GuidePedia

0

H σταθερή πρόοδος του συριακού στρατού στις περιοχές του Χαλεπίου που ελέγχουν οι ένοπλες τρομοκρατικές ομάδες , έχει σημάνει συναγερμό στην Τουρκία. Η “World Tribune” (07/11/14) αποκαλύπτει ότι η Τουρκία ανησυχεί για την τύχη των “ανταρτών” και την ασφαλή υποχώρησή τους! O Nταβούτογλου ισχυρίζεται ότι θα πρέπει να υπάρξει εκεχειρία για να αποσυρθούν με ασφάλεια και γίνει από πλευράς Τουρκίας κάθε προσπάθεια για να ”σωθεί το Χαλέπι” (δηλαδή να διατηρηθεί στα χέρια των Τζιχαντιστών)!

Δ Πορφύρης/Π Σταφυλά

Αξιωματούχοι ανέφεραν στο ειδησεογραφικό ότι “ο συριακός στρατός και η Χεζμπολλά προχωρούν προοδευτικά προς την απελευθέρωση της πολιορκημένης πόλης”. Οι ίδιοι ανέφεραν ότι το “καθεστώς μάλλον σκοπεύει να εξωθήσει από το Χαλέπι τους σουνίτες αντάρτες στο διάστημα των επόμενων εβδομάδων μέσα από μια μεγάλης κλίμακας επιδρομή”.

“Παρατηρούμε τις εξελίξεις στο Χαλέπι με μεγάλη ανησυχία”δήλωσε ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ahmet Davutoglu .

“Αν και η πόλη δεν βρίσκεται στο χείλος της πτώσης , τελεί υπό εξαιρετική πίεση.”

Οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η “Τουρκία διαπραγματεύεται τη λήψη μέτρων για να σώσει το Χαλέπι από μια μαζική επίθεση του Άσσαντ και των Ιρανών συμμάχων του”. Πρόσθεσαν ότι “η Άγκυρα θα στήριζε μια ενδεχόμενη εκεχειρία προκειμένου να αποσυρούν με ασφάλεια οι τουλάχιστον 10,000 ένοπλοι αντάρτες της πόλης”.

Τον Οκτώβριο ο συριακός στρατός κατάφερε να επανακαταλάβει μια στρατηγική περιοχή των ισλαμιστών όπου παρασκεύαζαν και αποθήκευαν οπλισμό.

Στις 4 Νοεμβρίου ο Νταβούτογλου είχε σύσκεψη με τον Γενικό Επιτελάρχη του Στρατού για το ζήτημα του Χαλεπίου. Αργότερα ο Τούρκος Πρωθυπουργός δήλωσε ότι το “συριακό καθεστώς” σκοτώνει μεγάλο αριθμό ανταρτών και πολιτών ρίχνοντας βαρέλια με εκρηκτικά στο βορειοανατολικό Χαλέπι. Στις 6 Νοεμβρίου, τα ίδια επανέλαβε και το δήθεν συριακό (το σπίτι του Ραμί με έδρα το Λονδίνο και φυλασσόμενο από πράκτορες του MI6) παρατηρητήριο της λεγόμενης αντιπολίτευσης που κινεί τα νήματα των ισλαμιστών από την έδρα του Συμβουλίου του στην Κωνσταντινούπολη.

Οι αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν ότι πολλοί αντάρτες λαμβάνουν όπλα και υλικά ανεφοδιασμού από Τουρκία. Εξέφρασαν την ανησυχία τους ότι εάν το Χαλέπι πέσει, τότε θα προκαλέσει μια μαζική εισρροή προσφύγων στην Τουρκία.

“Αν πρόκειται να πέσει το Χαλέπι, τότε εμείς στην Τουρκία θα αντιμετωπίσουμε μια μεγάλη, πολύ σοβαρή και ανησυχητική κρίση λόγω των προσφύγων. Για αυτό θέλουμε μια ουδέτερη ζώνη ασφαλείας”, δήλωσε ο Νταβούτογλου.

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top