GuidePedia

0


Mε ένα ηχηρό 93% η Κριμαία επιλέγει την απόσχιση από την Ουκρανία και ένταξη στην Ρωσική Ομοσπονδία. Ήδη ανακοινώθηκε η απόφαση της κυβέρνησης της Κριμαίας να εγκαταλείψει την γρίβνια, το εθνικό νόμισμα της Ουκρανίας, και να υιοθετήσει το ρωσικό ρούβλι άμεσα. Υπενθυμίζεται ότι η Κριμαία θα υιοθετήσει και την ώρα Μόσχας. Με την ένταξη της Κριμαίας ο πληθυσμός της Ρωσίας θα φτάσει τα 143 εκατ. καθώς θα προστεθούν 2 εκατ. κάτοικοι στον συνολικό ρωσικό πληθυσμό. Σκληρή ήταν η αντίδραση του Λευκού Οίκου αλλά και των Δυτικοευρωπαίων, μετά την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων και exit polls του δημοψηφίσματος, που έδειξαν ότι η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων της Κριμαίας ζητά την ένωση της χερσονήσου με τη Ρωσία.
Ο πρωθυπουργός της Κριμαίας Σεργκέι Αξιόνοφ δήλωσε ότι η Αυτόνομη Δημοκρατία θα ενωθεί το συντομότερο δυνατό με τη Ρωσία, σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax. Ο Σερκέι Αξιόνοφ, σε μήνυμά του στο Twitter, λέει ότι η απόφαση της Κριμαίας για ένωση με τη Ρωσία θα μείνει στην ιστορία.
Στην Ουάσινγκτον, ο Λευκός Οίκος σε ανακοίνωσή του ισχυρίζεται πως ''...το αποτέλεσμα στου δημοψηφίσματος είναι αποτέλεσμα της βίας και του φόβου από τη ρωσική εισβολή που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο. Καμία απόφαση δεν θα πρέπει να ληφθεί για το μέλλον της Ουκρανίας χωρίς την ουκρανική κυβέρνηση''. Οι Αμερικανοί προειδοποιούν μάλιστα τους Ρώσους ότι με τις "επικίνδυνες και αποσταθεροποιητικές της κινήσεις θα υποστεί συνέπειες από τις κυρώσεις που θα επιβάλουν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί της''.
Ομοίως, και το Ηνωμένο Βασίλειο δεν αναγνωρίζει το δημοψήφισμα, καθώς σημειώνει ότι παραβιάζει το ουκρανικό σύνταγμα και τα καλέσματα της διεθνούς κοινότητας για αυτοσυγκράτηση. ''Καμία πλευρά της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος στην Κριμαία δεν πείθει ότι επρόκειτο για μια νομιμοποιημένη άσκηση δικαιώματος'', δήλωσε ο υπουργός εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας Γουίλιαμ Χέιγκ, ο οποίος κάλεσε τη Ρωσία να προχωρήσει σε διάλογο με την Ουκρανία για την επίλυση των διαφορών τους.
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, στην οποία ξεκαθάρισε ότι το δημοψήφισμα συνάδει με το Διεθνές Δίκαιο. Ο Ρώσος πρόεδρος ωστόσο ήταν θετικός στην πρόταση της Μέρκελ να σταλεί μεγαλύτερος αριθμός παρατηρητών του ΟΑΣΕ στην ανατολική Ουκρανία.
Την ίδια ώρα, Ρωσία και Ουκρανία ανακοίνωσαν εκεχειρία μέχρι τις 21 Μαρτίου στην χερσόνησο, ενώ ο πρωθυπουργός της Κριμαίας Σεργκέι Αξιόνοφ δήλωσε βέβαιος για την ένταξη της Κριμαίας στη Ρωσία: ''Απόψε το βράδυ θα γιορτάσουμε'', δήλωσε χαρακτηριστικά ο φιλορώσος πολιτικός.
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top