GuidePedia

0

Μετά από μια επιδρομή αμερικανικών αεροσκαφών στην περιοχή της Μοσούλης, κυκλοφόρησαν φήμες ότι ο ηγέτης του Ισλαμικού Κράτους Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι σκοτώθηκε ή τραυματίστηκε. Η σιγή του ΙΚ επί του προκειμένου μπορεί να αποτελεί ένδειξη πως πράγματι κάτι συνέβη σε αυτόν.
Του Aymenn Jawad Al-Tamimi
ΠΗΓΗ: http://www.bbc.com/news/
ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ: Παντελής Καρύκας

Το ίδιο όμως είχε γίνει και στην περίπτωση του στελέχους της οργάνωσης Αμπού Μαχμούτ αλ Αντανί, ο οποίος αποδείχτηκε ότι είναι ολοζώντανος, τελικά. Ξαφνικά εμφανίστηκε ένα μήνυμα στο Twitter, του Αντανί, υποτίθεται, όπου ανέφερε πως ο Μπαγκντάντι σύντομα θα είναι καλά. Ο λογαριασμός όμως αποδείχτηκε ψεύτικος.
Θα είχε ενδιαφέρον πάντως να δούμε, τι επιπτώσεις θα είχε ο πιθανός θάνατος του Μπαγκντάντι για το ΙΚ. Η οργάνωση έχει επενδύσει πολύ στην προσωπικότητα του ηγέτη της, ο οποίος έχει ανακηρυχθεί και χαλίφης, δηλαδή προστάτης της «αληθινής πίστης», τον Ιούνιο του 2014. Ο Μπαγκντάντι είναι ο υπεύθυνος και για τη μετονομασία της οργάνωσης από Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ, αρχικά, σε Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και της Λεβαντίνης, κατόπιν και Ισλαμικού Κράτους, τελικά.
Έτσι, ακόμα και η διεκδίκηση του χαρακτηρισμού «κράτος» από το ΙΚ είναι συνδεμένη με τον Μπαγκντάντι. Ο ίδιος και οι υποστηρικτές του επίσης υποστηρίζουν πως η γενιά του κρατά από τον προφήτη Μωάμεθ. Άρα, σε περίπτωση θανάτου του, θα είναι δύσκολο να βρεθεί αντικαταστάτης που να συγκεντρώνει όλα αυτά τα πλεονεκτήματα, για να λάβει τον τίτλο του χαλίφη και να μπορέσει να κρατήσει ενωμένα τα τμήματα του ισλαμικού «κράτους».
Τίποτα δεν δείχνει ότι κάποιο άλλο υψηλόβαθμο στέλεχος της οργάνωσης, ακόμα και από τα μέλη του ανώτατου διοικητικού της συμβούλιου (Σούρα) θα μπορούσε να τον αντικαταστήσει. Αν όλα αυτά ισχύουν το ΙΚ θα βρεθεί σε δύσκολη θέση αν και εφόσον ο Μπαγκντάντι έχει πράγματι εξουδετερωθεί και δεν μπορεί να ορίσει ο ίδιος τον επίδοξο αντικαταστάτη του.

Το ΙΚ δεν είναι άλλωστε μια συμπαγής οργάνωση. Πολλοί φύλαρχοι έχουν ορκιστεί πίστη στο πρόσωπο του Μπαγκντάντι. Αν χαθεί, ποιος θα είναι ο χαλίφης των μουσουλμάνων; Ίσως οι μικρότερες οργανώσεις που συγκροτούν το ΙΚ τραβήξουν τον δικό τους δρόμο, αποδυναμώνοντας το ΙΚ.
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top