GuidePedia

0
Image

Καθώς οι τουρκικές εκλογές τέλειωσαν, δρομολογείται σταδιακά - σε επικοινωνιακό κατ αρχήν επίπεδο- ο οδικός χάρτης για την επιστροφή των μελών του κουρδικού ΡΚΚ από το Βόρειο Ιράκ και την Ευρώπη στην Τουρκία. Η φιλοκυβερνητική  εφημερίδα  Yeni Safak δημοσιευει τα βασικά σημεία  από το σχέδιο με την ονομασία «Τουρκικό μοντέλο για τη διαδικασία επίλυσης» που έχει έκταση 291 σελίδων.

Ο οδικός αυτός χάρτης - που είναι άγνωστο άν έχει ακόμα την πλήρη έγκριση του Οτζαλάν  και άλλων παραγόντων  του κουρδικού χώρου - προβλέπει ότι:
  • Στην 1η φάση θα γίνει η επιστροφή των μελών του ΡΚΚ θα ξεκινήσει πρώτα με την επιστροφή  21 οικογενειών στην Τουρκία από το στρατόπεδο Μαχμούρ (στο Βόρειο Ιράκ) την  πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου, ενώ οι υπόλοιπες οικογένειες του στρατοπέδου θα  επιστρέψουν μέχρι το Φεβρουάριο. 
  • Σε επόμενη φάση, 1.711 πρώην μέλη του ΡΚΚ που έχουν σταματήσει την ένοπλο  δράση από το 1999 και διαμένουν και αυτοί στο βόρειο Ιράκ, θα επιστρέψουν στην Τουρκία. 

Να σημειωθεί ότι από τους 3.971 "πρώην τρομοκράτες", όπως αναφέρονται από την εφημερίδα,  που μένουν στο Ντοχούκ και  Σουλεϊμανιγιέ (του βορείου Ιράκ), οι προαναφερθέντες 1.711 έχουν καθαρό ποινικό μητρώο στην Τουρκία.

  • Η επιστροφή των μελών του ΡΚΚ από την Ευρώπη (περίπου 795) θα ξεκινήσει τον  Δεκέμβρη αφού προηγηθούν συνομιλίες μεταξύ Ευρωπαίων και Τούρκων αξιωματούχων που θα ξεκινήσουν τον Οκτώβριο στις Βρυξέλλες. 
  • Σε άλλο στάδιο προβλέπει την επιστροφή των μελών του ΡΚΚ από το Καντήλ. Πρόκειται για περίπου 6.000 άτομα που θα επιστρέψουν στην Τουρκία σε μικρές ομάδες.
Να σημειωθεί ότι το αρχικό σχέδιο προέβλεπε την επιστροφή 2.518 μελών του ΡΚΚ πριν από τον Ιούλιο του 2015. Παρόλα αυτά η δράση του Ισλαμικού Κράτους (πρώην ISIL)  στο Βόρειο Ιράκ άλλαξε τα σχέδια. Το Καντήλ επιθυμεί την αναβολή της επιστροφής των μελών του ΡΚΚ για το τέλος του 2015. Η τελική απόφαση θα ληφθεί έπειτα από διαβουλεύσεις μεταξύ Άγκυρας, Καντήλ και Οτζαλάν.
  • Στο τελικό στάδιο της διαδικασίας, 1.491 μέλη του ΡΚΚ, συμπεριλαμβανομένων και των αρχηγών του, θα επιστρέψουν στην Τουρκία. Αρχικά θα τοποθετηθούν σε τρία στρατόπεδα στο Βόρειο Ιράκ ενώ σε δύο χρόνια στο σύνολό τους, με εξαίρεση 127 άτομα, θα επιστρέψουν στην Τουρκία. Τα 127 μέλη του ΡΚΚ και τα 51 πρώην μέλη που ζουν τώρα στο Βόρειο Ιράκ θα παραμείνουν στο Ερμπίλ- πάντα σύμφωνα με το εν λόγω σχέδιο που δημοσίευσε η Γενί Σαφάκ.

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top