GuidePedia

0
ΗΠΑ-Κύπρος: Αλλα ο Μπάιντεν, άλλα οι γραφειοκράτες

Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ
Το τελευταίο διάστημα ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας δέχεται πισώπλατες μαχαιριές από τους δυτικούς συμμάχους του. Αμερικανόφιλος, και γενικά δυτικόφιλος από γεννησιμιού του, πίστευε πως οι θέσεις του στη διάρκεια της πολιτικής του καριέρας, και ιδιαίτερα η στάση του στο δημοψήφισμα του 2004, θα είχαν εκτιμηθεί από την Ουάσιγκτον, το Λονδίνο και τις Βρυξέλλες.
Τα δεδομένα που έχουμε μέχρι αυτή τη στιγμή είναι ότι εντελώς ξαφνικά το τελευταίο διάστημα -και ειδικά μετά την επιτυχημένη επίσκεψη του αντιπροέδρου των ΗΠΑ Τζόζεφ Μπάιντεν- η στάση των δυτικών άλλαξε και έδειξαν το ΓΝΩΣΤΟ πραγματικό τους προσωπείο: Bαδίζουν ξανά εντελώς φιλοτουρκικά, και οι Αμερικανοί, από τους οποίους όλοι ελπίζαμε πως θα αντιμετώπιζαν την Κύπρο και τον φιλοδυτικό Πρόεδρό της πιο φιλικά και πιο θετικά απ’ ό,τι τον κατά δήλωσή του κομμουνιστή Δημήτρη Χριστόφια και τον ξεροκέφαλο (κατά την Πρεσβεία) Τάσσο Παπαδόπουλο.
Όσο και να ακούγεται παράξενο και περίεργο, οι γραφειοκράτες του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επανήλθαν στον γνωστό, απαράδεκτο φιλοτουρκισμό τους, ενώ θα ανέμενε κανείς πως θα έπαιρναν τα μηνύματα που έστειλε ο Αμερικανός αντιπρόεδρος, ο οποίος γνωρίζει καλύτερα από τον κάθε Αμερικανό πρέσβη και τον κάθε διπλωματικό υπάλληλο το πραγματικό πρόσωπο της Τουρκίας. Η Πρεσβεία των ΗΠΑ στην κυπριακή πρωτεύουσα επιχείρησε να οργανώσει ταξίδι του παράνομου «υπουργού Εξωτερικών» του κατοχικού καθεστώτος, διότι προφανώς αποφάσισαν να τον αναβαθμίσουν σε «πρόεδρο» του εκτρώματος του κατεχόμενου βορρά. Η προσπάθεια απέτυχε όταν ο κ. Αναστασιάδης και οι ομογενείς πληροφορήθηκαν την αντιδιπλωματική ενέργεια της Πρεσβείας και ενημέρωσαν τον Λευκό Οίκο για την προκλητική στάση των διπλωματών του.
Των Βρετανών δεν ίδρωσε το αυτί τους. Και δέχθηκαν τον κ. Ναμί, και τον περιποιήθηκαν και του έφτιαξαν το καινούριο του «προφίλ» προετοιμάζοντας την επόμενη κατάσταση στα κατεχόμενα. Στο βρώμικο παιγνίδι εναντίον του κ. Αναστασιάδη και της Κύπρου εισήλθε και ο άβουλος γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν κι Μουν, ο οποίος μας ανακοίνωσε την περασμένη Τρίτη ότι τώρα θα αρχίσει το «πάρε – δώσε». Σκόπευσε και στόχευσε τον κ. Αναστασιάδη, ο οποίος φαίνεται πως δεν είναι αυτός που περίμεναν οι δυτικοί, και βεβαίως εννοώ ότι δεν είναι τόσο συνεργάσιμος όσο επιθυμούν. Και ελπίζω να μην είναι…
Δηλαδή; θα ρωτήσετε… Με βάση τη στάση του έναντι του ρατσιστικού σχεδίου Ανάν, οι Βρετανοί, που μισούν καθετί το ελληνικό, ήταν βέβαιοι πως θα έκλειναν άρον-άρον το Κυπριακό, όπως ακριβώς απαιτεί η Τουρκία: με ιδιοκτησία του κατεχόμενου βορρά και έλεγχο στον νότο… Εάν ο σημερινός Πρόεδρος της Δημοκρατίας συναινούσε με τα βρετανικά σχέδια, τα οποία προωθούσαν και συνεργάτες του, είμαι βέβαιος πως ήδη θα ήταν ένα κακό παρελθόν για την Κύπρο.
Παρά την τραγική οικονομική κατάσταση, οι πολίτες θα τον «σταύρωναν». Ήταν ορθή η αντίδραση της Λευκωσίας και δίκαιο το αίτημά της για αλλαγή της δήλωσης του Μπαν κι Μουν, αν και η ζημιά έγινε, υπό την έννοια ότι δημοσιοποίησε τα σχέδια των Βρετανών για ένα «πάρε – δώσε», που θα παραδώσει το νησί στους Τούρκους. Ελπίζω ότι στη συνάντηση που θα έχουν, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης, ο κ. Αναστασιάδης θα είναι σκληρός με τον Γενικό Γραμματέα. Πρέπει… Μερικές φορές γίνονται κάποια πράγματα απ’ εκεί που δεν το περιμένουμε. Χάρη στις προσπάθειες του υπουργού κ. Γιώργου Λακκοτρύπη, ο οποίος πρωταγωνιστεί σε ένα υψηλού επιπέδου διπλωματικό και ενεργειακό παιγνίδι, η Αίγυπτος και η Κύπρος συμφώνησαν σε συνεκμετάλλευση των περιοχών που βρίσκονται στα σύνορα των δύο κρατών.
Με λίγα λόγια, εάν ανακαλυφθούν κοιτάσματα υδρογονανθράκων στη διαχωριστική γραμμή των δύο ΑΟΖ, θα μπορέσουν να τα εκμεταλλευτούν από κοινού προς όφελος των λαών και των δύο χωρών. Αυτό που δεν δημοσιοποιήθηκε, και για το οποίο τα έβαψαν μαύρα οι Βρετανοί, είναι ότι όπως και το Ισραήλ -ο άλλος ενεργειακός σύμμαχος της Κύπρου- έτσι και η Αίγυπτος αρνείται να έχει την παραμικρή συνεργασία με την Τουρκία στο θέμα της ενέργειας. Το Κάιρο απαιτεί όπως η Άγκυρα παραμείνει εκτός του ενεργειακού παιγνιδιού. Η εξέλιξη αυτή είναι ένα καταπληκτικό νέο και πάνω απ’ όλα εξυπηρετεί την εθνική υπόθεση της Κύπρου. Η Τουρκία είναι η μόνη χώρα της περιοχής που δεν διαθέτει υδρογονάνθρακες και δεν πρέπει να τους αποκτήσει ως αποτέλεσμα της εισβολής και κατοχής.
ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΛΑΘΟΣ: Ο κ. Αναστασιάδης βόλεψε και τον κ. Φώτη Φωτίου. Μετά τον κ. Κυριάκο Κενεβέζο, ο οποίος απολαμβάνει την καλή ζωή στην Αθήνα, ο πρώην υπουργός Άμυνας εξασφάλισε μισθό, δουλειά και ταξίδια στο εξωτερικό. Μέγα λάθος κ. Πρόεδρε της Δημοκρατίας η απόφασή σας, ακόμα και αν πρόκειται για προεκλογικά γραμμάτια…
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΛΑΘΟΣ: Μερικοί εκ των διορισθέντων στα διάφορα Συμβούλια, που ανακοίνωσε ο κ. Αναστασιάδης, δεν μπορούν να μοιράσουν το άχυρο σε δύο άλογα. Πόσο μάλλον να είναι χρήσιμοι στο κυπριακό κράτος…

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top