GuidePedia

0

Ηταν χωρίς αμφιβολία μια βαρυσήμαντη ομιλία αυτή που διάβασε ο αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζόζεφ Μπάιντεν, στην Κληρικολαϊκή Συνέλευση της Αρχιεπισκοπής Αμερικής. Και μπορεί να μιλούσε ενώπιον φιλικού ακροατηρίου, σε Ελληνοαμερικανούς, αλλά αυτό που έχει σημασία είναι ότι βλέπουμε για πρώτη φορά μια αναγνώριση από την πλευρά της επίσημης αμερικανικής κυβέρνησης της απαράδεκτης στάσης της Τουρκίας. Πρόκειται για μία πολύ σημαντική αλλαγή. Η ομιλία του έστειλε σοβαρά μηνύματα στην Αγκυρα. Ξεκαθάρισε ακόμη μία φορά ότι «αναμφίβολα οι ΗΠΑ έχουν, συνεχίζουν και θα συνεχίσουν να αναγνωρίζουν μόνο μία νόμιμη κυβέρνηση στη νήσο».
Εχει μεγάλη σημασία η συνέχεια της τοποθέτησής του. Είπε: «Υποπτεύομαι ότι κάποιοι εδώ θεώρησαν ότι δεν είναι αυτός τρόπος για να ξεκινήσεις διαπραγμάτευση. Η αλήθεια είναι πως αυτός είναι ο μόνος τρόπος να ξεκινήσεις διαπραγμάτευση. Δεν υπάρχει κάτι που να μπορείς να διαπραγματευτείς μεταξύ δύο λαθών. Το πρώτο, δεν θα έπρεπε να ακουμπήσουν το πόδι τους στο νησί Τούρκοι στρατιώτες, χωρίς να έχουν καλεστεί από την κυβέρνηση. Και δεύτερον, υπάρχει μόνο μία κυβέρνηση στο νησί. Αυτή είναι η θέση μου, η θέση των ΗΠΑ και η θέση όλων των κυβερνήσεων των κρατών του κόσμου, πλην ενός». Οι ηγεσίες στην Αθήνα και τη Λευκωσία πρέπει να «κρατήσουν» ότι ο κ. Μπάιντεν συμφώνησε με τον ηγέτη της κατοχικής δύναμης, Ταγίπ Ερντογάν, να συναντηθούν στην Κωνσταντινούπολη σύντομα με αποκλειστικό θέμα συζήτησης το Κυπριακό. Είναι μια επιθετική κίνηση από τον δεύτερο πιο ισχυρό πολιτικό στον κόσμο.
Πρέπει να κρατήσουμε επίσης ότι η σχέση του Αμερικανού αντιπροέδρου με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη είναι στενή και αναβαθμισμένη. Ο κ. Μπάιντεν τόνισε πως «είναι γεγονός ότι οι κυβερνήσεις μας ποτέ στο παρελθόν δεν εργάστηκαν τόσο στενά μαζί για την αύξηση του εμπορίου και των επενδύσεων και στο θέμα της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας. Η Κύπρος είναι καθοριστικός κρίκος στον πόλεμο που διεξάγουμε εναντίον της τρομοκρατίας», τόνισε ως να μιλούσε για μια ισχυρή και μεγάλη χώρα.
Το τελικό συμπέρασμα που εξάγεται από την ομιλία του είναι ότι το κλειδί της λύσης βρίσκεται στην Αγκυρα, όχι στη Λευκωσία. Και αυτή η διαπίστωση δείχνει μια στροφή στο Κυπριακό, καθώς η Ουάσιγκτον αντιλαμβάνεται ότι το νησί δεν παράγει μόνο... πορτοκάλια, αλλά διαθέτει και φυσικό αέριο.
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top