένας αξιωματούχος της ΕΕ. Μια νέα ενεργειακή στρατηγική για την χώρα θα αναπτυχθεί μέσα στους επόμενους μήνες.

Ένωσης Ενέργειας

Στις αρχές της εβδομάδας ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ) σε μια έκθεσή του ανέφερε ότι η Ευρώπη θα εξακολουθήσει να εξαρτάται από το ρωσικό φυσικό αέριο στο «εγγύς μέλλον».

Η ανάλυσή είναι πολύτιμη, αλλά η ΕΕ είναι υπεύθυνη για την κατάρτιση νέων πολιτικών, δήλωσε ένας αξιωματούχος της ΕΕ. Σύμφωνα με τον ίδιο, η ενεργειακή ασφάλεια είναι η κορυφαία προτεραιότητα της Ένωσης της Ενέργειας. Ήταν μια απαραίτητη προϋπόθεση για την Ενεργειακή Ένωση.

Όσο το ρωσικό φυσικό αέριο είναι φθηνότερο από τις εναλλακτικές λύσεις, η ΕΕ θα εξαρτάται από αυτό, είπε ένας άλλος αξιωματούχος. Είναι απαραίτητο να φροντιστούν φθηνότερες εναλλακτικές λύσεις. Σε περιόδους ελλείψεων στον εφοδιασμό πρέπει επίσης να εξασφαλιστούν εναλλακτικές λύσεις.

Με την πρώτη ματιά, το τέλος για το South Stream αποτελεί μια ήττα για τον Πούτιν: Η Ουκρανία είναι μια χώρα διέλευσης για τη Ρωσία, προς το παρόν δεν μπορεί να περιθωριοποιεί. Η Βουλγαρία έχει αποφασίσει κατά των δικών της οικονομικών συμφερόντων για μια ευρωπαϊκή πορεία. Η Ευρώπη μπορεί να αποδείξει την ενότητά της. Και τελευταίο αλλά όχι λιγότερο σημαντικό, το τέλος του αγωγού είναι ένα σημάδι της μεροληψίας στη ρωσική οικονομία: η περίπτωση των χαμηλών τιμών του πετρελαίου - η χώρα δεν είναι σε θέση να επενδύσει.

Νίκη ή ήττα;

Βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα η Ευρώπη εξαρτάται από το ρωσικό φυσικό αέριο. Ο South Stream δεν θα είχε αυξήσει αυτή την εξάρτησή της.

Αρχές Νοεμβρίου, η Ρωσία και η Κίνα συμφώνησαν για την προμήθεια επιπλέον ποσοτήτων φυσικού αερίου στη Λαϊκή Δημοκρατία. Επίσης, η Ρωσία θέλει να παραδώσει περισσότερο φυσικό αέριο στην Τουρκία, ο νέος αγωγός είναι να καταστήσει αυτό δυνατό.

Ο Αλεξάντερ Λίμπμαν από το γερμανικό ινστιτούτο Stiftung Wissenschaft und Politik in Berlin δεν πιστεύει ότι ο ενεργειακός εφοδιασμός της Ευρώπης απειλείται. Το τέλος του South Stream ήταν μια συμβολική απόφαση. «Η Ευρώπη εξαρτάται από το ρωσικό φυσικό αέριο, αλλά η Ρωσία δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά να κόψει την παροχή - αλληεξάρτηση».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αντέδρασε με επιδεικτική νηφάλια μετά την εμφάνιση του Πούτιν την περασμένη Δευτέρα. Η επόμενη συνάντηση για τον South Stream με τις σχετικές χώρες της ΕΕ θα πραγματοποιηθεί στις 9 Δεκεμβρίου, δήλωσε ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μάροζ Σέφτσοβιτς. Εκεί θα συζητηθεί η «νέα εξέλιξη».

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top