GuidePedia

0

Η απόσυρση του τουρκικού σεισμογραφικού σκάφους «Μπαρμπαρός» από την κυπριακή ΑΟΖ θα σηματοδοτήσει και την αποκλιμάκωση της έντασης στην περιοχή.

ΝΙΚΟΣ ΣΤΕΛΓΙΑΣ

Παρά τα μεγάλα προβλήματα τα οποία παρατηρούνται το τελευταίο διάστημα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, η τουρκική κυβέρνηση εξακολουθεί να αποδίδει μεγάλη σημασία στον ελληνοτουρκικό διάλογο. Η κυβέρνηση Νταβούτογλου παρουσιάζει αυξημένο ενδιαφέρον και διάθεση για την ανάπτυξη των εμπορικών και πολιτισμικών επαφών και συναλλαγών των δύο χωρών. Η ένταση στην Κύπρο και στο Αιγαίο δεν πρέπει να επισκιάσει αυτόν τον στόχο. Αυτό το μήνυμα μετέφερε ο Τούρκος πρωθυπουργός στην ελληνική πρωτεύουσα.

Μόλις λίγους μήνες μετά την ανάδειξή του στο δεύτερο υψηλόβαθμο πολιτικό αξίωμα της χώρας του, ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου επισκέφθηκε την Αθήνα, ενώ, λίγο πριν, ο αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος, είχε επισκεφθεί την Τουρκία. Αναλύοντας αυτήν την κινητικότητα, πηγή από τον στενό κύκλο του κ. Νταβούτογλου μοιράζεται μαζί μας μια σημαντική πτυχή των ελληνοτουρκικών σχέσεων: «Η επίσκεψη του κ. Βενιζέλου και το ταξίδι του πρωθυπουργού στην Αθήνα έδειξε πως οι δύο πλευρές συμφωνούν ότι διαφωνούν σε πολλά ζητήματα. Το Κυπριακό, οι εξελίξεις στο Αιγαίο, το ζήτημα της Θεολογικής Σχολής και της μειονότητας της Δυτικής Θράκης εξακολουθούν να προκαλούν μεγάλα προβλήματα και αναταράξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις». Σύμφωνα με την πηγή της «Κ», παρά τα προβλήματα αυτά, η Αγκυρα πιστεύει ότι υπάρχουν όλες οι καλές προϋποθέσεις για να αναπτυχθεί ο ελληνοτουρκικός διάλογος στα πεδία του εμπορίου, του τουρισμού και του πολιτισμού.

Ως γνωστόν, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αξιοσημείωτη αύξηση στις εμπορικές συναλλαγές των δύο χωρών. Την ίδια περίοδο, εκατομμύρια Τούρκοι πολίτες επισκέφθηκαν την Ελλάδα. Παράλληλα, χιλιάδες Ελληνες πολίτες, φοιτητές και επιχειρηματίες, βρήκαν καταφύγιο από την ελληνική οικονομική κρίση στη γειτονική χώρα. Οι πληροφορίες της «Κ» από την τουρκική πρωτεύουσα αναφέρουν ότι αυτές οι εξελίξεις δεν περνούν απαρατήρητες στην άλλη όχθη του Αιγαίου. Η τουρκική πλευρά θεωρεί ότι η Ελλάδα τηρεί όλες τις προϋποθέσεις για να συνδέσει το αναδυόμενο τουρκικό κεφάλαιο με τις δυτικές αγορές. Την ίδια στιγμή, οι πολιτισμικές συναλλαγές των δύο χωρών μπορούν να αναπτύξουν μια νέα δυναμική, η οποία θα συμβάλει σταδιακά στην εξομάλυνση των διμερών σχέσεων.

ΗΠΑ και Δύση

Η συγκρατημένη αισιοδοξία της Αγκυρας για το μέλλον των ελληνοτουρκικών σχέσεων σχετίζεται άμεσα με τη στρατηγική που ακολουθούν οι ΗΠΑ και η Δύση στην περιοχή μας. Πρόσφατα, η «Κ» ενημέρωνε τους αναγνώστες της ότι στο πλαίσιο της πρόσφατης επίσκεψης του Αμερικανού αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν στην Κωνσταντινούπολη, η αμερικανική πλευρά μετέφερε στην τουρκική κυβέρνηση ένα σημαντικό μήνυμα: «Σε μια περίοδο που η Ανατολική Μεσόγειος αντιμετωπίζει μεγάλες κρίσεις σε πολλά μέτωπα, οι χώρες μας δεν έχουν την πολυτέλεια να σπαταλήσουν πολύτιμο χρόνο για τους διαξιφισμούς της Ελλάδας και της Τουρκίας στην Κύπρο και στο Αιγαίο». Η Αγκυρα αποδίδει ιδιαίτερη σημασία σε αυτό το μήνυμα και επιθυμεί να δείξει στην Ουάσιγκτον ότι η ίδια δεν είναι η πλευρά η οποία τεντώνει το σκοινί στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και στο Κυπριακό.

Παρά το αισιόδοξο μοτίβο της, η νέα στρατηγική της Αγκυρας δεν υποβαθμίζει τη σημασία των προβλημάτων στα ελληνοτουρκικά. Αλλωστε, τα συγκεκριμένα προβλήματα και κυρίως οι εξελίξεις στην Κύπρο έκαναν αισθητή την παρουσία τους για μία ακόμη φορά στις επαφές του κ. Νταβούτογλου με την ελληνική κυβέρνηση. Αναφερόμενη σε αυτήν την εξέλιξη, τουρκική δημοσιογραφική πηγή, η οποία παρακολουθεί από κοντά τα ελληνοτουρκικά, κάνει χαρακτηριστικά λόγο για «ελληνοτουρκικό διάλογο δύο ταχυτήτων». Από τη μια, η Αγκυρα καταβάλλει προσπάθειες για την ανάπτυξη του ελληνοτουρκικού διαλόγου. Από την άλλη, ακολουθεί μια στρατηγική ελεγχόμενης έντασης στο Κυπριακό και στο Αιγαίο για να πιέσει την Αθήνα.

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top