GuidePedia

0
Εγκαινιάζεται σήμερα η νέα τριμερής (με το Ισραήλ) στην Αθήνα

ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ
Το πρώτο βήμα για την τριμερή συνεργασία Ελλάδος, Κύπρου και Ισραήλ γίνεται σήμερα με συνάντηση στην Αθήνα σε υπηρεσιακό επίπεδο ενώ η Λευκωσία θέλει να επιταχυνθούν οι συζητήσεις και με τους δυο άξονες( Τελ Αβίβ και Κάιρο), ώστε να υπάρξει αποτέλεσμα. Γι αυτό και επιδιώκεται να πραγματοποιηθούν στο συντομότερο οι επαφές με όλους τους εμπλεκόμενους. Για τη Λευκωσία, αναφέρουν ενημερωμένες πηγές, η λειτουργία των δυο επικαλυπτομένων και συμπληρωματικών τριγωνικών σχημάτων πολίτικης συνεργασίας με Αίγυπτο και Ισραήλ, αποτελούν τη διέξοδο από το ασφυκτικό πρέσινγκ που επιχειρεί να ασκήσει η Τουρκία στην Κύπρο.
Σήμερα, λοιπόν,  θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, τριμερής συνάντηση Ελλάδος, Κύπρου και Ισραήλ, σε επίπεδο Γενικών Διευθυντών των υπουργείων Εξωτερικών των τριών χωρών (Αναστάσιος Μητσιάλης, Αλέκος Ζήνων, Nissim Ben Shitrit). Η σύνοδος αυτή αποτελεί το πρώτο βήμα  θεσμοθέτησης του πλέγματος τριμερούς συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ. Όπως πληροφορούμαστε στην ατζέντα της σημερινής συνάντησης περιλαμβάνονται τα πιο κάτω θέματα:
Πρώτο, συνεργασία των τριών χωρών σε διεθνείς οργανισμούς.
Δεύτερο, συζήτηση των σχέσεων Ισραήλ και Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Τρίτο, το Κυπριακό και το κεφάλαιο Τουρκία (προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ)
Τέταρτο, η κατάσταση στη Μέση Ανατολή.
Πέμπτο, η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. Σε αυτό το θέμα θα συζητηθεί και το κεφάλαιο της ασφάλειας, υπό την ευρεία έννοια του θέματος, περιλαμβάνοντας και τα θέματα της ενέργειας.
Στο επίπεδο της τριμερούς με το Ισραήλ, αν και δεν διαφαίνεται επί του παρόντος αυτό το ενδεχόμενο, δεν αποκλείεται στις 2 Δεκεμβρίου, όταν θα επισκεφθεί ο Πρόεδρος Αναστασιάδης το Τελ Αβίβ, να προσκληθεί και ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Τούτο, βεβαίως, εξαρτάται και από την πορεία των σημερινών συζητήσεων στην Αθήνα και κατά πόσο θα προχωρήσουν σημαντικά.
Με τους Αιγύπτιους, πάντως,  φαίνεται ότι οι συζητήσεις προχωρούν γρηγορότερα και στις 23 Νοεμβρίου, όταν θα επισκεφθεί την Κύπρο ο υπουργός Ενέργειας της Αιγύπτου αναμένεται ότι θα σημειωθούν βήματα προς τα εμπρός. Κυρίως, σε ότι αφορά την προπώληση φυσικού αερίου από την Κύπρο στην Αίγυπτο.
ΚΑΙ ΝΟΜΙΚΑ ΜΕΤΡΑ
Ο ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ της ελληνικής κυβέρνησης και ΥΠΕΞ, Ευάγγελος Βενιζέλος άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο η Ελλάδα και η Κύπρος να αντιδράσουν νομικά απέναντι στην Τουρκία, χωρίς ωστόσο να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες και να είναι διαφωτιστικός.
Περαιτέρω και σε σχέση με τη σύγκληση του Ανωτάτου Συμβουλίου Ελλάδος- Τουρκίας, στις 5 Δεκεμβρίου, ανέφερε ότι καταλύτης για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις  είναι η θετική λύση του Κυπριακού. «Συνεχίζουμε όλες τις επαφές σε όλα τα επίπεδα και στους 58 ερευνητικούς  γύρους. Ποτέ δεν εγκαταλείψαμε το διάλογο με την Τουρκία στο πλαίσιο της  εξωτερικής πολιτικής που έχει διαμορφωθεί τα τελευταία 40 χρόνια», ανέφερε.

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top