GuidePedia

0

Παράλληλα με την πρόταση του ΟΗΕ για την επίτευξη τοπικής εκεχειρίας στο Χαλέπι, ώστε να αποφευχθεί κατάληψη της πόλης από το Ισλαμικό Κράτος, η Ρωσία και η Αίγυπτος προετοιμάζουν επαφές μεταξύ του καθεστώτος και των αντικαθεστωτικών, με την ελπίδα επίτευξης συμφωνίας για τον σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης, η οποία θα στρέψει όλες τις δυνάμεις της Συρίας κατά των ισλαμιστών τρομοκρατών.
Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει το «http://english.al-akhbar.com/», θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως η Ρωσία θα προσκαλέσει τις δύο πλευρές για συνομιλίες στη Μόσχα, αντί της Γενεύης, όπου ήδη διεξάγονται, άκαρπες, συνομιλίες. Στον καταρτισμό του όλου σχεδίου μετέχει φυσικά η Ρωσία, η Αίγυπτος, αλλά και ο ΟΗΕ, μέσω του ειδικού απεσταλμένου του για την Συρία, Σταφάν ντε Μιστούρα.
Της συριακής αντιπροσωπείας αναμένεται να ηγείται ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ουαλίντ Μουαλέμ. Από την πλευρά της αντιπολίτευσης θα κληθεί ο επικεφαλής της «Συριακής Εθνικής Συμμαχίας» Αχμέτ Μοάζ αλ Χαντίμπ, ο ηγέτης του «Κόμματος της Λαϊκής Θέλησης» και πρώην πρωθυπουργός της Συρίας, Καντρί Τζαμίλ, αλλά και ο Σαλέχ Μουσλίμ, ο ηγέτης των Κούρδων της Συρίας.
Σύμφωνα με ρωσικές πηγές, που επιβεβαιώνονται από τον ΟΗΕ, η ατζέντα της συνάντησης θα περιλαμβάνει τον σχηματισμό μιας μεταβατικής κυβέρνησης, με τον πρόεδρο Άσαντ όμως να εξακολουθεί να ελέγχει τον στρατό και τις δυνάμεις ασφαλείας. Στην κυβέρνηση αυτή θα μετέχουν εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης, όπως ο Χατίμπ και ο Τζαμίλ. Επικεφαλής της κυβέρνησης θα τεθεί μια φυσιογνωμία που δεν θα προκαλεί καμία από τις δύο πλευρές.

Ρωσία και Αίγυπτος συμφωνούν, ότι ο πόλεμος κατά των ισλαμιστών πρέπει να καταστεί βασική προτεραιότητα όλων στην Συρία. Για να επιτευχθεί όμως αυτό πρέπει να συστρατευθούν όλες οι δυνάμεις στη χώρα αυτή κατά του κοινού εχθρού. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, όλες οι πλευρές συμφωνούν πως η αναχαίτιση των ισλαμιστών πρέπει να επιχειρηθεί άμεσα, ανεξάρτητα από τους βομβαρδισμούς των Αμερικανών και των συμμάχων τους.
Μόσχα και Κάιρο πιστεύουν ότι ο συριακός Στρατός πρέπει να συνεχίσει να υφίσταται, με τη σημερινή του δομή, ώστε να αποτελέσει αποτελεσματική δύναμη κατά των τζιχαντιστών. Στον συριακό Στρατό θα επανενταχθούν και οι ένοπλες δυνάμεις των αντικαθεστωτικών. Μόνο όσοι Σύριοι εντάχθηκαν στο ΙΚ ή το Μέτωπο αλ Νούσρα δεν θα γίνονται δεκτοί. Ο Άσαντ, πιθανότατα, θα αποδεχτεί την εν λόγω πρόταση. Αυτό που μένει είναι να την αποδεχτεί και το Ιράν.
Επίσης, κρίσιμος παράγοντας είναι το όλο σχέδιο να έχει τη σιωπηρή συναίνεση της Ουάσιγκτον, η οποία θα είχε πλήθος λόγων να μην επιθυμεί να παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στη διευθέτηση αυτή, αφού θα δυσαρεστούσε την Τουρκία, το Ισραήλ, ενδεχομένως και άλλους.
Θα ήταν προτιμότερο για την αμερικανική διπλωματία να εμφανιζόταν απλώς να αποδέχεται μια διευθέτηση που θα σταματούσε τις συγκρούσεις, ενώ στο επίπεδο της ρητορικής θα μπορούσε να συνεχίζει να καλεί για την απομάκρυνση του Άσαντ.

Είναι προφανές όμως, ότι αν δεν δώσει τη συγκατάθεσή της η Ουάσιγκτον, θα είχε τον τρόπο να τορπιλίσει την πρωτοβουλία, εφόσον επηρεάζει πλευρές της σύγκρουσης, ενώ κατά τα φαινόμενα θα διέθετε και συμμάχους σε μια τέτοια προσπάθεια.
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top