GuidePedia

0

Βαρύ οικονομικό πλήγμα στην Τουρκία αποτελεί η υποβάθμιση της τουρκικής οικονομίας από τον οίκο αξιολόγησης Moody’s, από σταθερή, σε αρνητική. Έτσι πλέον η τουρκική οικονομία βρίσκεται στο επίπεδο Baa3.
«Η αρνητική προοπτική που δημιουργεί η προβληματική πολιτική δυναμική της Τουρκίας, τόσο η εξωτερική, όσο και η εσωτερική, προκαλεί μείωση της εμπιστοσύνης των επενδυτών στην Τουρκία, όπως φαίνεται από τη μεταβλητότητα των συναλλαγματικών ισοτιμιών είναι επιδεινώνουν τις δυνατότητες χρηματοδότησης της χώρας», ανέφερε η αιτιολογική έκθεση-ανακοίνωση του οίκου Moody’s.

«Η εμπιστοσύνη των επενδυτών χάθηκε, λόγω της εσωτερικής και εξωτερικής έντασης στη χώρα. Συνεπεία αυτού θα επηρεαστεί και το ισοζύγιο πληρωμών και ειδικά η δυνατότητα χρηματοδότησης του μεγάλου το ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και της αποπληρωμής των υποχρεώσεων των τουρκικών εταιρειών, τραπεζών και του κυβερνητικού τομέα, που φτάνουν τα 163 δισ. δολάρια», καταλήγει η ανακοίνωση του οίκου.

Όπως ήταν αναμενόμενο, η ανακοίνωση του οίκου προκάλεσε άμεση πτώση της τουρκικής λίρας, έναντι του δολαρίου. Πέραν του Moody’s και οι οίκοι Fitch και Standard & Poor’s έχουν υποβιβάσει την τουρκική οικονομία.
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top