GuidePedia

0


23-10-2014
Πριν από δύο εβδομάδες, η ειρηνευτική διαδικασία για την επίλυση του Κουρδικού προβλήματος στην Τουρκία βρισκόταν στο χείλος της κατάρρευσης. Κούρδοι διαδηλωτές συγκρούονταν βίαια με αστυνομικές δυνάμεις και φανατικούς ισλαμιστές σε 22 τουρκικές πόλεις, οργισμένοι με την απραξία της κυβέρνησης Ερντογάν-Νταβούτογλου απέναντι στην επαπειλούμενη σφαγή των ομοεθνών τους από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού κράτους στη μεθοριακή, συριακή πόλη Κομπάνι. Οι ταραχές άφησαν πίσω τους 34 νεκρούς, ενώ ο φυλακισμένος ηγέτης του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (ΡΚΚ) έθεσε ως καταληκτική ημερομηνία για την αποσαφήνιση της πολιτικής της Αγκυρας την 15η Οκτωβρίου, υπό την απειλή της επιστροφής στον ένοπλο αγώνα. Η κατάσταση επιδεινώθηκε ακόμη περισσότερο λίγα εικοσιτετράωρα αργότερα, όταν η τουρκική αεροπορία βομβάρδισε θέσεις του ΡΚΚ στο βόρειο Ιράκ, για να κατηγορηθεί από τους Κούρδους αυτονομιστές ότι παραβίασε την κατάπαυση του πυρός, η οποία σε μεγάλο βαθμό τηρείται από τον Μάρτιο του 2013.

Σε πείσμα των δυσοίωνων αυτών εξελίξεων, ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν εμφανίστηκε χθες αισιόδοξος για τις προοπτικές της πολιτικής επίλυσης του Κουρδικού. «Οι ελπίδες μου για την επιτυχή ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας έχουν ενισχυθεί» σημειώνει ο Οτσαλάν σε μήνυμά του από τη φυλακή της νήσου Ιμραλί. «Από τις 15 Οκτωβρίου, εισήλθαμε σε μια νέα φάση, αναφορικά με το δημοκρατικό μέλλον της Τουρκίας» προστίθεται στο ίδιο μήνυμα, που δόθηκε στη δημοσιότητα από την αντιπροσωπεία του νόμιμου, φιλοκουρδικού κόμματος HDP, η οποία τον επισκέφθηκε πρόσφατα στο κελί του.

Η τοποθέτηση αυτή δεν εξέπληξε όσους παρακολουθούν τις θυελλώδεις πολιτικές εξελίξεις στο εσωτερικό της Τουρκίας, με φόντο τη φονική αναμέτρηση Κούρδων και τζιχαντιστών πολύ κοντά στα σύνορά της με τη Συρία και το Ιράκ. Στην κορύφωση της κουρδικής εξέγερσης, προ δεκαπενθημέρου, ο Οτσαλάν είχε παρέμβει πυροσβεστικά, καλώντας τους ομοεθνείς του να μην παρασυρθούν από «προβοκάτσιες», οι οποίες θα μπορούσαν να αποφέρουν μοιραίο πλήγμα στην ειρηνευτική διαδικασία. Η παρέμβαση αυτή συνέβαλε αποφασιστικά στην απότομη αποκλιμάκωση των κινητοποιήσεων, δεν έπεισε όμως το σύνολο των στελεχών του ΡΚΚ, ιδιαίτερα δε τους στρατιωτικούς διοικητές του, στο βόρειο Ιράκ. Ενας εξ αυτών, ο Τσεμίλ Μπαγίκ, είχε προειδοποιήσει, σε πολύ επιθετική γλώσσα, την Αγκυρα, ότι ενδεχόμενη πτώση του Κομπάνι θα αποτελέσει αιτία πολέμου για τους Κούρδους της Τουρκίας.

Οι εσωτερικές αμφισβητήσεις δεν φαίνεται να κάμπτουν, όμως, τον Οτσαλάν. Στη χθεσινή του δήλωση, χαρακτήρισε τις πρόσφατες διαδηλώσεις «σημείο καμπής» στις ειρηνευτικές συνομιλίες που διεξάγει ο ίδιος με εκπροσώπους του τουρκικού κράτους. «Αυτό που χρειαζόμαστε τώρα είναι περισσότερη εμπιστοσύνη στην ειρήνη και στη δημοκρατία, τολμηρότερα πολιτικά βήματα και πιο ξεκάθαρη θέληση... Ως λαός που κατοικεί σ’ αυτή τη γη, έχουμε ιστορικό χρέος να μην απομακρυνθούμε από τη λύση που έχουμε επιλέξει», τονίζει.
AFP, HURRIYET

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top