GuidePedia

0

Αυτή την Κυριακή συμπληρώνονται 22 χρόνια από την Δεύτερο Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών, που πραγματοποιήθηκε στις 13 Απριλίου του 1992 υπό την προεδρία του τότε Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, για το θέμα των Σκοπίων. Στην σύσκεψη αυτή υπό την Προεδρία του Κωνσταντίνου Καραμανλή παρίστατο ο τότε πρωθυπουργός Κώστας Μητσοτάκης, ο Ανδρέας Παπανδρέου, η Αλέκα Παπαρήγα και η…
Μαρία Δαμανάκη εκ μέρους του Συνασπισμού. Στη σύσκεψη εκείνη είχε λάβει μέρος επίσης ως υπουργός Εξωτερικών ο Αντώνης Σαμαράς, που όμως εκδιώχθηκε από αυτή στο μέσον της από έναν οργισμένο Κωνσταντίνο Καραμανλή . Όλοι μας έχουμε ακούσει ότι ο θυμωμένος Εθνάρχης δεν χρησιμοποιούσε την διπλωματική γλώσσα αλλά την πεζοδρομιακή και μάλιστα με Μακεδονική προφορά. Αυτής της σύσκεψης είχαν προηγηθεί τουλάχιστον δύο επίσημα τεκμηριωμένα έγγραφα (όχι διαρροές ή επιστολές) ως εξής:

- Η απόφαση της Συνόδου Κορυφής, που καταγράφηκε ως επίσημο ντοκουμέντο, το 3567/91, στις 2 Δεκεμβρίου 1991. Σε αυτή την σύνοδο, εξετάστηκαν «οι ρυθμίσεις που ισχύουν για την εισαγωγή προϊόντων προέλευσης από τις Δημοκρατίες Βοσνίας Ερζεγοβίνης, Κροατίας, Μακεδονίας και Σλοβενίας». Ήταν το πρώτο έγγραφο πρακτικής αναγνώρισης των Σκοπίων ως Μακεδονία, και έγινε παρουσία του Σαμαρά.
- Η απόφαση της Έκτακτης Υπουργικής Συνόδου της ΕΠΣ στις Βρυξέλλες, στις 15 Δεκεμβρίου του 1991, που υπήρξε δραματική και διήρκεσε δέκα ώρες. Η συμφωνία της συνόδου, που επιτεύχθηκε νωρίς το επόμενο πρωί, σηματοδοτούσε το επίσημο και μη αναστρέψιμο τέλος της Σοσιαλιστικής Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας. Στην Σύνοδο αυτή οι Υπουργοί της ΕΠΣ υιοθέτησαν μία κοινή θέση για τους όρους που έπρεπε να πληρούνται, ώστε να πραγματοποιηθεί η αναγνώριση των διαφόρων δημοκρατιών. Στην απόφαση περιέχονταν οι ακόλουθοι τρεις όροι:
«Η Κοινότητα και τα κράτη-μέλη της ζητούν επίσης από κάθε γιουγκοσλαβική Δημοκρατία πριν από την αναγνώριση, να δεσμευτεί ότι θα υιοθετήσει συνταγματικές και πολιτικές εγγυήσεις, που εξασφαλίζουν ότι δεν έχει εδαφικές διεκδικήσεις κατά γειτονικού κράτους-μέλους της Κοινότητας και ότι δε θα διεξάγει εχθρική προπαγάνδα εναντίον γειτονικού κράτους-μέλους, συμπεριλαμβανομένης και της χρήσης ονομασίας που συνεπάγεται εδαφικές διεκδικήσεις».
Στους όρους δεν περιλαμβάνονταν ρητή αναφορά στο όνομα της Μακεδονίας παρά μόνο η αμφιλεγόμενη διατύπωση περί μη «χρήσης ονομασίας που συνεπάγεται εδαφικές διεκδικήσεις».
Το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών, (13 Απριλίου του 1992) έκλεισε με ένα ανακοινωθέν, που τόνιζε τα εξής:
«Σχετικά με το θέμα των Σκοπίων, η πολιτική ηγεσία της χώρας, με εξαίρεση το ΚΚΕ, συμφώνησε ότι η Ελλάδα θα αναγνωρίσει ανεξάρτητο κράτος των Σκοπίων μόνο εάν τηρηθούν και οι τρεις όροι που έθεσε η ΕΟΚ, στις 16 Δεκεμβρίου ’91, με την αυτονόητη διευκρίνιση ότι στο όνομα του κράτους αυτού δεν θα υπάρχει η λέξη Μακεδονία».
Επομένως το συμβούλιο διατύπωσε την θέση της Ελληνικής πλευράς, που ισχύει (;) έως σήμερα, εξειδικεύοντας τον τρίτο και αμφιλεγόμενο όρο με την διευκρίνηση της μη χρήσης της λέξης «Μακεδονία» στην Ονομασία των Σκοπίων.
Μετά το τέλος του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών, ο Μητσοτάκης καρατόμησε τον Σαμαρά από το ΥΠΕΞ και ανέλαβε ο ίδιος υπουργός. Αμέσως μετά την αποπομπή του και την πολιτική του διαπόμπευση από τον ιδρυτή της ΝΔ, ο Σαμαράς εμφάνισε στην κοινή γνώμη, πως διαφωνούσε με τη ΝΔ και τα πολιτικά κόμματα γιατί υπήρξαν υποχωρητικοί στο εθνικό θέμα των Σκοπίων. Τον Οκτώβριο του ίδιου έτους παραιτήθηκε από βουλευτής, αποχώρησε από τη Νέα Δημοκρατία και ίδρυσε, στις 30 Ιουνίου 1993, πολιτικό σχήμα με την ονομασία «Πολιτική Άνοιξη». Το Σεπτέμβριο του ιδίου έτους προέτρεψε τους προσκείμενους σε αυτόν βουλευτές της ΝΔ να ανεξαρτητοποιηθούν, προκαλώντας την πτώση της κυβέρνησης με την άρση της εμπιστοσύνης του βουλευτή Κιλκίς, Γιώργου Σιμπιλίδη. Έχοντας χάσει τη δεδηλωμένη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, τον Σεπτέμβριο του 1993 η κυβέρνηση παραιτήθηκε και ζήτησε την διεξαγωγή εκλογών τον Οκτώβριο του ίδιου έτους. Την κυβέρνηση Μητσοτάκη, διαδέχθηκε αυτή του ΠΑΣΟΚ υπό τον Ανδρέα Παπανδρέου που υπήρξε ο νικητής των εκλογών του 1993.
Το 2004 ανακοινώθηκε η οριστική αναστολή της λειτουργίας της «Πολιτικής Άνοιξης». Πριν από τις ευρωεκλογές του 2004, ο Σαμαράς και αρκετά στελέχη του προσχώρησαν στη Νέα Δημοκρατία.
Σήμερα ο Αντώνης Σαμαράς συγκυβερνά τον τόπο με το ΠΑΣΟΚ του Ευάγγελου Βενιζέλου ενώ από την ΝΔ έχουν παραγκωνισθεί τα Καραμανλικά Στελέχη και στην πρώτη γραμμή της βρίσκονται στελέχη ορμώμενα από την Άκρα Δεξιά με συμπεριφορά πολιτικού πλατανόφυλλου.
Σημ.: Ευχαριστώ την «Αλεπού του Ολύμπου»
Βλάσης Μανθογιάννης
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top