GuidePedia

0

Ένας από τους αρχιτέκτονες της «Καταιγίδας της Ερήμου», ο εν αποστρατεία πλέον, Αμερικανός σμήναρχος, Τζον Γουόρντεν παραβρέθηκε, καλεσμένος της Τουρκικής Αεροπορίας, σε πολύ ενδιαφέρον διεθνές συμπόσιο, με τίτλο «Η ιστορία του αεροπορικού πολέμου», στην Κωνσταντινούπολη (βλ. φωτογραφία της εφημερίδας «Χουριέτ»).
Εκεί ο Γουόρντεν είχε την ευκαιρία να μιλήσει, χωρίς περιστροφές, για την Συρία, λέγοντας στα μούτρα των Τούρκων, ότι πιθανή στρατιωτική επέμβαση θα είχε κάνει την κατάσταση χειρότερη, για όλους. Ο Γουόρντεν, όταν ρωτήθηκε τι θα είχε συμβεί αν οι ΗΠΑ εξαπέλυαν επίθεση κατά της Συρίας, μετά την υποτιθέμενη χρήση χημικών από το καθεστώς Άσαντ, τον Αύγουστο του 2013, είπε ότι προφανώς η αμερικανική επέμβαση θα άλλαζε τα πράγματα, αλλά όχι προς το καλύτερο!

Η κατάσταση στην Συρία, κατά τον Γουόρντεν, είναι ήδη ιδιαίτερα περίπλοκη. Κάθε επέμβαση εκ των έξω απλώς θα έβλαπτε παρά θα ωφελούσε. Σχολιάζοντας την πρόσφατη κατάρριψη συριακού μαχητικού από τουρκικά μαχητικά, εκφράστηκε σιβυλλικά, μη υιοθετώντας, ουσιαστικά, τις τουρκικές αιτιάσεις. «Όταν πετάς είναι εύκολο να περάσεις τη γραμμή των συνόρων. Κοιτώντας κάτω δεν υπάρχουν σύνορα. Αυτό θεωρείται παραβίαση και είναι εύκολο να συμβεί. Τότε μπορεί να καταρριφθείς», δήλωσε με νόημα ο Αμερικανός βετεράνος.

«Γι’ αυτό θα ήταν σκόπιμο και οι δύο πλευρές να μείνουν 10 μίλια μακριά από τα σύνορα», κατέληξε. Για να χρυσώσει πάντως ο χάπι, ο Αμερικανός απάντησε ερωτώμενος, ότι η τουρκική Αεροπορία έχει βελτιωθεί και γι’ αυτό την κατατάσσει στις 10 καλύτερες του κόσμου.
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top