GuidePedia

0

Είδατε τι έγινε; Μόλις ο Ομπάμα τράβηξε το αφτί του Ερντογάν, η Τουρκία άνοιξε τον διάδρομο προς το Κομπάνι πριν καν περάσουν 24 ώρες. Και επέτρεψε να πάνε οι Κούρδοι Πεσμεργκά από εκεί στο Κομπάνι για να βοηθήσουν.
Στο μεταξύ, και η Αμερική προέβη σε μεγάλη ενίσχυση σε όπλα από εκεί προς τους αντιστεκόμενους στο Κομπάνι. Όλα αυτά έγιναν μόλις ο Ομπάμα τράβηξε το αφτί του Ερντογάν. Μέσα σε μια στιγμή. Την πρώτη δήλωση σχετικά με το άνοιγμα του διαδρόμου την έκανε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Kerry. Τον ακολούθησε και ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Τσαβούσογλου. Πόσο θαυμάσια και άλλο τόσο θλιβερή είναι αυτή εικόνα. Υπάρχουν πάρα πολλά διδάγματα να αντληθούν απ’ αυτήν. Ειδικά εδώ στην Κύπρο.

Ο Ερντογάν αντιστάθηκε για περίοδο πέραν του ενός μηνός. Δεν άνοιξε τον διάδρομο. Περίμενε να πέσει το Κομπάνι και να σφαγιαστούν οι Κούρδοι. Έβαλε τους Κούρδους αντιστασιακούς στο ίδιο καλάθι με τους βαρβάρους του ISIS. «Είναι και οι δύο τρομοκράτες», είπε. Στις ομιλίες του έλεγε ότι «το Κομπάνι πρόκειται να πέσει οσονούπω». Δεν τήρησε την υπόσχεση που έδωσε στην Αμερική όταν ήταν στη Νέα Υόρκη. Είπε ότι θα λάμβανε μέρος στον συνασπισμό κατά του ISIS, αλλά ξέχασε ή έριξε στα σκουπίδια αυτή του την υπόσχεση όταν επέστρεψε στην Τουρκία. Και πρόβαλε κάποιους όρους για να ενεργοποιηθεί κατά του ISIS. Απαίτησε να είναι ο Άσαντ και όχι το ISIS ο ουσιαστικός στόχος. Επιπλέον, ζήτησε να δημιουργηθεί μια νεκρή ζώνη μέσα στο έδαφος της Συρίας.  Η Αμερική γέλασε και τα προσπέρασε αυτά. Τα απέρριψε. Δεν τα δέχτηκε. Άρχισαν να ακούγονται απόψεις ότι πρέπει να γίνει συνεργασία ακόμα και με τον Άσαντ για να παραγκωνιστεί το ISIS.

Τις προάλλες υπέβαλε το εξής ερώτημα η βρετανική εφημερίδα «Daily Telegraph»: «Πόσο ακόμα μπορεί να αντιστέκεται ο Ερντογάν στις πιέσεις που ασκεί η Αμερική στο θέμα της βοήθειας στο Κομπάνι;». Δεν πέρασε πολύς καιρός από την υποβολή αυτού του ερωτήματος και ο Ερντογάν λύγισε. Και έκανε αυτό που δεν ήθελε να κάνει. Αναγκάστηκε να το κάνει. Άνοιξε αμέσως τον διάδρομο. Αυτή η κατάσταση θεωρείται καθοριστική πλέον για το αποτέλεσμα της κόλασης του πολέμου στο Κομπάνι. Όλος ο κόσμος τώρα παρακολουθεί πώς η Τουρκία, η οποία συμπαρατασσόταν τόσο καιρό με το ISIS κατά των Κούρδων, έχει αναγκαστεί να γονατίσει από τους Αμερικανούς. Σε καμία χώρα δεν έχει απομείνει πλέον έστω και ο παραμικρός σεβασμός για τον Πρόεδρο και τον πρωθυπουργό της Τουρκίας. Πώς θα εξηγήσουν στον λαό και στον κόσμο το άνοιγμα του διαδρόμου τώρα μετά που επέμειναν τόσο καιρό;

Όμως, το ζήτημα δεν θα κλείσει ώς εδώ. Τώρα ουσιαστικά αρχίζει ο μεγάλος κίνδυνος για την Τουρκία. Δεν πρέπει να αναμένεται να χωνέψει τόσο εύκολα το ISIS το άνοιγμα αυτού του διαδρόμου. Θα θεωρεί ότι έχει προδοθεί από την Τουρκία, την οποία έβλεπε ως σύμμαχο μέχρι σήμερα. Θα καίγεται από αισθήματα εκδίκησης. Και αναμφίβολα θα επιχειρήσει να αποβάλει αυτό τον πόνο. Με τρομοκρατικές ενέργειες. Χάρις στον Ερντογάν, η Τουρκία γέμισε με οπαδούς του ISIS απ’ άκρου εις άκρον. Διεξάγουν συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις ελεύθερα. Επιτίθενται κατά όσων τους αντιτίθενται. Η αστυνομία και ο στρατός τους προστατεύουν. Οι τζιχαντιστές του ISIS από το Ιράκ και τη Συρία έρχονται στην Τουρκία για διακοπές. Δεν μπορούμε να ξέρουμε αν έρχονται και στην Κύπρο, αλλά αφού τυγχάνουν προστασίας από το καθεστώς Ερντογάν, γιατί να μην πηγαινοέρχονται ελεύθερα και να μην φιλοξενούνται;

Είδατε πόσο μεγάλη επιρροή έχει η Αμερική πάνω στην Τουρκία; Αν της πει «φύγε από την Κύπρο», θα φύγει απ’ εδώ σαν αρνάκι. Δεν μπορούμε να ξέρουμε τι είπε ο Ομπάμα στον Ερντογάν και πώς τον έκανε να παραδοθεί αμέσως. Αλλά τόσος είναι ο λεονταρισμός εκείνου που θεωρεί τον εαυτό του λιοντάρι!

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top