GuidePedia

0


Κρίνοντας από δηλώσεις Ρώσων αξιωματούχων, φαίνεται πως η Μόσχα, αποφάσισε να στηρίξει, υπό προϋποθέσεις, την αμερικανική επιχείρηση κατά των τζιχαντιστών σε Ιράκ, αλλά και Συρία, χωρίς πάντως να γίνεται νύξη για τυχόν ρωσική συμμετοχή.
Του Dr. Vitaly Naumkin
ΠΗΓΗ: http://www.al-monitor.com/
ΑΠΟΔΟΣΗ ΠΕΡΙΛΗΨΗΣ ΚΕΙΜΕΝΟΥ: Παντελής Καρύκας

Η Ρωσία υπερψήφισε την απόφαση του ΟΗΕ για τον αγώνα κατά των τρομοκρατών, με την υποσημείωση πάντως, ότι η στρατιωτική δράση από μόνη της, δεν αρκεί. Επίσης, η Ρωσία τόνισε τις πιθανές ανεπιθύμητες παρενέργειες της συμμαχικής επιχείρησης κατά του Ισλαμικού Κράτους.
Όσον αφορά τη Συρία, η Ρωσία έθεσε ως μόνη προϋπόθεση την εξασφάλιση της συγκατάθεσης της συριακής κυβέρνησης, πριν τους βομβαρδισμούς, προϋπόθεση που φαίνεται πως καλύφθηκε τελικά, βάσει συριακών πηγών. Η Ρωσία φοβάται ότι, με το πρόσχημα της καταπολέμησης του ΙΚ, η συμμαχία θα εκτραπεί και σε ενέργειες κατά του καθεστώτος Άσαντ.

Η Ρωσία επίσης καταλόγισε την άνδρωση της απειλής των τζιχαντιστών σε άστοχες ενέργειες των ΗΠΑ και των συμμάχων τους. Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Μιχαήλ Μπογκντάνοφ, μεγάλο σφάλμα ήταν η μη δημιουργία ενός πραγματικά ισχυρού ιρακινού Στρατού. «Η Συρία δεν θα διαπράξει το ίδιο λάθος», είπε, στέλνοντας μήνυμα σε πολλές κατευθύνσεις, του Άσαντ περιλαμβανομένου.
Η ρωσική στρατηγική στη Μέση Ανατολή, λοιπόν, βασίζεται στην παροχή της συγκατάθεσής της σε μια επιχείρηση, που ωφελεί και την ίδια, με την προϋπόθεση ότι δεν θα δεχτεί επίθεση η Συρία του Άσαντ, με προφανή σκοπό τη βελτίωση των σχέσεων της με τις ΗΠΑ, οι οποίες διαταράχθηκαν λόγω της ουκρανικής κρίσης. Όπως όμως δήλωσε Ρώσος αξιωματούχος, «δεν πρέπει να αφήσουμε (Ρωσία και ΗΠΑ) την ουκρανική κρίση να εμποδίσει τον πόλεμο κατά της διεθνούς τρομοκρατίας».
Στη Ρωσία κυκλοφορεί η πληροφορία πως ΗΠΑ και Ιράν έχουν συμφωνήσει ότι δεν θα εκτελεστούν επιθέσεις κατά του καθεστώτος Άσαντ. Σύμφωνα με τον Μπογκντάνοφ, πάντως, «…οι κρατικές δομές της Συρίας θα παραμείνουν άθικτες, ανεξάρτητα από το αν θα υπάρξουν πολιτικές αλλαγές».

Στη Ρωσία υπάρχουν φωνές που καταγγέλλουν το καθεστώς Άσαντ, προβάλλοντας παράλληλα την ανάγκη συνεργασίας με τη Δύση κατά της ισλαμικής τρομοκρατίας. «Οι Αμερικανοί δεν πρόκειται να στείλουν ποτέ βομβιστές αυτοκτονίας στο μετρό της Μόσχας, το χαλιφάτο όμως θα στείλει», ανέφερε για παράδειγμα σε άρθρο του, ο Γκεόργκι Μίρσκι.
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top