GuidePedia

0


1-10-2014
Αύριο Πέμπτη θα συζητηθούν στο τουρκικό κοινοβούλιο οι δύο εξουσιοδοτήσεις (σ.σ. έγγραφα Teskere) για την αποστολή στρατευμάτων σε Ιράκ και Συρία δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής, κ. Τζεμίλ Τσιτσέκ. Την ίδια στιγμή τουρκικά τεθωρακισμένα έχουν πάρει θέση στα τουρκοσυριακά σύνορα με τις κάννες στραμμένες προς την πλευρά της Συρίας. Πάντως όλες οι διατυπώσεις αξιωματούχων της Τουρκίας και τα σχετικά δημοσιεύματα τείνουν να διαμορφώσουν την πεποίθηση ότι οι επιχειρήσεις που πιθανόν εμπλακεί η Τουρκία δεν θα είναι αγώνας κατά του ISIL αλλά προστασία των συνόρων της και μόνο (διασυνοριακές επιχειρήσεις) ώστε να αποτρέψει μια πιθανή απόπειρα του ISIL να μεταφέρει τον πόλεμο σε τουρκικό έδαφος.  Αναλυτές λένε ότι , είναι ενδεχόμενη και η παρουσία της σε μια δημιουργούμενη ''ουδέτερη ζώνη'' εντός της Συρίας που την επιδιώκει εδώ και εβδομάδες διότι εξυπηρετεί άλλο - αμιγώς εθνικό - σκοπό... Για όλα αυτά τα θέματα είναι σε εξέλιξη συνεχείς συσκέψεις και στο τουρκικό Γενικό Επιτελείο.

Ο Τούρκος Πρόεδρος κ. Τ.Ερντογάν έχει δηλώσει ότι δεν είναι δυνατόν να τερματιστεί η δράση του ISIL μόνο με αεροπορικές επιδρομές- σ.σ. εννοεί των ΗΠΑ. «Οι αεροπορικές επιδρομές είναι άχρηστες χωρίς χερσαίες επιχειρήσεις», πρόσθεσε και η εφημερίδα Vatan σχολίασε ότι, σύμφωνα με τον κ.Ερντογάν, οι θέσεις της Τουρκίας ως προς την τρομοκρατική οργάνωση άλλαξαν έπειτα από την απελευθέρωση των 49 ομήρων. Ο κ.Ερντογάν δήλωσε ότι Τουρκία θα συμμετάσχει σε μια πιθανή χερσαία επιχείρηση του ΝΑΤΟ εναντίον του ISIL, γράφει η Hurriyet. «Κάθε χώρα έχει υποχρεώσεις και η Τουρκία θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της>> είπε ,αλλά έσπευσε να προσθέσει:<<. Θα πρέπει να προστατεύσουμε τα σύνορά μας». Σε άλλη δήλωση ήταν ακόμα πιο σαφής: δήλωσε ότι η Τουρκία θα εξαπολύσει στρατιωτικές επιχειρήσεις «σε περίπτωση που κινδυνεύσουν τα σύνορά» της. Όπως τόνισε: «Χρειαζόμαστε τον τουρκικό στρατό για τέτοιες περιπτώσεις».

Ανεχόταν την άνοδο και τώρα...
Μάλιστα η Milliyet έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι ο τουρκικός στρατός δεν θα διεξάγει επιχειρήσεις αλλά θα παρέμβει μόνο ως απάντηση σε επιθέσεις του ISIL στον τουρκικό στρατό ή σε πολίτες της χώρας.Είναι χαρακτηριστική η επισήμανση του  SPIEGEL ότι εδώ και χρόνια η Τουρκία ανεχόταν την άνοδο των ιδεών του εξτρεμιστικού Ισλαμικού Χαλιφάτου (ΙSIL) και τώρα  που οι τζιχαντιστές καταλαμβάνουν περιοχές δίπλα στα τουρκικά σύνορα, στη βόρεια Συρία έχει προκληθεί έντονη ανησυχία μήπως οι τρομοκράτες του Χαλιφάτου ISIL  απειλήσουν και την 'ίδια την Τουρκία.

Σύμφωνα με τον τουρκικό τυπο τα ''κυβερνητικά έγγραφα'' Teskere- που ετοιμάζονται σε συσκέψεις - θα περιλαμβάνουν την δυνατότητα δημιουργίας μιας ουδέτερης ζώνης στα σύνορα με τη Συρία και το Ιράκ. Σύμφωνα με, διπλωματικές πηγές, τα Teskere δεν θα δώσουν το πράσινο φως για την παρουσία ξένων στρατευμάτων στην επικράτεια της Τουρκίας και δεν θα επιτρέψουν την χρησιμοποίηση της βάσης του Ιντζιρλίκ  στις επιχειρήσεις εναντίον του ISIL( Vatan). Παρόλα αυτά, προστίθεται,η θέση για το ζήτημα της βάσης του Ιντζιρλίκ ενδέχεται να αναθεωρηθεί- προφανώς θα γίνει ...παζάρι.Για το θέμα αυτό το παζάρι - εκβιασμό στην ουσία- ο Ερντογάν τον κάνει με τον Αμερικανο αντιπρόεδρο και τον ίδιο τον Ομπάμα...

Έκτακτη  Σύνοδος με στρατηγούς για την Ασφάλεια

Στο μεταξύ έκτακτη συνάντηση τετ α τετ πραγματοποίησαν αργά χθες τα μεσάνυχτα, ο Τουρκος Πρόεδρος Ερντογάν με τον Πρωθυπουργό Νταβούτογλου. Η συνάντηση διήρκεσε 40 λεπτά και οι δύο άνδρες φέρεται ότι συζήτησαν το περιεχόμενο των κυβερνητικών εγγράφων που θα συζητηθούν στο Κοινοβούλιο. Σύμφωνα με τις πληροφορίες διεξάγονται εργασίες ώστε θα κατατεθεί στη Βουλή όχι δυο αλλά μια εντολή Teskere.Το κείμενο αναμένεται να προωθηθεί στο Κοινοβούλιο, μετά τη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Σήμερα πραγματοποιείται συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.Μετά από ενημερωτική σύσκεψη κατά την οποία ο Αρχηγός του τουρκικύ Γενικού Επιτελείου , στρατηγός Οζέλ έδωσε πληροφορίες στα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, διοργανώθηκε μια Ειδική Σύσκεψη Ασφάλειας υπό τον Πρωθυπουργό.Η σύσκεψη του Υπουργικού Συμβουλίου που συγκλήθηκε υπό την προεδρία του κ. Αχμέτ Νταβούτογλου διακόπηκε λόγω της Ειδικής Σύσκεψης Ασφαλείας.
Στη συγκεκριμένη σύσκεψη παρέστησαν ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου στρατηγός Νετζντέτ Οζέλ, ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς, ο υπουργός Εσωτερικών Εφκάν Άλα, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ισμέτ Γιλμάζ, ο διοικητής του Στρατού Ξηράς στρατηγός Χουλουσί Ακάρ,  ο Αρχηγός Πολεμικής Αεροπορίας Ακίν Οζτούρκ,ο Υπαρχηγός  του Γενικού Επιτελείου, Γιασάρ Γκιουλέρ και ο Διευθυντής Διεύθυνσης Επιχειρήσεων του Γενικού Επιτελείου Ερντάλ Οζτούρκ. ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών Φεριντούν Σινιρλίογλου καθώς και ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Πληροφοριών MİT Χακάν Φιντάν.

Επίσκεψη Ντεμίρτας στο Κομπάνι Συρίας

Εξάλλου έπειτα από την επίσκεψή του στη συριακή κουρδική πόλη Κομπάνι- που είναι στόχος του ISIL - ο αρχηγός του κουρδικού κόμματος HDP, κ. Σελαχατίν Ντεμίρτας κάλεσε την τουρκική κυβέρνηση να υποστηρίξει τον αγώνα των Κούρδων της Συρίας για την καταπολέμηση του ISIL δηλώνοντας ότι τώρα ήρθε η ώρα για την διαδικασία επίλυσης του Κουρδικού να  περάσει στο επόμενο βήμα. Ο κ. Ντεμίρτας δήλωσε ότι η Τουρκία θα πρέπει να παράσχει νερό, φαγητό και αντίσκηνα στα άτομα που συρρέουν στα σύνορά της προκειμένου να γλιτώσουν από την επέλαση του ISIL. Τόνισε ότι η τουρκική κυβέρνηση θα πρέπει να έρθει σε επικοινωνία με την οργάνωση των Κουρδων στην Συρία PYD προκειμένου να συντονίσει τις προσπάθειές της για την καταπολέμηση της τρομοκρατικής οργάνωσης. Να σημειωθεί ότι ο κ. Ντεμίρτας αναμένεται να συναντηθεί με τον Τούρκο Πρωθυπουργό Νταβούτογλου.

Τουρκικές στρατιωτικές μονάδες με τεθωρακισμένα οχήματα έχουν ήδη πάρει θέσεις στη μεθοριακή γραμμή και παρακολουθούν από κοντά τις μάχες που μαίνονται σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων με τους τζιχαντιστές να πολιορκούν την κατοικημένη κυρίως από κούρδους, συριακή πόλη Κόμπανι.Τουλάχιστον δύο οβίδες έχουν ήδη πλήξει τουρκικό έδαφος και έτσι αυξάνεται η ανησυχία των κατοίκων της περιοχής, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του Reuters.Ένα βλήμα όλμου που έπληξε τουρκική κατοικία στις 28 Σεπτεμβρίου, στην μεθοριακή περιοχή, είχε αποτέλεσμα να τραυματισθούν τρεις ένοικοι. Κατά το Ρόυτερ  γύρω στα 15 τανκς ήταν κοντα στα σύνορα ,μερικά από τα οποία είχαν ήδη στραμμένα τα πυροβόλα τους προς τη Συρία.

Το συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, υποστηρίζει πως οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Χαλιφάτου, έχουν προωθηθεί σε απόσταση πέντε χιλιομέτρων από το Κομπάνι. Στο μέτωπο του Ιράκ μεταδίδεται πως οι ιρακινές δυνάμεις με τη βοήθεια των αεροπορικών επιδρομών φαίνεται να έχουν αναχαιτίσει -προς το παρόν τουλάχιστον- τους μαχητές του ΙSIL  προς την ιρακινή πρωτεύουσα.Πιέζουν όμως άλλες πόλεις.

Οι εντολές σχετικά με το Ιράκ και Συρία στην ατζέντα του Υπουργικού Συμβουλίου

Έντονη κινητικότητα επικρατεί στην τουρκική πρωτεύουσα ενόψει της κατάθεση των εντολών για διοργάνωση επιχειρήσεων σε Ιράκ και Συρία, στην Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας.

Στο επίκεντρο της κινητικότητας στην Ankara υπάρχουν οι εξελίξεις στα σύνορα και οι εντολές για διοργάνωση επιχειρήσεων σε Ιράκ και Συρία.

Μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψη του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Πρωθυπουργός Νταβούτογλου θα προεδρεύσει και στη σύσκεψη της Κεντρικής Εκτελεστικής Επιτροπής του Κόμματος ΑΚ.
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top